Liceul „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe va derula, începând din anul școlar următor, proiectul „Șanse egale”, prin care își propune creșterea ratei de promovare la examenul de Bacalaureat.

Potrivit directorului liceului, prof. ing. Demeter Dávid, „Șanse egale” va consta în derularea unor ore de pregătire și a unor activități extracurriculare, la care vor participa elevii instituției, dar și în achiziționarea unor materiale didactice și echipamente școlare, în scopul creșterii procentului de promovabilitate la examenul de bacalaureat.

„Prin proiectul <<Șanse egale>>, ne dorim ca elevii noștri să obțină rezultate mai bune la examenul de Bacalaureat. În acest sens, dorim să achiziționăm niște materiale și echipamente didactice, în  vederea îmbunătățirii procesului educațional; să organizăm ore suplimentare, din materia pentru bacalaureat și diverse activități extrașcolare.”- a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, directorul Demeter Dávid. Potrivit acestuia, proiectul liceului se numără printre cele selectate în prima rundă a schemei de granturi din cadrul programului „Rose” (Romania Secondary Education Project – „ROSE”), implementat de Ministerul Educaţiei Naționale. Prin acest program, în funcție de numărul de elevi înmatriculați la liceu și de rezultatele obținute la examenul de bacalaureat, liceele primesc granturi a căror valoare este cuprinsă între 70.000 Euro și 152.500 Euro.

„Proiectul nostru, <<Șanse egale>> durează trei ani. în fiecare an, vor fi incluși în jur de 100 – 120 de elevi, din clasa a XI-a și a XII-a. Proiectul deja a pornit, prima tranșă de bani deja a sosit; avem o echipă care coordonează toată activitatea din cadrul acestuia. Liceul nostru a fost încadrat pentru grantul de 100.000 de euro (…).”- a spus directorul Demeter Dávid.

„ROSE” (Romania Secondary Education Project) își propune să contribuie la reducerea abandonului în învățământul secundar și terțiar  și la  creșterea ratei de promovare a examenului de bacalaureat și este implementat de Ministerul Educaţiei Naționale.

Conform site-ului oficial, http://proiecte.pmu.ro/web/guest/rose, „ROSE” este structurat în trei componente, primele două fiind concepute pentru a aborda aspecte de natură academică şi socială care conduc la performanţa scăzută a elevilor în învăţământul secundar superior, precum şi în primii ani din învăţământul terţiar. A treia componentă include atât managementul de proiect, monitorizarea şi evaluarea impactului acestuia, cât și activitatea de evaluare a intervenţiilor existente, care abordează constrângerile financiare ale elevilor din învăţământul secundar superior provenind din grupuri dezavantajate.

Alte două licee din județ, selectate în prima rundă

Lista liceelor beneficiare de granturi, în cadrul Rundei 1, a fost publicată, la începutul acestei luni, pe site-ul Ministerului Educației, pe aceasta figurând, în total, 3 unități de învățământ din județul Covasna: Liceul „Puskas Tivadar”, Liceul Teologic Reformat din Târgu Secuiesc, cu proiectul intitulat „Pro Laurus” și  Liceul de Arte „Plugor Sándor”, din Sfântu Gheorghe, cu proiectul intitulat „Armonia din cunoaștere-şansa la educaţia de calitate ”.

Potrivit informațiilor de pe site-ul Ministerului Educației, în cadrul primei runde a Schemei de granturi pentru licee finanțate prin proiectul privind învățămantul secundar/ROSE au fost semnate 271 de acorduri de grant. Cele 271 de licee beneficiare vor derula proiectele finanțate prin granturi pe o perioadă de 4 ani, având ca obiective reducerea ratei de abandon școlar, creșterea ratei de absolvire și îmbunătățirea performanței la examenul de bacalaureat.”

Conform aceleiași surse, „în cadrul granturilor pentru licee sunt prevăzute 3 categorii de activități eligibile: activități pedagogice și de sprijinactivități extracurriculare și activități de renovare și dotare, mai exact o serie de mici lucrări de modernizare/reparare a spațiilor de școlarizare, respectiv achiziții de bunuri în scop educațional. În prima categorie sunt incluse activități remediale, tutorat, consiliere, coaching, dezvoltarea personală a elevilor, îndrumare și orientare în carieră, dezvoltarea de abilități socio-emoționale, precum și activități specifice destinate elevilor provenind din grupuri dezavantajate. Grupa a doua de activități cuprinde vizite sau excursii de documentare, stagii de practică/internship, participare la diferite competiții, acțiuni destinate înființării/dezvoltării de rețele școlare etc.”

Proiectul privind Învățământul Secundar (Romania Secondary Education Project/ROSE), în valoare totală de 200 de milioane de euro, este finanțat integral de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în baza Legii nr. 234/2015 pentru ratificarea Acordului de Împrumut (Proiectul privind învățământul secundar) între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la Washington în 17 aprilie 2015, și se desfășoară în intervalul 2015 – 2022.- se arată pe www.edu.ro.

Ana Ciorici Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail