Majorările salariale în Educație și Sănătate au fost amânate pentru martie 2018 deoarece au fost depuse foarte multe amendamente la proiectul Legii salarizării unitare de creștere a salariilor unor bugetari și trebuie respectată anvelopa de 32 miliarde lei, până în 2020, explică ministrul Muncii și Justiției Sociale, Olguța Vasilescu, pe pagina sa de Facebook.

„De la 1 Martie, cresc în continuare salariile celor din Educație, până la limita de 50 la sută și în Sănătate unde se urcă direct pe grilă din 2022. De ce au fost amânați până în martie? Pentru că au fost multe amendamente de creștere a salariilor unor bugetari, iar noi trebuia să respectăm anvelopa de 32 miliarde până în 2020. După calcule, aceasta a fost decizia”, a scris Olguța Vasilescu.

Aceasta reiterează că Legea respectă programul de guvernare cu 56% creșteri salariale, pe medie, până în 2020, și că anvelopa bugetară până în anul 2020, care se adaugă celor 68 de miliarde în plată la nivelul anului 2017, este de 32 miliarde, iar până în 2022 de 43 miliarde lei.

De asemenea, ea subliniază că „în baza de jos a piramidei salariale sunt cele mai mari creșteri, care ajung și la 300% în apărare. Aproximativ 60% dintre bugetari vor avea salarii duble. La mai puțin de 3% scad, pentru că erau atât de mari încât dacă nu se tăiau, dezechilibrele nu se corectau nici în 2022. Legea se aplică de la 1 iulie, nu de la 1 ianuarie 2018 cum afirmă unii lideri de sindicat. Anul acesta se aplică administrației locale, salariile fiind aprobate în consiliile locale și județene”.

Olguța Vasilescu mai explică faptul că „nu toate salariile demnitarilor cresc. La miniștri, conducerea Parlamentului, președinte, consilieri miniștri etc scad”.

Ministrul Muncii menționează că nu primarii și președinții de CJ aprobă salariile, ci consiliile care aprobă întregul buget, iar până acum doar salarizarea era impusă de lege, nu prin hotărâre.

„E primul pas spre descentralizarea reală. Organizațiile din administrație au aprobat în unanimitate acest text de lege, deși au și primari sau președinți de CJ liberali. Există o grilă și la administrație, dar fără cuantum. Nu se poate plăti secretara mai mult decât juristul pentru că grila stabilește o ierarhie. Cu certitudine nu se poate depăși salariul viceprimarului sau vicepreședintelui CJ, după caz”, mai explică Olguța Vasilescu.

Aceasta reiterează că raportul este de 1 la 12, față de 1 la 15 cum era până azi, sau de 1 la 13 „cum anunțau liberalii ca ar vrea să facă legea. Nu au făcut-o, deși au anunțat ca la 1 Martie o introduc în Parlament”, precizează ministrul Muncii.

Aceasta reamintește că în 2017 s-au făcut deja majorări salariale în cuantum de 6 miliarde lei: în educație, sănătate, administrație, cultura, agenții de mediu, OPC, IMM etc.

„Deci, a spune că doar la demnitari crește de la 1 iulie e minciună. De fapt, la ceilalți au crescut înainte de 1 iulie prin ordonanțe de urgență”, mai scrie Olguța Vasilescu, adăugând că se mai fac majorări salariale și săptămâna viitoare, la categorii care au rămas fără creșteri anul acesta, pe o ordonanță care este la Camera Deputaților.

În ceea ce privește voucherele de vacanță și norma de hrană, ministrul Muncii reiterează că anul acesta se dau în continuare tichete de masă și voucherul de vacanță, care au aplicabilitate până anul viitor, iar voucherul de vacanță acordat anul acesta va putea fi folosit până în septembrie 2018. De anul viitor, din decembrie, se acordă în bani, în sporuri salariale, contravaloarea voucherului și a două norme de hrană, acestea totalizând încă trei salarii minime pe economie.

Referitor la vechime (gradații), Olguța Vasilescu precizează că se aplică separat de ceea ce apare în grilă, iar la suma care totalizează salariul plus vechimea se aplică sporurile, ceea ce presupune o creștere a venitului și că niciun spor nu s-a tăiat. Dimpotrivă, au fost adăugate la sănătate, apărare, ordine publică etc.

„Au fost corectate prin ordonanțe de urgentă disfuncțiile din apărare-ordine publică. De exemplu, solda de funcție a crescut la nivelul salariului minim, iar sporurile au crescut procentual cu aceasta, deci nu mai sunt la nivelul anului 2009, prin ordonanța de urgență aflată în vigoare de luna aceasta, iar sistemul de acordare a gradațiilor din această familie ocupațională s-a modificat prin legea salarizării. Deja, venitul soldaților și polițiștilor va crește și vor vedea luna viitoare”, mai scrie Olguța Vasilescu.

Proiectul de lege privind salarizarea personalului bugetar a fost votat miercuri de plenul Camerei Deputaților, for decizional.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail