Prima probă scrisă din cadrul sesiunii iunie –iulie din cadrul examenului național de bacalaureat, proba Ea) – de Limba şi literatura română, a avut loc ieri, aceasta derulându-se fără incidente în județul Covasna.
Conform informațiilor oferite de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, în județ s-au înscris 1245 elevi, din care 54 au fost echivalați. Potrivit aceleiași surse, la prima probă au absentat 31 de elevi, prezența fiind, astfel, de 1160 elevi. Niciunul dintre aceștia nu a fost eliminat. Proba s-a desfășurat fără incidente, au transmis reprezentanții ISJ Covasna.
Candidații au avut de rezolvat trei subiecte, cu mai multe cerințe. Primul subiect s-a bazat pe un text la prima vedere – poezia „Alt cântec“, de Adrian Maniu. Al doilea subiect a constat în compunerea unui text de tip argumentativ, de 150 – 300 de cuvinte, despre rolul comunicării în reușita unui proiect de echipă; iar la subiectul al treilea, candidații au avut de redactat un eseu de 600 – 900 de cuvinte, în care să prezinte particularități de construcție a unui personaj dintr-un text narativ aparținând lui Ioan Slavici sau lui Liviu Rebreanu.
Astăzi, 27 iunie se va derula proba scrisă la Limba şi literatura maternă – proba Eb); în 28 iunie 2017 – proba obligatorie a profilului – probă scrisă – Ec), iar în 30 iunie – proba la alegere a profilului şi specializării – proba Ed) – probă scrisă.
Probele încep, în fiecare dintre aceste zile, la ora 9.00 și se desfășoară în săli supravegheate audio – video, au transmis reprezentanții Biroului de presă al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna.
Potrivit informațiilor postate pe site-ul Ministerului Educației, www.edu.ro, accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Aceeași sursă arată că timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi.
„Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.
În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.” – se arată pe site-ul Ministerului.
Rezultatele vor fi afișate în data de 5 iulie a.c., până la ora 16:00, şi în aceeași zi se vor putea depune contestaţii (între orele 16:00 – 20:00).
Rezolvarea contestaţiilor se va face în 6 – 9 iulie 2017, iar afişarea rezultatelor finale, în 10 iulie a.c.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise – au reamintit reprezentanții Ministerului Educației, prin intermediul site-ului www.edu.ro.
Ana Ciorici Costache