Peste 270 de copii din judeţul Covasna au fost vaccinaţi împotriva rujeolei săptămâna trecută, în cadrul campaniei naţionale demarate de Ministerul Sănătăţii în scopul stopării extinderii epidemiei.

Medicul epidemiolog Santa Ferenc de la Direcţia de Sănătate Publică a declarat luni, pentru AGERPRES, că la nivelul judeţului au fost constituite opt centre de vaccinare în localităţi cu risc epidemiologic, iar până în prezent au fost imunizaţi 273 de copii, dintr-un total de peste 600 identificaţi ca nefiind vaccinaţi. În 18 cazuri părinţii au refuzat, din anumite considerente, să îşi vaccineze copiii.

Acţiunea va continua până pe data de 7 august, când se va face o nouă centralizare a datelor la nivelul tuturor celor opt centre de vaccinare aflate în localităţile Întorsura Buzăului, Sfântu Gheorghe, Hăghig, Boroşneu Mare, Vâlcele, Zagon, Zăbala şi Valea Crişului, unde a fost identificat cel mai mare număr de copii neimunizaţi.

„În ce priveşte judeţul nostru, noi am stat mereu bine cu vaccinările (…), dar în ultimii ani şi la noi a apărut acest fenomen de evitare a vaccinării de unele persoane (…). În orice caz, acoperirea vaccinării la 12 luni în mediul urban este de 98%, ceea ce e foarte bine, dar în rural avem 87%. Se ştie că sub 95% sunt create condiţii pentru a porni o epidemie, chiar dacă asta va decurge încet. La cinci ani avem un grad de vaccinare sub 95%, mai exact în urban avem 89%, iar în rural 88%. Aici avem deficienţe la al doilea vaccin care ar trebui recuperate (…). Rujeola este cea mai infecţioasă boală care circulă în România şi în zona noastră. Cel mai uşor se transmite, este mai tare decât gripa în acest sens”, a declarat medicul Santa Ferenc.

Potrivit acestuia, de la izbucnirea epidemiei de rujeolă în ţara noastră, în judeţul Covasna s-au înregistrat 18 cazuri.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail