Un număr total de 85 de tineri,  elevi și studenți, au fost angajaţi, până în prezent în județul Covasna, pe perioada vacanţei de vară, însă numărul ar putea crește, conform datelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Potrivit informațiilor oferite ieri de reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM ) Covasna, până în prezent, au fost angajați pe perioada vacanței de vară, 85 de tineri, dintre care 81 elevi și 4 studenți, de către 10 angajatori. Aceeași sursă arată că încadrările s-au făcut în confecții, construcții, comerț și turism.

Potrivit reprezentanților AJOFM Covasna, până la finele vacanței de vară, numărul solicitărilor ar putea crește.

Stimulent pentru angajatori

Conform legii, angajatorii care, pe perioada vacanței de vară, încadrează în muncă elevi şi studenți, pot beneficia de un stimulent financiar lunar, în valoare de 250 de lei, acordat din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru fiecare tânăr încadrat.

Angajarea elevilor şi studenţilor se poate realiza pe perioada vacanţelor, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă. Diferenţa dintre stimulentul lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii.

De stimulentul financiar lunar pot beneficia angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi în baza: a) unui contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei, încheiat în condiţiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parţial; b) unui contract de muncă temporară, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanţei. În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă.

Datele prezentate de conducerea AJOFM Covasna în ultima conferință de presă arată că din anul 2012 și până în 2016, au fost angajați pe timp de vară, în total, 507 tineri din județ, suma totală plătită prin Agenție, în acest sens, între 2012-2016, fiind de 70.286 lei.

Mai exact, în anul 2016 au fost angajați pe perioada vacanței de vară 159 de tineri, dintre care 155 elevi și patru studenți;  în 2015 au fost angajați astfel 95 de tineri, dintre care 89 elevi și 6 studenți; în 2014, 80, din care 72 elevi și 8 studenți; în 2013, 125 de tineri, din care 121 elevi și 4 studenți; iar în 2012, 48 de tineri, din care 43 elevi și 5 studenți.

Angajatorii interesaţi de această formă de stimulare pot afla informaţii suplimentare la sediul AJOFM Covasna.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail