Deputatul PMP Eugen Tomac a făcut luni, în deschiderea lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, un apel la dialog către toate forţele politice pentru rezolvarea problemelor comunităţilor de români din jurul ţării, care se confruntă cu un proces susţinut de deznaţionalizare.

„Vin la Universitatea de Vară de 15 ani şi îmi dau seama că statul român nu este bine coordonat în ceea ce priveşte protejarea intereselor româneşti în vecinătate. În drum spre Izvoru Mureşului l-am sunat pe primul ministru şi am discutat despre ce este de făcut, pentru că cred că este nevoie de dialog între toate forţele politice pentru a înţelege cât mai bine realităţile din aceste comunităţi, pentru că discutăm despre români care sunt deznaţionalizaţi. Şi cred că este bine ca modelul românesc în ceea ce priveşte protejarea minorităţilor să fie implementat cu succes şi în aceste state, fie că vorbim de Ucraina, Serbia şi nu numai”, a declarat Eugen Tomac.

Acesta a punctat faptul că este „profund îngrijorător” că statul i-a abandonat pe cei care ţin vie flacăra românităţii în afara graniţelor, respectiv profesorii de limba română, şi a readus în discuţie necesitatea încurajării absolvenţilor facultăţilor de litere care vin din comunităţile istorice să se reîntoarcă acasă şi să se implice în păstrarea identităţii lingvistice în zonele din care provin.

Totodată, Eugen Tomac a spus că este nevoie de o implicare mult mai coordonată a statului, inclusiv în organizarea de acţiuni care ţin de memoria românităţii din vecinătate.

„Cred că este nevoie de o implicare mult mai aplicată a statului şi o coordonare mult mai eficientă a tuturor instituţiilor, fie că ne referim la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni sau Ministerul Educaţiei, pentru că avem peste 2.000 de instituţii de învăţământ cu predare în limba română peste hotare, dar de relaţia cu ei nu se ocupă nimeni. De asemenea, cred că în ceea ce priveşte protejarea acestor minorităţi româneşti de peste hotare e bine să aplicăm politica reciprocităţii: facem un centru cultural pentru ucrainenii din România, obligatoriu trebuie să se înfiinţeze unul şi pentru românii din Ucraina. Deci cred că a sosit momentul să gândim mult mai pragmatic şi mai aplicat în această direcţie”, a conchis deputatul Eugen Tomac.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail