Comunitatea academică de la Extensia Universitară din municipiul Sfântu Gheorghe a Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, îşi alege senatorii, în cursul zilei de mâine.
Timp de trei zile, studenţii de la toate facultăţiile din cadrul UBB Cluj-Napoca îşi vor vota reprezentanţii în consiliile facultăţilor şi în senatul universităţii. Conform legii, studenţii au asigurate 25% dintre locurile de consilieri şi tot 25% dintre locurile pentru senatori.
“Pentru prima dată studenţii de la Extensia Universitară din Sfântu Gheorghe, care fac parte din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, pot participa la alegerile pentru reprezentanţii în Senatul Universităţii şi în Consiliul Facultăţii. Din nefericire, din Sfântu Gheorghe nu s-a înscris nici un candidat, ca urmare am pierdut o şansă. Însă, sunt studenţi de la noi din oraş care studiează în Cluj şi sunt pe lista candidaţiilor”, a declarat Zsigmond Jozsef, coordonatorul comisiei de votare senatoriale Sfântu Gheorghe
În momentul de faţă au fost aleşi 35 de reprezentanţi ai studenţilor, ceea ce reprezintă 25% din totalul membrilor Senatului. Din numărul total al studenţilor senatori, 23 vor reprezenta linia de studiu în limba română, 9 linia de studiu în limba maghiară şi 3 linia de studiu în limba germană. Pentru alegerile la Senatul Universităţii s-a stabilit ca acei studenţi care fac parte din învăţământul pe linia maghiară să voteze numai pentru candidaţii maghiari iar cei de la învăţământul pe linia română, pentru candidaţii români. Astfel, studenţii români pot vota pe oricare dintre cei 23 de candidaţi români iar cei maghiari pe oricare din cei 9 candidaţi. În ceea ce priveşte alegerile pentru desemnarea reprezentanţilor în Consiliul Facultăţii, regulamentul este mai strict. Concret, studenţii din cadrul unei facultăţii vor vota ca reprezentant pentru consiliu un candidat din cadrul facultăţii de care aparţin. Spre exemplu, studentul de la facultatea de administraţie va alege ca reprezentant în Consiliul Facultăţii unul dintre candidaţii care se regăsesc la facultatea de administraţie.
Senatul universitar reprezintă comunitatea academică şi este cel mai înalt for de decizie şi deliberare la nivelul instituţiei.
“Este important ca în aceste zile comunitatea universitară(studenţii) să participe la vot pentru că, acei studenţi care care vor fi aleşi pentru funcţia de senator-student vor fi capabili să susţină interesele studenţimii în procesul decizional. Toţi membrii Senatului universitar, fără excepţie, vor fi aleşi prin votul universal, direct şi secret al tuturor cadrelor didactice şi cercetătorilor titulari, respectiv al tuturor studenţilor”, a mai spus Zsigmond Jozsef.
Aşadar în perioada 31 ianuarie-2 februarie, între orele 10.00-16.00, urnele pentru voturile studenţilor vor fi amplasate în holurile din cadrul extensiei UBB din Sf. Gheorghe. Toţi studenţii care au un carnet vizat la zi pot să-şi aleagă favoriţii.
Anna-Maria Chiţu