Se pot depune aplicații pentru Programul „Delegat de Tineret la Organizaţia Naţiunilor Unite”. O fată şi un băiat pot obţine statutul de Delegaţi de Tineret la Naţiunile Unite pentru sesiunea 2017 – 2018, aceștia urmând să participe la sesiunea din septembrie sau octombrie 2017 – Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi sesiunea din februarie 2018 – Comisia Pentru Dezvoltare Socială.

„Delegat de Tineret la ONU” a debutat în România în 2006. În prezent, acesta se desfășoară sub egida Ministerului Tineretului și Sportului și a Ministerului Afacerilor Externe – conform informațiilor postate pe site-ul programului, http://unyouthdelegate.ro/despre-program/.

Pe site-ul Ministerului TIneretului și Sportului, www.mts.ro, se arată că programul urmărește implicarea directă a tinerilor în dezvoltarea politicilor internaţionale pentru tineret; promovarea în rândul tinerilor a politicilor de tineret, a mecanismelor de coordonare a acestora şi a importanţei programelor de tineret, ca parte integrantă a dezvoltării socio-economice; familiarizarea tinerilor din România cu tematica dezvoltării globale şi facilitarea contribuţiei lor la procesul de rezolvare a problemelor aferente acestui domeniu; susţinerea activităţilor şi iniţiativelor tinerilor din România.

Conform aceleiași surse, în program se pot înscrie tinerii, cetăţeni români care, la data depunerii candidaturii au vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani.

Pe site-ul Ministerului se precizează că mandatul „Delegat de Tineret la Naţiunile Unite” reprezintă intervalul din momentul desemnării candidaţilor ca Delegaţi până la desemnarea următoarei serii de Delegaţi; și se menționează și că pe durata mandatului, Delegaţii de Tineret la Naţiunile Unite nu pot lipsi din ţară pe perioade lungi (burse de studiu, stagii, angajări profesionale). Candidaţii la competiţie trebuie să-şi fi desfăşurat activitatea în România în ultimele 6 luni (cel putin) înainte de depunerea candidaturii pentru Programul 2017-2018, mai arată sursa menționată.

Delegatul trebuie să aibă următorul profil: să fie tânăr cu experienţă relevantă în domeniul activităţilor de tineret, de preferat minimum 3 ani; să fi participat la proiecte naţionale şi internaţionale în domeniul tineretului (conferinţe, forumuri, seminarii, activităţi de voluntariat, etc); să manifeste interes în a dezvolta cunoştinţe legate de relaţii internaţionale şi mecanismele Organizaţiei Naţiunilor Unite; să aibă abilităţi dovedite de relaţionare, negociere, lucru în echipă, precum şi capacitatea de a îndeplini la timp sarcinile stabilite. Abilităţile avansate în limba engleză (scris, citit, exprimare); cunoaşterea altor limbi străine oficiale ale ONU constituie un avantaj – conform informațiilor postate pe site-ul Ministerului.

Aceeași sursă informează că procesul de selecţie este deschis tuturor cetăţenilor români cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani – la momentul depunerii candidaturii – şi are trei etape: depunerea candidaturilor, interviul și dezbaterea finală.

Dosarul de candidatură trebuie depus în perioada 30 mai – 30 iunie 2017. Acesta va cuprinde: formularul de înscriere; un CV al candidatului, redactat în limba română, în model Europass; un eseu de maximum 1000 de cuvinte, în limba engleză (font: Times New Roman; mărime 12; spaţiere 1,5) cu tema: „Care poate fi aportul concret al tinerilor români în realizarea a 3 obiective ale Agendei 2030? Precizaţi câte o acţiune pentru fiecare obiectiv ales”; o scrisoare recentă de recomandare (din anul 2016, 2017) din partea unui superior ierarhic sau a unui cadru didactic universitar – semnată, ştampilată (acolo unde se impune), scanată, şi să cuprindă datele de contact ale semnatarului pentru identificare. Aceste documente vor fi trimise într-un singur e-mail – cu ataşamentul de preferinţă arhivat – la adresa [email protected], cu menţiunea „Delegat de Tineret la ONU”.

În urma evaluării aplicaţiilor sunt selectaţi 10 candidaţi, 5 de sex feminin şi 5 de sex masculin, ce vor susţine un interviu faţă în faţă cu membrii comisiei de selecţie. În urma interviurilor, sunt selectaţi 4 candidaţi: doi de sex feminin şi doi de sex masculin.

Aceştia vor participa la dezbaterea finală în urma căreia sunt selectaţi o fată şi un băiat care obţin statutul de Delegaţi de Tineret la Naţiunile Unite pentru sesiunea 2017 – 2018.

Rolul Delegaților de Tineret la Națiunile Unite

Delegații de Tineret la Națiunile Unite vor reprezenta interesele tinerilor români la cele două sesiuni: Adunarea Generală ONU şi Comisia pentru Dezvoltare Socială. După caz, cei doi delegaţi pot participa şi la alte acţiuni organizate de ONU pe durata mandatului. Totodată, ei vor organiza şi vor participa la proiecte în conformitate cu priorităţile naţionale şi internaţionale de tineret şi cu priorităţile mandatului lor; vor menţine permanent contactul cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi vor realiza rapoarte trimestriale privind activitatea lor în cadrul Programului şi le vor prezenta Ministerului Tineretului şi Sportului. Cei doi delegați de tineret au și rolul de a susţine discursuri în cadrul celor două sesiuni, cu mențiunea că pregătirea discursurilor şi a poziţiilor oficiale este responsabilitatea acestora și că varianta finală va fi avizată de Ministerul Tineretului şi Sportului şi va putea fi modificată ulterior avizării, numai cu acordul MTS.

După încheierea mandatului participanţii la Programul Delegat de Tineret la Naţiunile Unite trebuie să rămână activi în: dezvoltarea Programului în România, prin implicarea în implementarea şi promovarea activităţilor din cadrul Programului, dezvoltarea politicilor pentru tineret la nivel naţional, implicarea în iniţiative specifice problematicii ONU şi relaţiilor internaţionale.

Detalii despre program, calendar și modalitatea de aplicare, comisia de selecție, pot fi aflate accesând http://mts.ro/noutati/programul-delegat-de-tineret-la-natiunile-unite-2017-2018/.

În mandatul 2014- 2015 Delegați de Tineret la ONU – au fost Bianca Dragomir, originară din Sfântu Gheorghe şi Luca Ciubotaru (din Iași).

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail