Foto: Silviu Ipătioaei- M.d.C

Într-o lume în care românii mai folosesc destul de intens tradiționala căruță, iar trenurile noastre anoste și încete adesea întârzie cu orele, națiunile avansate nu doar proiectează noile mijloace de transport ale viitorului, ci chiar sunt în faza de testare a lor, căci viața ne grăbește mereu și oamenii au nevoie să se deplaseze dintr-un loc în altul cu viteze din ce în ce mai mari.

      Așa aflăm că deja unele țări au trecut de la vis la realitate, de la idee la concretizarea ei, de la proiect la testare și apoi la implementare. Se preconizează „reinventarea” transportului aerian și feroviar prin testarea unor noi tipuri de deplasare la distanță.

În sectorul feroviar, o echipă olandeză de la Universitatea Tehnică din Delft a construit deja centrul de probare pentru un nou proiect: Hyperloop, la care vor participa câteva țări europene: Olanda, Slovacia și Cehia. Se speră că până în 2021 se va da în funcțiune o linie hyperloop între Amsterdam și Paris. Ideea revoluționară a fost propusă în 2013 de CEO-ul Spacex.Elon Musk, cu scopul de a transporta oameni și mărfuri cu ajutorul unor trenuri care să se deplaseze prin tuburi și tuneluri cu viteze de până la 700 km/h.

Olanda nu este singura țară interesată de acest proiect. Testări similare se fac și în Canada, SUA și Dubai, dar nici Rusia nu rămâne prea mult în urmă, conform sursei: descopera.ro .

În ceea ce privește transportul aerian, putem aminti proiectul noului avion supersonic Concorde. După zece ani de la retragerea modelului anterior al avionului Concorde, în prezent se încearcă de către NASA noul model creat de The Boeing Company. Este de așteptat ca acesta să-și înceapă zborurile obișnuite în 2019 (sursa: www.yoda.ro).

Dacă vechiul avion supersonic Concorde, dotat cu 4 motoare, străbătea distanța dintre Londra și New York în 3 ore și jumătate, în prezent se propun noi modele  de avioane hipersonice, care ar urma să facă aceeași deplasare doar într-o oră, față de 8 ore cât îi trebuie azi unui avion obișnuit. E aproape greu de crezut, însă știința avansează rapid și pe măsură ce trece timpul „minunile” tehnice se înmulțesc, făcându-ne viața tot mai trepidantă.

Mitologia scandinavă ne mai adduce o noutate, referitoare la „benzina viitorului” numită thoriu, de fapt un combustibil nuclear care ar uma să înlocuiască clasica benzină, schimbând astfel fața economiei mondiale.

Thoriul, un element chimic natural, dar mai puțin radioactiv decât uraniul, își trage denumirea de la Thor, zeul războiului în mitologia scandinavă. Despre el se spune că poate fi exploatat în cariere de suprafață, deci cu costuri de exploatare mai reduse și cu impact minim asupra mediului. Ceea ce impresionează la acest posibil „combustibil nuclear al viitorului” este impactul asupra evoluției mijloacelor de transport, deoarece, așa cum se afirmă într-un articol publicat de ProMotor.ro / postat la 6 iunie 2017 / businessmagazin.ro / „un gram de thoriu produce mai multă energie decât 28.000 de litri de combustibil convențional”, ceea ce înseamnă că ar fi suficiente 8 grame de thoriu pentru a propulsa o mașină timp de 100 de ani. Ce revoluție! Și totuși industria auto nu este interesată de acest proiect, lucru firesc, înțeleg și cititorii de ce.

Referitor la modul de funcționare, Compania Laser Power System, care deja a creat un motor care funcționează pe bază de thoriu, precizează: „Fiind radioactiv, echipa a folosit bucățele mici pentru a construi o rază laser care încălzește apa și produce abur. Acest abur este transformat în energie cu ajutorul unei turbine”. Și cum apă e destulă pe pământ…

Și chiar dacă generația noastră nu se va plimba cu astfel de automobile, nu e departe timpul când lucrurile se vor schimba radical și în domeniul transporturilor. În ritmul în care avansează cercetările și tehnologia, imposibilul se transformă în posibil tot mai rapid, iar oamenii viitorului în mod sigur nu vor călători cu aceleași mijloace de transport ca cele de azi. Atunci poate vor dispărea și căruțele de pe șoselele României, și vom avea mașini, trenuri și avioane moderne care să ne ducă în locurile dorite fără a da bice cailor…

                                                                                                                                                                     Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail