Muzeul telecomunicațiilor – care funcționează în incinta Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe, poate fi vizitat și în perioada verii, cu programare.
Inaugurat în luna septembrie a anului trecut, Muzeul telecomunicațiilor (situat pe strada Pescarilor, din Sfântu Gheorghe, la nr. 41, etajul II al clădirii principale a liceului) găzduiește peste 1.500 de exponate, majoritatea dintre acestea fiind în stare de funcționare. De la inaugurare și până în prezent, persoane din țară, dar chiar și din străinătate – din Statele Unite ale Americii, din Italia, Ungaria, au vizitat exponatele. Cartea de impresii, ce poate fi găsită la intrarea în muzeu stă mărturie în acest sens.
Accesul vizitatorilor este gratuit. Cei interesați trebuie doar să își facă o programare:
„Foarte mulți vizitatori ne-au trecut pragul, din septembrie și până astăzi. Cred că numărul acestora va crește acum, vara. Intrarea este gratuită. Cei interesați trebuie doar să ne sune și să ne spună că doresc să vină și când doresc să vină, iar dacă nu sunt plecat, eu vin cu mare plăcere să le prezint muzeul.” – a declarat, ieri, profesorul inginer Csáky Ernő. Dumnealui este cel care a colecționat, timp de peste patru decenii, obiectele acum expuse, colecția fiind trecută în evidența Fundației Culturale Tehnico – Științifice „Puskás Tivadar”- Sfântu Gheorghe.
„Fiecare exponat are valoare și istorie”
Cărți, aparate precum cele utilizate în Evul Mediu, aparate și echipamente folosite în război, stația de emisie-recepție militară utilizată în Pactul de la Varșovia, „Ziarul vorbitor” (reconstituit) al lui Puskas Tivadar; copia xerox a unei cărți cu numere de telefon din Sfântu Gheorghe din anii 1910-1915 – sunt doar câteva dintre obiectele expuse muzeul telecomunicațiilor.
„Fiecare șurub din muzeu are pentru mine valoare sentimentală (…). Avem peste 1.500 de obiecte expuse. Unele sunt foarte valoroase. De exemplu, un aparat Morse, pe bandă de hârtie, din 1915, de pe vremea lui Lenin și funcționează perfect; am reușit să îl repar ca să meargă perfect. Și sunt și multe altele … toate sunt frumoase. Așa cum nu poți să faci deosebiri între copiii tăi, așa nu pot nici eu să fac deosebire între exponatele din cadrul muzeului. Fiecare exponat are valoare și istorie. (…) Reconstituim istoria și adunăm tot felul de materiale care oglindesc viața și activitatea lui Puskas Tivadar; este o istorie foarte interesantă, o istorie nu prea cunoscută, deși fiecare dintre noi acum utilizează telefonul mobil, utilizează calculatorul și fiecare face parte dintr-o categorie – categoria telecomunicației și a comunicației – și fiecare are istoria ei. Fără această istorie, nu am fi ajuns la telefoanele inteligente sau la calculator (…). Ce înseamnă acest muzeu pentru mine? Înseamnă mult… foarte mult! În primul rând, astfel am reușit să salvez colecția mea, am pus-o în siguranță aici; pe de altă parte, astfel ne popularizăm liceul și promovăm istoria telecomunicațiilor.” – ne-a spus profesorul inginer Csáky Ernő.
În muzeu, mijloacele tehnologiei din trecut se împletesc cu mijloacele tehnologiei moderne. Exponatele sunt prezentate chiar și prin codul QR (cod de bare care poate fi accesat de pe telefoanele inteligente şi care oferă acces rapid la anumite site-uri).
Programările în vederea vizitării muzeului se fac telefonând la secretariatul Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar” – 0267.313.771.
Ana Ciorici Costache