„Săptămâna Europeană a Dezvoltării Sustenabile”, celebrată în perioada 30 mai – 5 iunie (a.c.), a fost marcată și în județul Covasna.

„Săptămâna Europeană a Dezvoltării Sustenabile – (EU Sustainable Development Week 2017), s-a derulat în perioada 30 mai – 5 iunie, în scopul promovării dezvoltării durabile, prin diverse activități, proiecte și evenimente. Programul manifestărilor din acest an a fost organizat în peste 30 de țări. Din România, au fost înscrise și acceptate șapte propuneri. Dintre acestea, trei au fost lansate de entități din județul Covasna și derulate la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe, la un restaurant din Ghelința și într-o locație din Belgrad (Serbia).

„Credem că totul se bazează pe o cooperare largă, dar inițiative și lucruri bune pot porni și din comunități mici (…).” – a declarat directorul Incubatorului de Afaceri din Sfântu Gheorghe, Vajda Lajos.

„Sănătate conștientă. Unitate în diversitate” – a fost titlul unuia dintre cele trei evenimente lansate la nivelul județului.  Manifestarea a avut loc în data de 30 mai, la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe, fiind organizată de Asociația „Tripura”, în parteneriat cu centrul hub „InnoHub”, din cadrul Incubatorului. Evenimentul a cuprins „prezentarea unor metode practice de păstrare sau redobândire a sănătății cum ar fi de pildă cu ajutorul vitaminei C, a țițeiului, a uleiului de in sau a apei distilate și a cromoterapiei”; dar și „studierea unor mecanisme fine ale psihicului înglobând iertarea, înțelegerea superioară și vizualizarea creatoare binefăcătoare” și prezentarea unor tehnici de concentrare și meditație și nu numai.

Un alt eveniment organizat în cadrul Săptămânii Europene a Dezvoltării Sustenabile, la nivelul județului, a avut loc în data de 2 iunie. Atunci, clusterul inovativ al biomasei „Green Energy” – ce are sediul la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe – a organizat la un restaurant din Ghelința, un seminar pe tema finanțării investițiilor în sisteme de energii regenerabile. Seminarul a făcut parte  și din  activitățile proiectului „Biovill” – pe care clusterul „Green Energy” îl implementează în scopul de a dezvolta la nivel local modele de afaceri sustenabile în domeniul bioenergiei.

Cel de-al treilea eveniment cuprins în program și înregistrat de la nivelul județului a constat în conferința Ordinului „Pro Concordatia Populorum”. Aceasta s-a derulat la Belgrad (Serbia) și a avut ca temă prezentarea rolului acestui Ordin în Dezvoltarea Sustenabilă din Regiunea Dunării.

„Acest Ordin are în fiecare țară reprezentanți (…). Ordinul promovează înțelegerea între popoare. În România sunt în Ordin jur de 30 de persoane”- a spus Vajda Lajos, care este și Prefectul general al Ordinului „Pro Concordatia Populorum”, în România.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail