Autorităţile sanitare harghitene recomandă persoanelor care nu sunt vaccinate împotriva rujeolei sau sunt vaccinate incomplet să nu participe în acest an la marele pelerinaj de Rusaliile catolice de la Şumuleu-Ciuc, ţinând cont că în zona respectivă există un focar activ de rujeolă.
Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a declarat luni, în şedinţa Colegiului Prefectural, că există un nou focar activ de rujeolă, la o comunitate de romi din cartierul Şumuleu-Ciuc, până în prezent fiind raportate peste 20 de îmbolnăviri.
Cartierul Şumuleu-Ciuc se află în apropierea locului în care, la sfârşitul săptămânii, va avea loc tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile catolice. Dr. Tar a declarat pentru AGERPRES că le recomandă celor care intenţionează să participe la eveniment să îşi verifice situaţia vaccinării şi, dacă nu sunt vaccinaţi împotriva rujeolei sau schema de vaccinare nu este completă, să renunţe să mai vină în zonă, în acest an.
Ea a explicat că este posibil ca unii dintre adulţii tineri din Ungaria să nu aibă imunitate activă, din cauză că vaccinarea cu două doze s-a introdus în această ţară din anul 1978, aceştia aflându-se în pericol.
„Din Ungaria vin foarte mulţi (nr: la pelerinaj). Acolo se vaccinează din 1969, iar în 1978 s-au introdus 2 doze, pentru că iniţial se vaccina cu o doză. Sunt şi anumiţi adulţi tineri care nu au primit două doze de vaccin, ei sunt în pericol, pentru că imunitatea lor nu mai este la ora actuală activă, deci nu strică să îşi verifice situaţia vaccinării la medicul de familie şi ori să îşi facă un vaccin – deşi acum timpul este foarte scurt, trebuia să-şi facă înainte – ori să nu vină în zona respectivă, pentru că tocmai în zona Şumuleu se desfăşoară pelerinajul şi nu poţi să interzici unui copil sau unei comunităţi să nu participe. Şi rujeola este foarte, foarte contagioasă (…) şi dacă are un contact în mulţime, un strănut (…) e suficient ca să se infecteze. Deci cine nu are situaţia vaccinală completă de data aceasta să urmărească de acasă pelerinajul”, a declarat dr. Tar Gyöngyi, pentru AGERPRES.
Aceasta le-a transmis şi părinţilor din judeţ să vină să îşi vaccineze copiii fie cu prima doză, fie cu cea de-a doua, întrucât în Harghita au sosit 2000 de doze de vaccin ROR, care ar urma să fie suficiente până spre finalul lunii iunie.
„Mesajul principal (n.r.: către părinţi) este să se vaccineze cine nu este vaccinat şi, dacă cumva a omis sau nu a fost de acord până la un moment dat sau a întârziat, să vină acum, în perioada aceasta, când avem vaccin, să recupereze, pentru că toţi cei care nu sunt vaccinaţi sunt neprotejaţi şi pot să ia boala. (…) Cei care sunt vaccinaţi complet, cu două doze la timp nu trebuie să aibă emoţii, că vaccinul protejează, deci nu am avut cazuri de copii vaccinaţi complet care să se fi îmbolnăvit, ci doar copii nevaccinaţi sau vaccinaţi parţial. Sunt unii părinţi care au dat prima doză şi a doua nu a mai fost administrată, care se dă la cinci ani, dar poate fi recuperată oricând mai târziu, preferabil administrată până la 7 ani, că până atunci anticorpii scad la un nivel până la care ar trebui reîncepută vaccinarea”, a explicat dr. Tar Gyöngyi.
Focarul de rujeolă de la Şumuleu-Ciuc a fost izolat, potrivit şefei DSP. Ea a precizat că acei copii care s-au îmbolnăvit nu au fost vaccinaţi, luând boala de la persoane dintr-un alt focar, din comuna Misentea, aflată în apropierea municipiului Miercurea Ciuc.
AGERPRES