Senatorul UDMR Tánczos Barna a declarat, joi, pentru AGERPRES, că în acest an nu vor exista cote de vânătoare la urşi sau cote pentru trofee, ci doar cotă de intervenţie pentru situaţii speciale, când urşii atacă oameni, animale şi produc stricăciuni în gospodării sau culturi agricole.
„Ieri nu s-a discutat despre cote de vânătoare, nu s-a discutat despre cote pentru trofee, s-a discutat strict despre cotele de intervenţie în cazurile speciale. Aceste intervenţii se aprobă caz cu caz, în urma solicitărilor venite de la autorităţile locale şi se aprobă împuşcarea urşilor doar în cazurile în care exemplarele cauzează probleme, pun în pericol viaţa omului sau revin de mai multe ori la gospodării şi atacă animale, oameni, distrug culturi agricole. Deci, vorbim strict de cote de intervenţie. Petiţiile lansate, de exemplu de Agent Green, sau orice altă organizaţie care vrea să se înţeleagă că este vorba de cote de vânătoare sunt manipulatoare şi mincinoase”, a declarat Tánczos Barna.
Acesta a adăugat că urmează ca, începând cu 2018, să se propună soluţii pentru rezolvarea acestei probleme, din partea celor responsabili, întrucât lipsa de intervenţie poate crea probleme foarte mari.
„Anul acesta în niciun caz nu vor exista cote de vânătoare, nu vor exista cote pentru trofee. Începând din 2018, aşa cum a zis şi doamna ministru, în urma studiilor, a grupurilor mixte de lucru, vor veni cei de la minister, specialiştii, vânătorii, cei care se ocupă de acest probleme şi vor propune soluţii. Un lucru este cert: A nu interveni şi a lăsa lucrurile să se întâmple la nimereală, la întâmplare şi de a nu controla efectivul de urşi din România este o iresponsabilitate uriaşă. Vorbim de un carnivor care nu are duşmani în pădure, de un animal sălbatic aflat la vârful lanţului trofic, singurul duşman, care în mod corect echitabil, de protejare a animalului trebuie să se ocupe şi să regleze populaţia de urşi este omul. Şi ministerul de resort, cei care sunt responsabili trebuie să găsească soluţii, metode şi să intervină”, a mai spus senatorul UDMR.
Tánczos Barna consideră că decizia ministrului Mediului de a emite ordin privind cota de intervenţie pe carnivorele mari, pentru 175 de urşi este un act de curaj şi un pas important în protejarea vieţii oamenilor.
„Cred sincer că este un pas important pentru a proteja viaţa oamenilor, este un pas important şi un curaj din partea doamnei ministru că trecem de discuţiile demagogice, discuţiile purtate în talk show-uri şi din fotoliile de la etajul zece şi revenim acolo unde sunt problemele reale: în gospodării, în sate, în oraşe unde aceste animale sălbatice se plimbă pe stradă, ies din mediul lor natural, din habitatul lor natural şi creează probleme”, a conchis Tánczos Barna.
Aproximativ 500 de persoane din Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov – primari, fermieri şi reprezentanţi ai composesoratelor, au protestat miercuri în faţa Ministerului Mediului şi au cerut derogare pentru împuşcarea urşilor periculoşi, respectiv a celor care fac pagube materiale şi pun în pericol vieţile oamenilor.
După discuţia cu reprezentanţii protestatarilor, la care a participat şi senatorul Tánczos Barna, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat că va emite un ordin de ministru privind cota de intervenţie pe carnivorele mari, pentru 175 de urşi.
AGERPRES