În ultima lună, inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna au efectuat o serie de controale în diferite domenii de activitate.

 Într-un comunicat de presă transmis către redacția noastră de reprezentanții DSVSA se menționează că   în domeniul sănătății și bunăstării animalelor, în cazul celor 239 de controale efectuate au fost urmărite: identificarea tuturor speciilor de animale din gospodărie, respectarea normelor de bunăstare a animalelor, anunțarea medicului veterinar în termen optim în cazul unor evenimente ca fătările, mortalitățile, vânzările de animale, pierderea de crotalii auriculare, recoltarea de probe în cazul animalelor suspecte sau bolnave, recoltarea de probe de la bovinele și ovinele moarte sau sacificate, realizarea acțiunilor de vaccinare etc. Toate acestea servesc la supravegherea stării de sănătate a animalelor și la asigurarea indemnității teritoriului județului față de boli. În urma verificărilor au fost constatate o serie de deficiențe, fiind sancționate contravențional un număr de 8 crescători de animale.

Potrivit directorului DSVSA Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, în privința siguranței alimentelor au fost verificate  109 unități de procesare și comercializare a produselor alimentare, pensiuni, tabere pentru copii, depozite de alimente, patiserii, brutării etc. În urma deficiențelor constatate au fost aplicate 7 amenzi contravenționale în valoare totală de 7.400 lei.

 Recomandări pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare pe perioada călduroasă a verii

În sezonul călduros al anului, odată cu sezonul estival turistic iau amploare și nunțile, botezurile, zilele orașelor/comunelor, târgurile tradiționale și alte evenimente, unde un număr mare de participanți consumă alimente.

DSVSA Covasna recomandă populației dar și operatorilor economici și comercianți ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde o atenție sporită modului în care păstrează, prepară, transportă ori deservește alimentele.

Astfel, consumatorilor li se recomandă să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, aceasta oferindu-le garanția unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă.

După cumpărare, alimentele de origine animal se introduce în frigider, în cel mai scurt timp posibil, unde se recomandă păstrarea lor astfel :  carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte și ouăle la o temperatură de refrigerare de preferință între  0˚C + 4˚C  și separat în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12˚C.

Păstrarea alimentelor de origine animală este indicat să fie efectuată la temperaturile menționate anterior, în ambalajele originale, pe care să fie aplicată eticheta din care să rezulte data de valabilitate, originea produsului și condițiile de păstrare, respectiv temperatura recomandată de producător.

Se recomandă, de asemenea: efectuarea unor operațiuni de curățire și spălare frecventă a tuturor locurilor unde sunt consumate alimentele, precum și a furculițelor, cuțitelor, lingurilor, farfuriilor, platourilor, a tuturor suprafețelor care vin în contact cu alimentele (mese, blaturi etc); îndepartarea, pe cât posibil, a tuturor insectelor indezirabile (muște, furnici, gândaci etc.), care pot contamina biologic alimentele; manipularea alimentelor să se facă numai după spălarea mâinilor, cu apă și săpun, urmată de ștergerea acestora cu prosoape curate, preferabil confecționate din hârtie de unică folosință; produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru a fi ulterior preparate sau consumate; alimentele care urmează a fi depozitate în frigider, trebuie să fie ambalate separat și menținute în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite; îndepărtați alimentele alterate, sunt o sursa de contaminare pentru celelalte alimente; spălați bine fructele și legumele înainte de a le consuma; evitați consumul unor alimente de origine animală care prezintă modificări vizibile de alterare respectiv miros sau gust necaracteristic sau alte modificări de consistență, culoare sau aspect, precum și a alimentelor al căror termen de valabilitate este depășit; apa utilizată pentru efectuarea operațiunilor de spălare trebuie să fie apă potabilă, pentru a preveni contaminarea alimentelor sau a suprafețelor și echipamentelor necesare cu bacterii ce pot provoca îmbolnavirea consumatorilor.

Pentru perioada 10-15 august a.c.,  DSVSA Covasna a instituit un serviciu de permanență telefonică afișat la sediul instituției. Consumatorii pot sesiza DSVSA Covasna asupra oricăror abateri din domeniul siguranței alimentelor, apelând și la numărul de telefon : 0267.351.712, sau în caz de urgență  0722.700.699.

 

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail