Înlocuirea voucherelor de vacanță cu prime în bani va duce la evaziune fiscală, deoarece nimeni nu va putea să verifice 1,2 milioane de deconturi, iar banii nu vor ajunge în turism, a declarat joi, într-o conferință de presă, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, Alin Burcea.
„Ieri (miercuri n.r) s-a votat în Camera Deputaților proiectul de Lege a salarizării unitare, care ne aduce din nou dezavantaje. Cel mai important este că de la 1 decembrie 2018 voucherele de vacanță, așa cum sunt gândite, răzgândite, și pentru care ne batem de vreo 3—4 ani, vor fi înlocuite cu prime în bani. Ele se vor acorda lunar. În proiect scrie că suma de 1.450 lei rămâne aceeași. Împărțit la 12 luni, dă cam 120 lei pe lună, bani pe care îi vor primi salariații la stat, bugetarii”, a spus Alin Burcea.
Potrivit acestuia, nimeni nu va putea verifica ce vor face oamenii cu banii și cu siguranță banii nu vor ajunge în turism.
„Declarația doamnei ministru (ministrul Muncii, Olguța Vasilescu) care spune că banii primiți după ce se va trece pe prime vor fi verificați la decont…poate să le spună altora că va putea verifica cineva în România de azi 1,2 milioane deconturi. Nu vă imaginați cumva că oamenii aia vor fi verificați. Practic, toată gândirea noastră că banii care se alocă pentru aceste vacanțe se vor duce în turism, se alege praful de ea. Oamenii își iau banii, pot să facă ce vor cu acești bani și cu siguranță vor face cu totul altceva decât turism. Deși teoretic îi obligă și Legea salarizării unitare să meargă în turism în România, vă garantez eu că, dacă nu îi verifică nimeni și ei se văd cu banii în buzunar, o să meargă în România la Varna cum vă văd și cum mă vedeți”, a precizat președintele ANAT.
El a subliniat că astfel va apărea evaziunea fiscală, care ar fi fost zero dacă s-ar fi acordat în continuare vouchere de vacanță.
„Nu pot fi verificați. Banii nu se mai duc în turism. Apare evaziune fiscală. Întotdeauna când se pune mâna pe bani oamenii fac ce vor cu ei, nu se respectă destinația lor, se pot face orice fel de combinații când e vorba de bani. Se plătesc bani poate la o agenție de turism, poate la un hotel, acela dă banii înapoi și își ține un comision… Atunci când e vorba de bani tentația e mare. Dacă ar fi fost vorba de vouchere, sunt niște hârtii de valoare, niște cartoane, realmente evaziunea fiscală ar fi fost zero. În situația asta se pot vehicula niște bani în stânga, dreapta, oricum în zona gri”, a mai spus Burcea.
În urmă cu două zile, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că voucherele de vacanță și normele de hrană se vor acorda de la începutul lui 2018 în bani.
„Mai mulți bugetari iau tichete de masă anul acesta și, de asemenea, este o ordonanță de urgență, dată de Guvernul României, în care toți bugetarii iau un voucher de vacanță, dar care nu este în bani, cum este anul viitor, ci este tichet. S-a rămas pe această variantă, până la începutul anului viitor, iar la începutul anului viitor urmează să se acorde și aceste drepturi, în bani de data aceasta, nu în tichet”, a explicat Olguța Vasilescu.
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, liderul PSD, a declarat marți seară că de la 1 decembrie 2018 se vor acorda 475 de lei pe lună, echivalentul a două norme de hrană și un voucher de vacanță.
AGERPRES