Șezătoarea itinerantă intitulată „Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie”, va ajunge sâmbătă, 10 iunie, în Capitala țării. La eveniment vor participa aproximativ 200 de persoane din județele Covasna și Harghita, care vor susține spectacole și vor prezenta tradiții, obiceiuri și meșteșuguri românești din zonele din care provin.
Șezătoarea „Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie” s-a conturat în cursul anului trecut. Desfășurată întâi în casa inițiatoarei Alexandra Pintrijel Hagiu, în Zăbala, acțiunea a „prins aripi”, fiind apoi derulată în diverse localități covăsnene.
Ediția ce va avea loc sâmbătă, în Capitală, este prima care va depăși granițele județului Covasna, fiind organizată de Asociația „Calea Neamului”, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei și cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.
„Şezătoarea cea cu aripi de pasăre măiastră întinde fir de lumină din inima țării, Covasna şi Harghita, în cuibul veşniciei, Muzeul naţional al satului <<Dimitrie Gusti>>”
Evenimentul își propune să recreeze atmosfera șezătorilor de altădată, vizând promovarea și conservarea valorilor tradiţionale şi creştine românești, au transmis reprezentanții Asociației „Calea Neamului”.
„Şezătoarea cea cu aripi de pasăre măiastră întinde fir de lumină din inima țării, Covasna şi Harghita, în <<cuibul veşniciei>>, Muzeul naţional al satului <<Dimitrie Gusti>>. Coasem cu punct de cruce fiecare pas al ţăranului, fiecare lacrimă de apă sfinţită, fiecare privire ce străbate zorii, fiecare suflet ce cântă şi astăzi despre nemurire. În data de 10 iunie 2017, începând cu ora 13:15, Şezătoarea <<Femeile din Ţinutul Căciularilor cos ie>>, șezătoarea românilor din Covasna şi Harghita se va desfăşura la Muzeul Naţional <<Dimitrie Gusti>> din Bucureşti, în gospodăria de la 1775 – Berbeşti, judeţul Maramureş. Această manifestare are ca scop promovarea şi conservarea valorilor tradiţionale şi creştine ale poporului român, printr- o serie de activităţi specifice, cum ar fi: croirea şi coaserea de ii şi cămăşi tradiţionale, ţesut, împletit, torsul lânii, pictură de icoane pe sticlă, promovarea produselor culinare tradiţionale, promovarea dansurilor populare, a poeziei şi a cântecului popular, patriotic şi religios. Vom aduce cu noi obiceiurile, meşteşugurile, muzica şi dansurile noastre populare, bucatele tradiţionale, dar mai presus de toate, pe noi, cei născuţi şi crescuţi în județele Covasna și Harghita, din neam în neam, ce avem rădăcini adânc înfipte în pământ, credinţă tare, noi cei ca munţii – cu căciula mereu pe frunte. ”- a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, inițiatoarea „Șezătorii călătoare – Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie”, Alexandra Pintrijel Hagiu, vicepreședinta Asociației „Calea Neamului”.
La eveniment vor participa aproximativ 200 de persoane din județele Covasna și Harghita.
„La această şezătoare vor participa un număr de aproximativ 200 de români din Zăbala, Mărtănuş, Breţcu, Ojdula, Zagon, Târgu Secuiesc, Voineşti – Covasna, Sfântu Gheorghe, Braşov, Livezi, Miercurea Ciuc. Printre cei care vor susţine programul artistic se numără următoarele formaţi de dansuri populare şi cântece populare <<Junii Covăsneni>> şi <<Crăişorii Iancului>> din Voineşti Covasna, ansamblul de dansuri populare <<Florile Zagonului>> din comuna Zagon, jud. Covasna,<<Voievozii Munţilor>> din comuna Vâlcele, județul Covasna, elevii şcolii Gimnaziale din Livezi, judeţul Harghita, ansamblul de copii <<Plaiuri Tulgheşene>> din Tulgheş, județul Harghita, ansamblul <<Oltul>> din Hăghig, judeţul Harghita; cântăreţi de muzică populară: Georgică Burnichi din Zăbala, Ana-Maria Săndulea din Covasna și nu numai.” – a spus Alexandra Pintrijel Hagiu.
Președintele Asociației „Calea Neamului”, medicul Mihai Tîrnoveanu, a declarat ieri că participanții vor trece prin Piața Universității, apoi vor merge la Biserica Voievodală Sfântul Gheorghe Nou și la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.
„Scopul manifestărilor (cuprinse în șezătoare – n.r.) îl constituie afirmarea în Capitala României a continuității elementului etnic românesc din Covasna și Harghita. Acestor oameni li se va auzi glasul în Capitala țării. Un glas care afirmă. Afirmă ortodoxia și datina străbună. Afirmă continuitatea românească pe acest pământ.” – a declarat MIhai Tîrnoveanu.
Programul evenimentului
Potrivit acestuia, activitățile se vor desfășura după următorul program: „la ora 11.00, cei 200 de români din 15 orașe și sate aparținând Covasnei și Harghitei vor sosi pe Esplanada Statuilor din Piața Universității. Acolo, se va face gruparea în jurul Statuii lui Mihai Viteazul și se va intona imnului național, după care vor fi depuse coroane de flori la acea statuie și la Crucea Eroilor Revoluției din escuarul Pieței Universității.”
La ora 11,45 „se va face încolonarea participanților și deplasarea procesiunii religioase spre Biserica Voievodală Sfântul Gheorghe Nou, Kilometrul 0 al României. În fruntea procesiunii se va afla grupul de oameni care va purta Troița românilor din Covasna și Harghita – care va fi dăruită sfântului lăcaș de cult al Martirilor Brâncoveni. Procesiunea se va desfășura de-a lungul Bulevardului Ion C. Brătianu și va avea un caracter solemn.”
La ora 12.00, va fi sfințită Troița Românilor din Covasna și Harghita, care va fi amplasată în curtea Bisericii Sfântul Gheorghe Nou. „Va urma apoi închinarea la Sfintele Odoare ale Sfintei Biserici, iar după aceea, slujba Parastasului pentru Mihai Eminescu.”- a precizat Mihai Tîrnoveanu.
La ora 13.00 este programată începerea Sezătorii românilor din Covasna și Harghita – „Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie”, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Gospodăria Berbești.
Invitații – experți în domeniile sociologiei, etnografiei și folclorului – vor susține alocuțiuni.
Pe fundalul desfășurării activităților specifice unei șezători, cum ar fi torsul lânii și confecționarea straielor populare românești se va desfășura un program de cântece și jocuri populare susținut de coruri și ansambluri din peste zece localități ale celor două județe – conform informațiilor oferite de Mihai Tîrnoveanu.
Acesta a transmis că: „Asociația <<Calea Neamului>> mulțumește cu cele mai profunde sentimente românești Bisericii Voievodale Sfântul Gheorghe Nou și Muzeului Național al Satului <<Dimitrie Gusti>> pentru sprijinul deosebit de important pe care l-au acordat, nutrind în același timp speranța că românii din Capitala Țării îi vor primi pe românii din inima țării, cu brațele deschise.”
Asociația „Calea Neamului” s-a înființat în cursul anului trecut, însă activitatea reprezentanților acesteia se derulează din 2014, sub egida „Români pentru români”, cu binecuvântarea IPS Ioan Selejean, Mitropolitul Banatului, pe atunci Episcop al Covasnei și Harghitei, continuând mai apoi manifestările cu binecuvântarea PS Andrei Moldovan, actualul Episcop al Eparhiei Munților.
„Prin toate acțiunile desfășurate am dorit și urmărim în continuare să transmitem din partea românilor din toate colțurile țării și din Diaspora un mesaj de solidaritate către frații noștri din județele Covasna și Harghita. Ne propunem întărirea identității naționale românești din Arcul Intracarpatic, încurajarea comunităților românești care și-au păstrat limba și credința strămoșească și întoarcerea etnicilor români care sunt pe cale să-şi piardă sau și-au pierdut limba maternă în matca lor originară. Aceste demersuri ale noastre s-au materializat în decursul timpului prin prin afirmarea în aceste două județe a valorilor perene ale neamului românesc: credința ortodoxă, cultura națională, avându-l ca efigie pe Mihai Eminescu, lupta eroilor si jertfa martirilor teritoriului românesc sub drapelul național. Pe lângă acestea, am acordat atenție și problemelor de ordin social, sprijinind din punct de vedere material anumite comunități de bătrâni nevoiași sau de copii din orfelinate, dorind astfel să acoperim cu dragoste frățească o cât mai largă problematică din realitatea acestor județe din Arcul Intracarpatic. Considerăm că Biserica Ortodoxă Română este instituția care-și face pe deplin datoria față de românii din inima țării. Pe tot parcursul acțiunilor noastre am simțit sprijinul deosebit de important al bisericilor ortodoxe, atât al celor din Episcopia Covasnei și Harghitei, cât și al celor de pe întreg teritoriul României.”- a transmis președintele Asociației „Calea Neamului”, Mihai Tîrnoveanu.
Ana Ciorici Costache