Trei dintre cei patru alpinişti din judeţele Covasna şi Harghita, care au plecat luna aceasta într-o expediţie în masivul Tien Shan din Asia Centrală, au atins duminică vârful Chapaev (6.100 metri) şi se pregătesc pentru obiectivul final – escaladarea vârfului Khan Tengri (7.010 metri).

Preşedinta Asociaţiei „Secui la înălţime”, Tulit Ilona, a declarat luni, pentru AGERPRES, că cei trei alpinişti, Csenteri Levente, Szabó Attila şi Tulit Zsombor, care au atins vârful Chapaev, s-au şi întors în tabăra intermediară, unde se vor odihni o zi sau două înainte de a porni spre vârful Khan Tengri.

Potrivit acesteia, cel de-al patrulea alpinist aflat în echipă, Tóásó István, a fost nevoit să renunţe la escaladare din cauza unor probleme medicale apărute în mod neaşteptat.

„Echipa noastră îşi păstrează programul iniţial, a atins vârful Chapaev şi se pregăteşte pentru cea de-a doua etapă (…) Din păcate, cu unul mai puţin, pentru că Tóásó István, care, deşi avea o condiţie fizică bună, nu a mai putut continua drumul din cauza tensiunii arteriale ridicate şi a trebuit să se întoarcă”, a precizat Tulit Ilona.

Tulit Zsombor a declarat pentru AGERPRES, înainte de plecare, că expediţia, care se desfăşoară în perioada 20 iulie-14 august, se înscrie în proiectul „Secui la înălţime”, ce are ca scop escaladarea celor mai înalte piscuri de pe cele şapte continente.

Expediţia poate fi monitorizată pe internet la adresa https://share.garmin.com/TulitZsombor2.

Tulit Zsombor este unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti din ţară şi şi-a înscris în palmares câteva dintre cele mai importante vârfuri din lume, printre care Elbrus (Europa), McKinley (America de Nord), Kilimanjaro (Africa), Aconcagua (America de Sud) şi Mount Vinson (Antarctica). AGERPRES/(A – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Oana Popescu)

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail