Tribunalul Covasna a respins, ca nefondată, cererea de suspendare a hotărârii de reorganizare a reţelei şcolare preuniversitare de stat din municipiul Sfântu Gheorghe pentru anul 2017-2018, formulată de reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), care, prevede, printre altele, comasarea Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar” cu Liceul Tehnologic „Kos Karoly”.

Consilierul PPMT Balint Jozsef, unul dintre contestatarii hotărârii, a declarat luni, pentru AGERPRES, că va ataca sentinţa instanţei la Curtea de Apel Braşov.

„Aşteptăm motivarea din partea instanţei şi vom face recurs. (…) Sunt dezamăgit, dar nu sunt supărat pe instanţă, care aşa a considerat că, Consiliul local are dreptul să reorganizeze reţeaua şcolară. (…) Sunt supărat pe UDMR care a făcut acest pas greşit (comasarea celor două licee – n.r.), iar astfel se va desfiinţa Liceul Kos Karoly, o şcoală cu tradiţie din judeţul Covasna. Noi considerăm că este important pentru viitorul copiilor şi al municipiului Sfântu Gheorghe să menţinem ambele unităţi de învăţământ’, a declarat Balint Jozsef.

Hotărârea Consiliului Local Sfântu Gheorghe privind reorganizarea reţelei şcolare preuniversitare a fost adoptată la finele anului trecut, iar, potrivit acesteia, Liceul „Kos Karoly” îşi va pierde personalitatea juridică şi va funcţiona în subordinea Liceului „Puskas Tivadar”.

În luna ianuarie aproape 200 de persoane au participat la un miting de protest în faţa Primăriei Sfântu Gheorghe, împotriva deciziei autorităţilor locale de a desfiinţa Liceul „Kos Karoly”.

Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a explicat la acea vreme că măsura are drept scop crearea unei „şcoli profesionale puternice” şi a fost luată în urma unor studii aprofundate, ce au avut la bază scăderea numărului elevilor şi utilizarea mai eficientă a infrastructurii şcolare.

Potrivit conducerii Primăriei, comasarea va duce la pierderea personalităţii juridice şi actualului sediu al Liceului „Kos Karoly”, însă elevii vor avea condiţii mai bune de pregătire la „Puskas Tivadar”, acesta fiind mult mai bine dotat.

Conducerea Primăriei a precizat, totodată, că după mutarea Liceului „Kos Karoly” intenţionează să renoveze clădirile aflate în strada Gábor Áron şi să mute aici clasele pregătitoare de la Liceele „Mikó” şi „Mikes Kelemen”, care nu au spaţii suficiente, prin urmare să înfiinţeze o nouă şcoală elementară cu predare în limba maghiară.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail