Ferencz Jozsef Gellert elev al Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe este cel mai tânăr radioamator din județ. Acesta spune că, prin radioamatorism și-a îmbogățit cunoștințele din mai multe domenii și a creat legături cu persoane din diferite colțuri ale lumii.

Gellert a absolvit clasa a XI-a, la Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe.  A aflat de radioamatorism în urmă cu aproximativ doi ani, atunci când în cadrul liceului în care învață a fost înființat radioclubul „Puskás Tivadar”. A participat la prima ședință susținută de radioamatorii din cadrul acestuia și a decis că dorește să afle mai multe despre lumea radioamatorismului.

„Eram elev în clasa a IX-a când domnul prof. ing. Csáky Ernő mi-a spus că va fi înființat un club de radioamatori, aici, în liceu. M-a atras ideea, am venit săptămânal la radioclub și am participat la acțiunile de aici. Din copilărie iubesc muzica și ascultam foarte mult radioul. Când am auzit de radioamatorism, am zis să vin să văd despre ce este vorba.” – a spus Gellert. Este foarte bucuros că a luat această decizie: „Venind la activitățile din radioclub, mi-am îmbogățit cunoștințele la geografie, electrotehnică, electronică, cunoștințele despre benzile de frecvență.” – a mărturisit tânărul.

În urma participării la cursurile din cadrul Radioclubului „Puskás Tivadar”, Gellert a fost selectat pentru a participa la examinarea organizată, în luna februarie la Cluj, la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), iar după acea examinare, a obținut certificatul de radioamator, clasa a III-a, și un indicativ: „YO6FJG”. „YO6FJG”- așa fi cunoscut Gellert în  eter.

„În urma participării la cursurile din cadrul Radioclubului, în ianuarie- februarie, am participat la examinare la Cluj, la Ancom și am obținut un certificat de recepție frecvențe de radioamatorism – deci, am certificat de radioamator și am indicativ. (…) Prin intermediul acestei pasiuni, mi-am făcut prieteni în Cehia, Australia și am învățat foarte multe lucruri. ” –  a spus Gellert.

„El este primul elev din liceu care a obținut autorizație de radioamator –  și să obții o astfel de autorizație este un lucru foarte mare. Gellert este cel mai tânăr din județ, cu o astfel de autorizație.” – ne-a precizat prof. ing. Csáky Ernő – administratorul radioclubului.

Radioclub și sală multifuncțională de pregătire a radioamatorilor, la Liceul „Puskás Tivadar”

Acesta ne-a invitat apoi să vizităm sala multifuncțională de pregătire a radioamatorilor, care funcționează în incinta Liceului „Puskás Tivadar”, într-o sală distinctă față  de radioclub. Aparate destinate învățării Alfabetului Morse, diferite surse de alimentare și generatoare, receptoare pentru radioamatori, jocuri video din anii 1980-1990, aparatură video cu vechime, în stare de funcționare, se numără printre obiectele ordonat așezate în această sală.

„În această sală, executăm următoarele activități: organizarea excursiilor de specialitate, activități pedagogice muzeale, pregătirea  radioamatorilor, transmiterea și recepționarea  radiogramelor și fonogramelor; stabilirea și dezvoltarea relațiilor între radioamatori, învățarea Aflabetului Morse, restaurarea aparatelor, istoria comunicațiilor; experiență în domeniul fizicii, concursuri de specialitate, cunoașterea fizicienilor din regiune, popularizarea evenimentelor tehnice, digitalizarea semnalelor de  joasă frecvență, prezentarea pieselor muzicale din muzica clasică și reguli de Securitate și Sănătate în Muncă și apărarea împotriva incendiilor.”- ne-a spus prof. ing. Csáky Ernő.

În acea sală am găsit și alți șase elevi, din clasa a IX-a, proaspăt intrați în lumea  radioamatorismului.

„Cei șase elevi sunt membri ai Radioclubului. Ei învață radiotehnică, electrotehnică, Alfabetul Morse și legătura prin stații radio. La toamnă vor da examen. Sunt în clasa a IX-a, sunt printre cei mai buni elevi din liceu și cei mai tineri membri ai Radioclubului Puskás Tivadar. Încă nu sunt radioamatori, dar sunt cursanții radioclubului.” – a spus prof. ing. Csáky Ernő, care ne-a prezentat apoi o demonstrație privind comunicarea prin Codul Morse.

„Radioamatorismul este o activitate educativă  reprezentând practicarea radiocomunicațiilor prin posturi de emisie-recepție proprii”, a declarat prof. ing. Csáky Ernő.

„Este un hobby și acesta,  un hobby foarte sănătos. Sunt mai multe feluri de radioamatori, nu doar  cei care vorbesc toată ziua la stații radio, ci și radioamatori care umblă prin munți și stabilesc legături din diferite locuri, înălțimi, vârfuri; sunt alții care se ocupă de reparații; radioamatori care au stații și acasă și stabilesc legături. Avem aici, în cadrul liceului, o stație care nu mai are limite, ci poate să ia legătura oriunde, cu oricine. Din câte am înțeles, s-a ajuns la un număr impresionant de legături realizate cu lumea din exterior. În Radioclub sunt înscriși, momentan, vreo 18 membri. Nu toți sunt elevi, 12-13 sunt oameni cu mare experiență, care au vârsta cuprinsă între 60 și 80 de ani. Ne bucurăm că tinerii sunt atrași de radioamatorism. Asta ne-am și dorit: să popularizăm aceste activități, ca să nu moară această tradiție, să avem tineri care să ne urmeze! Și pot să spun că s-a format o grupă de elevi extraordinară, elevi harnici.” – a declarat prof. ing. Csáky Ernő.

Acesta a punctat că radioamatorismul poate reprezenta și un mijloc de salvare. În situații care pun în pericol vieți omenești, sau care produc distrugeri importante, în caz de dezastre (calamități naturale,sau catastrofe), când rețelele de comunicație sunt suprasolicitate sau distruse, echipamentul utilizat de radioamatori poate reprezenta un mijloc de informare a organelor competente.

Prof. ing. Csaky Erno a prcizat că înființarea Radioclubului din cadrul Liceului „Puskás Tivadar” este rodul muncii unei echipe compuse din radioamatori, conducerea Liceului, cadre didactice ale instituției și nu numai.

Persoanele interesate să facă parte din acesta pot să se înscrie la sediul liceului.

Ana Ciorici Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail