Președintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR), Alexandru Cumpănașu, a efectuat o vizită la Sfântu Gheorghe, în cursul zilei de vineri, 21 iulie, a.c, unde a avut o întâlnire cu reprezentanți ai Formului Civic al Românilor din Covasna Harghita și Mureș (FCRCHM), organizație care a aderat, recent, la CNMR.
Prezent la întâlnire, președintele FCRCHM, prof. univ. dr. Ioan Sabău- Pop, vicepreședinte al CNMR și-a exprimat bucuria că demersurile de aderare a forumului la coaliție, pornite de aici, din Covasna, s-au concretizat.
În intervențiile lor, toți cei prezenți au adus la cunoștința președintelui CNMR, Alexandru Cumpănașu, problemele majore cu care comunitățile românești din județele Covasna, Harghita și Mureș se confruntă. Astfel, primarul orașului Întorsura Buzăului a supus atenției lipsa de susținere din partea autorităților publice centrale în tot ceea ce înseamnă protejarea identității românești; scăderea demografică a comunității românești, dar mai ales fenomenul de depopulare a localităților, ca urmare a migrării tinerilor, din lipsă de oportunități de dezvoltare și obținerea de locuri de muncă, existând riscul depopulrării totale a județului Covasna în următorii 10 ani de cetățeni de etnie română; neincluderea în Master Planul de Turism a localităților conduse de primari români, cu depunctarea la atragerea de fonduri europene destinate turismului, în condițiile în care termenul de depunere al documentației este data de 31 iulie a.c., etc. Prof. Rodica Pârvan a vorbit despre problemele din învățământul în limba română din zonă și de perspectiva ca, în viitorul apropiat, limba română să fie predată doar de cadre didactice de etnie maghiară. În calitate de consilier local, la al 5-lea mandat, aceasta a vorbit și despre faptul că, legal, ședințele de consiliu local se desfășoară în limba maghiară, declarând că „cea mai mare umilință pe care am suportat-o, de-a lungul timpului, este aceea de a asculta limba țării tradusă în căști”.
Președintele FCRCHM, prof. univ. dr. Ioan Sabău- Pop a declarat că „ relațiile pe care le avem cu oamenii obișnuiți decurg normal, însă trebuie să aducem la cunoștința președintelui, guvernanților și ungurilor faptul că există o falie între ei și conducătorii lor care nu urmăresc ca oamenilor să le meargă bine, ci urmăresc ca acest conflict să rămână în continuare.”
Acesta a menționat că <<noi trebuie să găsim modalități prin care să conviețuim corect, ca să-și dea seama că ei conviețuiesc alături de noi, plecând de la faptul că în anul 1920, în primul Parlament al României, Istvan Fey, deputat secui, a avut o cuvântare foarte împresionantă, spunând: „Noi, poporul secuiesc, mulțumim poporului român că ne-a primit în sânul său, și ne-a primit egali în unire, și vom promite că vom fi piatră de încercare și de încredere pentru România Mare.”>>
Președintele CNMR, Alexandru Cumpănașu a declarat că aderarea Formului Civic al Românilor din Covasna Harghita și Mureș la Coaliția Națională pentru Modernizarea României se va bucura de tot sprijinul său și a colegilor săi.
„Este nevoie de proiecte concrete, este nevoie de ajutor din partea tuturor instituțiilor de la București către aceste județe pe proiecte de infrastructură, pe proiecte de investiții, pe proiecte culturale. Simplele vorbe exprimate din când în când , politicianist din punctul meu de vedere, din partea unor politicieni ai acestei țări, nu sunt suficiente. (…) Cred că forumul și organizațiile membre ale forumului vor avea susținerea guvernului central, a coaliției, a oamenilor de afaceri din întreaga țară pentru a prezerva identitatea noastră aici. (…) Demersul principal pe care eu îl voi face va fi acela de a oferi statul de utilitate publică forumului și tuturor organizațiilor ce îl compun. (…) NU vreau să vorbesc vorbe goale, principalul obiectiv al meu ca președinte al coaliției , cu dl. Sabău, vicepreședinte din partea Forumului, la nivel central, dar și cu toți ceilalți – suntem 62 de organizații centrale, cele mai reprezentative din România-, va fi acela de a asigura finanțarea păstrării identității naționale în județele Harghita, Covasna și Mureș, și vreau să fie reținut acest aspect că nu va fi împotriva comunității maghiare. (…) Ne vom bate pentru ca dumneavostră să puteți face lucrurile pe care le considerați utile pentru comunitățile românești de aici. Ne vom bate pentru fiecare român; niciun român odată cu aderarea la coaliție nu vreau să se mai simtă străin în țara mea, nimeni nu trebuie să se mai simtă străin pe teritoriul României!”
Maria Crețu-Graur