În această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig,  să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.

În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate -căciuli, mănuşi etc. Trebuie evitată  expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături (în acest caz trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea unui medic).

Este recomandat ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.

De asemenea, trebuie evitat consumul bauturilor alcoolice.

În această perioadă trebuie să se acorde o atenție specială copiilor – evitarea situațiilor în care aceștia sunt lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.

Prin structurile subordonate Ministerului Sănătăţii şi cele ale Ministerului Administraţiei şi Internelor se vor asigura măsuri de prevenire a deceselor prin hipotermie pentru persoanele fără adăpost.

Primul ajutor în caz de hipotermie (expunere la temperaturi joase)

Hipotermia apare atunci când corpul uman se răceste şi pierde căldura într-o mai mare măsură faţă de capacitatea lui de a o sintetiza.

Temperatura normală, luată intrarectal este între 36.4C (grade Celsius) şi 37C.

Hipotermia poate apărea şi în spaţiile de locuit, în special în cazul copiilor, adulţilor bolnavi sau vârstnici care nu sunt îmbrăcaţi corespunzător.

Hipotermia este o urgenţă medicală şi poate duce rapid la pierderea cunoştienţei şi deces, dacă pierderea de căldură continuă. Este foarte importantă cunoaşterea simptomelor hipotermiei, pentru a putea aplica imediat tratamentul. În cazul în care frisoanele devin violente sau dacă persoana  este incapabilă să răspundă la întrebări, trebuie suspectată hipotermia şi începută încălzirea, cât mai rapid posibil.

Tratament

Tratamentul medical al hipotermiei depinde de severitatea acesteia.

Tratamentul hipotermiei uşoare include scoaterea din mediul care a determinat-o, folosind pături calde, încălzitoare şi sticle cu apă fierbinte.

Hipotermia moderată sau severă este tratată, de preferat, intraspitalicesc de către medici specialişti. Se administrează fluide calde intravenos, oxigen cald şi alte tratamente pentru a ridica temperatura corporală.

Direcţia de Sănătate Publică Covasna

Compartimentul Promovarea Sănătăţii

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail