Aproape o sută de persoane din ţară şi străinătate au participat, timp de zece zile, la o clacă în localitatea covăsneană Ghelinţa, unde au amenajat un spaţiu de agrement, ce va fi inaugurat la sfârşitul acestei săptămâni.
Preşedintele Asociaţiei „Vinca Minor”, Para Zoltan, a declarat pentru AGERPRES că acţiunea a fost coordonată de Fundaţia „Ars Topia” din Ungaria, care în decurs de aproape 20 de ani a reconstruit şi reabilitat mai multe băi tradiţionale din judeţele Covasna şi Harghita, prin angrenarea unui număr mare de voluntari, în principal arhitecţi, peisagişti, studenţi şi localnici.
Potrivit acestuia, la Ghelinţa au fost amenajate, printre altele, un bazin cu apă, un pavilion, un spaţiu de relaxare şi un teren de joacă pentru copii, care, după festivitatea de inaugurare ce va avea loc sâmbătă, vor putea fi folosite atât de localnici, cât şi de turişti.
Para Zoltan a ţinut să sublinieze că proiectul a fost realizat prin „clacă”, în cadrul acestuia fiind implicaţi atât voluntari, cât şi localnici şi autorităţi locale, care au asigurat cazare, masă şi materialele de construcţie.
„De fapt, un alt obiectiv primordial al acestui proiect a fost să implicăm comunitatea, să simtă că ceea ce se face aici le aparţine (…) Mâncarea a fost făcută de localnici, două-trei familii au gătit în fiecare zi pentru toată echipa de pe teren (…) şi, spre bucuria noastră, a venit să ne ajute câteva zile şi un grup de oameni din localitatea Belin, unde anul trecut am reabilitat un izvor cu apă minerală şi am reconstruit, tot prin clacă, o baie tradiţională”, precizat Para Zoltan.
El a ţinut să amintească faptul că în localitatea Ghelinţa există o biserică romano-catolică ce datează din secolul al XIII-lea şi se află în patrimoniul UNESCO, deosebit de valoroasă datorită frescelor foarte vechi (1330-1340) de pe pereţii clădirii, precum şi datorită tavanului casetat pictat în anul 1628, iar turiştii care vor vizita acest monument istoric se vor putea relaxa în noul spaţiu de agrement.
Printre băile tradiţionale din judeţul Covasna reabilitate prin programul coordonat de Fundaţia „Ars Topia” se mai numără cele din Peteni, Balvanyos şi Valea Zălanului.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES