Peste 600 de copii români din Miercurea Ciuc au fost implicaţi, în anul şcolar care s-a încheiat, în proiecte culturale care s-au desfăşurat fie la Centrul Cultural Miron Cristea, fie la şcolile româneşti din oraş, acţiunile fiind derulate cu sprijinul şi binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.
Copiii au participat la cursuri de cusături tradiţionale, sculptură, pictură, astronomie, dans de societate, artă fotografică, istorie sau cateheză, îndrumători fiind voluntari de la şase instituţii şi de la o asociaţie din oraş.
Episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, a declarat luni, în cadrul unei ceremonii de premiere a voluntarilor implicaţi în aceste proiecte, că aproximativ 250 de copii au urmat cursuri la Centrul Cultural Miron Cristea al episcopiei, iar restul au participat la diverse activităţi în cadrul celor două şcoli româneşti din oraş, respectiv Colegiul Naţional „Octavian Goga” şi Şcoala Generală „Liviu Rebreanu”, graţie unui parteneriat al instituţiilor de învăţământ cu episcopia, institulat „Aripi spre cer”.
Episcopul a punctat faptul că elevii au învăţat tot ceea ce se numeşte cultură, tradiţie şi spiritualitate românească.
„În total sunt peste 600 de copii, din care peste 250 au fost prezenţi în această oază de spiritualitatea românească – Centrul Cultural Miron Cristea din Miercurea Ciuc, unde învaţă tot ceea ce numim noi tradiţie românească şi nădăjduim că ei vor fi mâine românii buni ai zonei”, a declarat episcopul Andrei.
Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, prezent la ceremonie – instituţia a fost partener al acestor proiecte – a apreciat că îndrumătorii s-au implicat în activităţi deosebit de importante pentru păstrarea identităţii româneşti în zonă.
„Este un proiect în care chiar am crezut, un proiect care a venit din inimă, de la români pentru români, pentru păstrarea identităţii noastre şi transmiterea identităţii pentru celelalte generaţii. Împreună putem să facem lucruri minunate, de la dansuri, până la coaserea iilor, de la muzică până la recitări, de la pictură până la alte acţiuni care vizează spiritul nostru, de fapt”, a spus prefectul Harghitei.
Directoarea Colegiului Naţional Octavian Goga, Magdalena Dumbravă, le-a mulţumit celor care în timpul liber s-au ocupat de copiii din şcolile comunităţii româneşti din Miercurea Ciuc şi a subliniat că este nevoie de activităţi ce promovează tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti.
„Îi preţuiesc foarte mult, le mulţumesc din tot sufletul, sunt puţini oameni la ora actuală care fac ceva în timpul lor liber, pentru copii. (…) Copiii au nevoie şi de astfel de activităţi, nu toţi cei din învăţământ ne pricepem chiar la toate. (…) Vă mulţumesc din tot sufletul şi să nu uitaţi că aceste două şcoli trebuie susţinute, eu spun mereu că şcolile acestea sunt şcolile comunităţii româneşti şi noi trebuie să facem orice pentru promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor noastre”, a punctat Magdalena Dumbravă.
La finalul ceremoniei de premiere a îndrumătorilor implicaţi în proiectele culturale româneşti din Miercurea Ciuc, prefectul a propus ca la spectacolul aniversar de 1 Decembrie, dedicat Zilei Naţionale a României, să fie cuprinse şi momente cu copiii care au urmat diversele cursuri, iar lucrările lor de pictură sau grafică să fie expuse în foaierul sălii unde va avea loc evenimentul festiv.
AGERPRES