Diverse proiecte covăsnene a căror valoare totală se ridică la suma de 437 milioane lei  figurează pe lista obiectivelor de investiții pentru care se vor aloca sume în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locala (PNDL II) în perioada 2017-2020.

Într-un comunicat postat săptămâna trecută, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) anunța că începe implementarea etapei a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), prin care vor primi finanţare toate proiectele eligibile ale administraţiilor publice locale. Potrivit aceleiași surse, miercuri, 19 iulie, a fost încheiată analiza de specialitate cu privire la alocările de fonduri din cadrul programului şi au fost semnate toate ordinele de finanţare pentru judeţele ţării.

Într-un comunicat de presă transmis către redacția noastră de reprezentanții biroului de presă al Consiliului Județean Covasna se precizează că : „Principalele activităţi cuprinse în aceste proiecte se referă la construirea unor noi reţele de apă potabilă şi canalizare, construirea de drumuri judeţene, construirea de școli şi grădinițe, precum şi modernizarea şi reabilitarea unor primării şi cabinete medicale. Această sumă este compusă din: 45 de milioane lei (10 milioane de euro) pentru reabilitarea totală a drumului judeţean Boroşneu Mare–Valea Mare–Întorsura Buzăului, plus 392 milioane lei (87 milioane de euro), bani obţinuţi în cadrul programului PNDL2. (…) CJ Covasna, cele cinci oraşe ale judeţului, precum şi 35 de comune au câştigat finanţare pentru 105 proiecte de investiţii. CJ Covasna a depus cereri de finanţare în valoare totală de 22,75 milioane lei, printre altele, pentru înlocuirea podului de peste pârâul Aita, modernizarea drumului judeţean Leţ-Moacşa şi reabilitarea podului din zonă. Cele mai multe cereri de finanţare, adică 12 proiecte au fost depuse de către comuna Dobârlău, fiind urmat de municipiul Sfântu Gheorghe cu 10 proiecte, majoritatea acestora vizând modernizarea unor străzi. În ceea ce priveşte valoarea proiectelor, lista este condusă de localităţile Barcani, respectiv Ozun, cele două comune obţinând câte 30 de milioane lei. Bani pentru dezvoltare locală au fost alocaţi după cum urmează: 25,5 milioane lei pentru Baraolt, 22,2 milioane lei pentru Covasna, 20,6 milioane lei pentru Sfântu Gheorghe, 19,5 milioane lei pentru Întorsura Buzăului. Peste zece milioane lei au primit localităţile: Dobârlău (18,4 milioane lei), Ghelinţa (10,9 milioane lei), Ghidfalău (10,7 milioane lei), Chichiş (16,3 milioane lei), Lemnia (10,2 milioane lei), Sita Buzăului (18,3 milioane lei), Turia (11,7 milioane lei) şi Zăbala (14,5 milioane lei).”

Tot miercuri, lista obiectivelor de Investiții și sumele alocate acestora pentru finanțarea Programului National de Dezvoltare Locală (PNDL II) în perioada 2017-2020, cu Ordine MDRAPFE aprobate, a fost postată pe site-ul http://www.mdrap.ro/lucrari-publice/pndl.

Pe lista obiectivelor de Investiții publicată pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), în 19 iulie 2017, este cuprinsă, spre exemplu, modernizarea unor drumuri de interes local în comuna Arcuş, judeţul Covasna. În Barcani este vizată canalizarea menajeră în localitatea Lădăuţi, extinderea grădiniţei cu program normal din localitate, extinderea și modernizarea Şcolii Gimnaziale Barcani, îmbunătăţirea reţelei de drumuri de interes local comuna Barcani și modernizarea drumului comunal DC 22 Barcani -Lădăuţi Km 0+000-6+640,  comuna Barcani. În comuna Bățani sunt cuprinse două proiecte, vizând consolidare, refuncționalizare și extindere Școala „Mathe Janos” din Herculian, județul Covasna, dar și modernizarea drumurilor de interes local.

În Belin sunt cuprinse lucrări de reabilitare şi mansardare şcoală cu clasele I-VIII, în Bodoc, construirea a două podețe – podeţ nr. 2 peste pârâul „Zălan” și un podeţ peste pârâul „Vasarpatak”.

Comuna Boroșneu Mare figurează pe listă cu două proiecte – unul vizând consolidarea, reabilitarea și modernizarea sediului Primăriei Boroșneu Mare, altul vizând reabilitarea, extinderea și dotarea Școlii Gimnaziale „Bartha Karoly” .

Comuna Brateș figurează cu un proiect – privind reabilitarea, extinderea şi dotarea Școlii Gimnaziale „Bibó József”, iar comuna Brăduț, tot cu un proiect – vizând reabilitarea drumului comunal DC 41 şi a Străzii de Jos din satul Doboşeni.

Pe listă, comuna Brețcu este inclusă cu două proiecte: unul de execuţie reţea de apă potabilă şi canalizare a localităţii Mărtănuş și unul de reabilitare a Şcolii Gimnaziale „Comenius” Breţcu. Tot cu două proiecte este cuprinsă pe listă și comuna Cernat – unul vizând modernizare de drumuri de interes local, iar altul, reabilitarea clădirii şcolare din comună.

La Chichiș sunt cuprinse pe lista publicată de Minister trei proiecte: unul vizând canalizarea menajeră în în localităţile Chichiş şi Băcel, cu deversarea apelor menajere în staţia de epurare a localităţii Prejmer-Lunca Câlnicului, altul – vizând lucrări de amenajare la Grădinița cu program normal din Chichiș- două săli de grupă, iar cel de-al treilea, vizând reabilitarea și modernizarea Școlii Generale cu clasele I-VIII-„Gabor Aron”.

La Comandău, pe lista proiectelor aprobate pentru PNDL II este cuprinsă construirea unei clădiri noi pentru şcoala gimnazială cu clasele I-VIII „Horn David”. Tot pentru educație figurează ca fiind aprobat un proiect în vederea finanțării, la Dalnic. Acesta presupune construirea unei grădinițe.

Comuna Dobârlău se află pe listă cu mai multe proiecte. Acestea vizează construirea unui pod peste pârâul Dobârlăiaş şi un drum de accces din DC 15 Dobârlău, sat Dobârlău, demolarea unei punți pietonale şi construirea unei punți pietonală noi peste pârâul „Dobârlăiaş”, sat Dobârlău, demolarea unei şcoli şi construirea unui imobil nou  penru şcoala primară din sat Valea Dobârlăului, demolarea şi construirea unui pod peste pârâul „Dobârlăiaş” zona „La Bobeș”, sat Lunca Mărcuşului, modernizarea unor drumuri comunale, realizarea unui pod peste pârâul Finişoara pe drum comunal, reabilitarea, modernizarea şi extinderea unor unități de învățământ, dar și reabilitarea, modernizarea şi extinderea sediului primăriei.

La Estelnic este cuprinsă modernizarea unor străzi. Comuna Ghelința figurează pe lista postată pe site-ul Ministerului, trei proiecte, vizând: alimentarea cu apă potabilă în localitatea Harale, extinderea rețelei de canalizare menajeră – etapa II și modernizarea rețelei rutiere de interes local. Pentru modernizarea unor drumuri de interes local figurează cu un proiect pe listă, comuna Ghidfalău.

Comuna Hăghig este pe listă cu două proiecte: unul vizând branşamente la reţeaua de apă şi racorduri la reţeaua de canalizare, din localitatea Hăghig, altul privind reabilitarea şi modernizarea clădirii dispensarului medical.

Cu un proiect privind realizarea unui pod pe DC 33 între DJ 112 și DN 12 peste râul Olt figurează pe listă comuna Ilieni.

Patru proiecte, prin Consiliul Județean Covasna, vizând demolarea unui pod metalic existent şi construire pod nou peste pârâul Aita, la Km 9+951 şi reamenajarea intersecţiei între DJ131 şi DJ 121A, devierea circulaţiei de pe DJ 131, cu pod provizoriu, localitatea Aita Mare, judeţul Covasna; înlocuirea unui podeț pe DJ 121A, Km 23+985; modernizarea DJ 121A Leţ-Moacşa Km 22+550-Km28+460, DN 13E-DN11 și reabilitarea unui pod pe DJ 121A , Km 22+946 sunt pe lista postată pe site-ul Ministerului.

Pe aceeași listă se află și modernizarea unor drumuri de interes local în comuna Lemnia, modernizarea unei străzi în Malnaș, reabilitarea sistemului de apă al comunei Micfalău, reabilitarea DC 36 Pădureni, comuna Moacşa, judeţul Covasna, dar și proiecte în Sfântu Gheorghe (acestea vizând modernizarea mai multor străzi și reabilitarea şi consolidarea integrală a corpului A din complexul de clădiri al Liceului Teoretic „Mikes Kelemen”, din localitate). Printre obiectivele de investiții în vederea finanțării prin PNDL II se numără și lucrări prioritare de extindere a rețelei de alimentare cu apă și canalizare, în municipiul Târgu Secuiesc; reabilitarea DC 7, Km 0+000-3+000, DN 2D-Hilib, din comuna Ojdula  şi  realizarea unui pod pe DC 7 Km 1+250 peste pârâul Ojdula; alimentarea cu apă în satul Racoșul de Sus (ce aparține orașului Baraolt); construcția, reabilitarea, modernizarea și dotarea infrastructurii educaționale din orașul Baraolt; modernizarea DC 38 Baraolt-Vărghiș, Km 0+000-5+100.

Extinderea Clădirii Liceului „Korosi Csoma Sandor” din Covasna, o grădiniță cu program prelungit în orașul Covasna, județul Covasna, reabilitarea infrastructurii rutiere în stațiunea balneoclimaterică Covasna, rețeaua de canalizare menajeră în orașul Covasna, sat Chiuruș, figurează, de asemenea, printre obiectivele de investiții, aprobate spre finanțare prin PNDL II.

Pe lista beneficiarilor se află și orașul Întorsura Buzăului, cu proiecte vizând asfaltarea şi modernizarea unor drumuri de interes local, eficientizarea infrastructurii de iluminat public; extinderea  și modernizarea rețelei de canalizare, extindere grădiniţă – cu 6 săli de grupă, extinderea și modernizarea rețelei de apă, reabilitarea unui corp al clădirii Primăriei; reabilitarea și modernizarea Școlii „Gheorghe Zaharia”.

Pe listă sunt cuprinse și proiecte în comuna Ozun – pentru modernizarea  sau reabilitarea unor drumuri,  dar și vizând reabilitarea şi modernizarea clădirii şcolii din localitatea Bicfalău; un proiect în Reci – privind modernizarea şi consolidarea unor drumuri de interes local; două proiecte în comuna Sânzieni – unul vizând construirea unei clădiri pentru învățământ preșcolar și învățământ primar în localitatea Cașinu Mic, altul vizând modernizarea unor drumuri de interes local; proiecte în Sita Buzăului – pentru consolidarea şi reabilitarea, modernizarea, dotarea unor școli și grădinițe, dar și pentru extinderea şi reabilitarea reţelei de iluminat public și pentru modernizarea unor drumuri de interes local.

Turia figurează cu trei proiecte – vizând extindere rețea de canalizare și construire stație epurare în localitatea trup Băile Balvanyos, modernizarea unor drumuri de interes local și modernizarea sistemului de iluminat public stradal în comună. Tot cu trei proiecte este pe listă și Valea Crișului, acestea vizând amenajarea Primăriei, extinderea Școlii „Kalnoky Ludmilla”, reabilitarea Şcolii „Kalnoky Ludmilla”. Comuna Valea Mare este pe lista postată pe site-ul Ministerului – cu un proiect – pentru o sală multifuncțională, săli de clasă și anexe la Școala „Mihai Eminescu”. Tot cu un proiect figurează și comuna Vâlcele – acesta vizând extinderea Școlii Araci, dar și Vârghiș – proiect vizând realizarea sistemului de canalizare în comună, dar și Zagon – proiectul vizând lucrări de reabilitare rețea de iluminat public în comună.

La Zăbala sunt cuprinse două proiecte – unul pentru lucrări de reabilitare rețea de iluminat public, altul – pentru modernizare drumuri de interes local.

„Prin acest program, în ciclul de finanţare 2016–2020, CJ Covasna încurajează o dezvoltare rurală integrată, prin coordonarea sistemelor de finanţare. 2016 a fost anul planificării, iar 2017 este anul depunerii cererilor de finanţare. Apoi urmează perioada de implementare, până în 2020” – a spus vicepreşedintele CJ Covasna, Henning László, adăugând că dezvoltările finanţate prin programul PNDL2 constituie doar unul dintre piloanele Programului de Modernizare a Localităţilor din judeţul Covasna, deoarece au fost demarate şi alte proiecte de investiţii, prin fonduri guvernamentale şi europene, unele în parteneriat cu alte autorităţi locale.

„Cea de-a doua etapă a PNDL finanțează 9.500 de obiective de investiții”

În comunicatul de presă al Ministerului se arată că „PNDL reprezintă sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală şi are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice (10S), în domeniile: sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport. În acest sens, Programul Naţional de Dezvoltare Locală stabileşte cadrul legal pentru implementarea unor proiecte de importanţă naţională, care susţin dezvoltarea echilibrată a ţării, fiind structurat pe trei componente: modernizarea satului românesc, regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor, respectiv infrastructura la nivel judeţean.”

Potrivit aceleiași surse, cea de-a doua etapă a programului finanțează 9.500 de obiective de investiții, dintre care 2.500 de creșe și grădinițe, 2.000 de școli și 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile). Pentru aceste investiții sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei credite de angajament.

Criteriile de acordare a finanțării sunt transparente, clare, ştiinţifice și fără nicio conotație politică, în acord cu nevoile şi solicitările autorităţilor publice locale, în vederea modernizării României.

„Fundamentul PNDL 2 l-a reprezentat analiza internă de specialitate bazată pe principiile de prioritizare recomandate de studiul Băncii Mondiale şi criteriile de prioritizare stabilite prin HG nr. 624/2015.” – se arată în comunicatul de presă. Lista beneficiarilor este disponibilă pe site-ul ministerului.

 

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail