Fete frumoase, pedalând pe biciclete vintage şi imagini spectaculoase, de tip Hollywood, este ideea de bază a unui proiect inedit de promovare a României, intitulat „Biking in România” şi derulat de un tânăr din judeţul Harghita, care doreşte ca ţara lui să fie cunoscută cu tot ce are ea mai de preţ.
Corneliu Ţepeluş este originar din satul harghitean Voşlăbeni, sau Voşlobeni, cum îi spun localnicii, a trăit mult timp în Canada şi SUA, iar de câţiva ani s-a întors în România şi este instructor de schi în timpul iernii şi ghid turistic pe timp de vară.
În străinătate a văzut cum se face promovarea turistică, iar de la prietenii săi străini a aflat că imaginea României nu este întotdeauna cea mai frumoasă. Aşa i-a venit ideea realizării unor filme de prezentare a locurilor din România, care să emoţioneze şi să atragă.
Scenariul acestora este inspirat din filmele anilor ’60 şi are ca principală idee prezentarea unor imagini cât mai frumoase, mai spectaculoase şi transmiterea unor stări care să atingă sufletul privitorilor.
„Ideea mi-a venit după ce am revăzut filmul ‘Hoţul de biciclete’, un film italian din anii 5’0, în care, pe o bicicletă vintage, lumea se mişcă în dreapta, în stânga. Apoi am revăzut alte filme italieneşti, franţuzeşti, în care Provence-ul, sudul Franţei sau Toscana-Italia sunt prezentate într-un mod magic, cu clasă, fete frumoase, în rochii cu flori se plimbă prin satele vechi, cu un coş cu flori pe bicicletă, merg la picnic şi mi-a venit ideea de a prezenta România astfel încât să arătăm frumuseţea oamenilor, a locurilor şi clasa ţării noastre”, a declarat, pentru AGERPRES, Corneliu Ţepeluş.
Tânărul din Voşlobeni, care este şi regizor al filmelor, a reuşit să mobilizeze nişte prieteni care au un studio foto-video, a obţinut două biciclete vintage de la o firmă de profil, a convins deja două artiste să apară în filmele de promovare şi, încet-încet, proiectul a prins viaţă.
Primul episod al „Biking in Romania” s-a filmat la Izvoru Mureşului, iar cea care a prezentat de pe o bicicletă vintage frumuseţile zonei este Tsao Hsuan, o actriţă din Taiwan, fascinată de România.
În al doilea episod, care ilustrează într-un mod special zona Băile Tuşnad, a venit rândul lui Adrianne Deming, din SUA, să îi însoţească pe privitori într-o călătorie în Ţinutul vulcanilor.
Pentru episoadele viitoare se poartă discuţii cu artiste din Mexic, Brazilia, Anglia sau Irlanda care, pe lângă faptul că vor apărea în ”Biking in România”, vor promova aceste filme în ţările din care provin.
Imaginile sunt spectaculoase, multe filmate cu drona, iar muzica e emoţionantă şi te duce cu gândul la un film romantic din anii ’50-’60.
De altfel, regizorul Corneliu Ţepeluş spune că a vrut să atingă sufletul oamenilor, să arate clasa României, să transmită speranţă şi să le dea o voce oamenilor simpli.
„Ideea filmului este aceea de a crea o imagine de Hollywood, poate un pic Disney. Imaginile sunt cinematografice, îţi dau un sentiment special, plus muzica este importantă pentru că vrem să le dăm speranţă oamenilor, să le dăm o voce oamenilor locului şi să-i facem mândri de locul din care provin. Iar cei care vor vedea acest film vor dori să vină şi să viziteze aceste locuri, pentru că dorim să prezentăm partea frumoasă a ţării noastre”, a spus Corneliu Ţepeluş.
Filmele sunt distribuite pe reţele sociale, dar există cereri pentru a fi difuzate şi de televiziunile din ţările din care provin protagonistele.
„Proiectul place foarte mult, feedback-ul din ţară şi străinătate este extraordinar, oamenii sunt extrem de încântaţi de această idee”, a precizat regizorul şi iniţiatorul proiectului.
Acesta a apreciat colaborarea foarte bună pe care a avut-o până acum cu autorităţile locale, care sunt foarte deschise şi dornice de a ajuta la promovarea zonei lor.
După Izvoru Mureşului şi Băile Tuşnad, urmează să se lucreze la realizarea unor episoade pentru promovarea Borsecului, a Praidului şi a zonei Lacu Roşu, din Harghita, după care se va merge către judeţul Mureş, Braşov, dar şi către litoralul Mării Negre şi zona Maramureş, fiind vorba de un proiect care se va derula pe o perioadă lungă de timp.
Iubitor al locurilor natale, Corneliu a adus în Harghita turişti din toată lumea şi a promovat tot timpul frumuseţile zonei, cultura şi tradiţiile de aici. Spune că aceştia sunt atraşi de faptul că la noi încă se trăieşte simplu, în comuniune cu natura, lucru pe care îl găseşti cu greu în alte ţări.
„Străinii care vin prima dată în România au un şoc, pentru că ei au o altă imagine despre România, dar când văd oamenii, locurile sunt impresionaţi şi nu vor să mai plece. Majoritatea se întorc. Numai în judeţul Harghita eu, ca persoană, am adus turişti din 29 de naţii diferite, şi toţi s-au reîntors. Ei sunt atraşi de partea vintage a României, de calitate, de faptul că oamenii trăiesc în comuniune cu natura, sunt simpli, buni, primitori, totul este verde şi frumos”, a conchis Corneliu Ţepeluş.
Anul trecut, tânărul din Harghita a realizat şi un film de promovare a satului său natal, Voşlăbeni, în care protagonista este o actriţă din Brazilia, Jaqueline Novak. Filmul a fost lansat în Brazilia chiar în ziua debutului Jocurilor Olimpice şi s-a bucurat de un mare succes.
AGERPRES