Festivalul Folcloric „Se-ntâlnește Dor cu Dor”, ediția a III-a, 2017, organizat de Despărțământul ASTRA „Mihail Koglniceanu”, Iași, președinte prof. Areta Moșu, vicepreședintă a Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA), s-a desfășurat în acest an în localitatea Mereni, raionul Anenii Noi, duminică 7 mai 2017. Ca și în anii trecuți, festivalul a fost precedat de spectacole oferite de ansambluri folclorice din România, în mai multe sate din Basarabia.
În ziua a doua a sosirii noastre în Basarabia, Ansamblul Folcloric „Oltețul” din Morunglav, județul Olt a prezentat două spectacole, în orașul Ialoveni și, seara, în satul Molești. Pentru a ajunge în Ialoveni, am plecat dimineața de la gazdele noastre, cu autocarul din România. Ghid ne-a fost Nicoleta Cibotari, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic din Molești. Am trecut prin Costești, sat cu 12.000 de locuitori, din care jumătate lucrează în afara țării. Am admirat liliacul înflorit din fața caselor noi, frumos construite ce denotă, nu-i așa?, bogăția localității. În schimb, drumul până la Ialoveni, este în mare parte neasfaltat.
În centrul orașului Ialoveni, reședință de raion, ne-am oprit să vizităm Parcul „Sfatul Țării”, unde am fost așteptați de preotul Mihai Tataru, slujitor al Mitropoliei Basarabiei, ce s-a dovedit a fi un veritabil ghid. De la Prea Cucernicia Sa am aflat că locul amenajat astăzi ca parc poate fi considerat un adevărat sanctuar. În ce fel? Din acest loc s-a pornit Sfatul Țării, fiind deci inima, creierul acestui important for național cu o importanță covârșitoare pentru istoria neamului românesc. Apoi în acest pământ au fost înmormântați 22 de ostași români și patru ostași nemți, dar în epoca comunistă a avut mai multe destinații, loc viran, un fel de depozit al gunoaielor, apoi un restaurant, vreo patru ani a fost locul unui abator, apoi o întreprindere de confecționat lăzi etc.
La intrarea în parc ne întâmpină o frumoasă troiță din lemn în stil specific românesc, parcă ne-ar acorda o sfântă binecuvântare. Aflându-ne în mijlocul parcului, privind la copiii care se jucau în locul special amenajat, ne gândim și la efortul oficialităților de a înălța, în centrul orașului, un loc de odihnă și luare-aminte, cu numele semnificativ „Sfatul Țării”. Frumos!
La ieșirea din parc, părintele Mihai Tataru ne invită să ne închinăm în paraclisul Sfinții Martiri Brâncoveni, aflat în apropiere. În timp ce sărutăm icoanele, grupul cântă Hristos a înviat! sub coordonarea doamnei Rodica Ioniță Grosu, solistă de muzică populară venită cu noi din Iași, special pentru festivalul folcloric.
Urmează în traseul nostru Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă” din Ialoveni. Suntem așteptați de prof. Vera Balan, directorul liceului, de prof Tatiana Chiruță, astristă cunoscută de noi de la numeroase evenimente artistice, de bibliotecara liceului, de alte cadre didactice. Suntem conduși să vizităm, mai întâi, Unitatea de Educație Incluzivă pentru elevi cu cerințe educaționale speciale, organizată în cadrul liceului, director adjunct educație incluzivă fiind Silvia Rudai. Condițiile sunt excelente, profesorii lucrează cu devotament față de acești copii cu nevoi speciale. Totul a fost finanțat cu ajutorul U. E.
În sala de festivități a liceului s-a desfășurat spectacolul folcloric. Salutul primăriei din Ialoveni a fost adus de dna Marcela Țepeș, ce a transmis din partea domnului primar Sergiu Armașu urări călduroase, bun-venit oaspeților din România și felicitări liceului, personal doamnei director Vera Balan care a realizat această punte de legătură prin apreciate evenimente culturale, organizate și în cadrul ASTREI.
Prof. Areta Moșu, în calitatea domniei sale de președinte al ASTREI ieșene, mulțumește gazdelor, evidențiind faptul că ne înțelegem foarte bine în aceeași limbă. Din Timișoara, domnull Beniamin Lup, reprezentant al organizației WorldTeach, aduce salutul organizației, evidențiind încrederea în tinerii în care se investește talentul și energia dascălilor. Urmează spectacolul susținut de Ansamblul Folcloric „Oltețul” din Morunglav, aplaudat la scenă deschisă de spectatorii care au umplut sala până la refuz. Jocurile și dansurile populare au plăcut elevilor și locuitorilor din Ialoveni, prin frumusețea costumelor populare, altele pentru fiecare regiune din România, din care proveneau jocurile ori cântecele populare interpretate. La sfârșitul programului, Oaspeții au mulțumit pentru prânzul oferit.
Nu am plecat din Ialoveni înainte de a vizita Biblioteca Publică Orășănească „Petre Ștefănucă”, director Valentina Plămădeală, și Filiala „Nicolae Titulescu”, director Maria Gîndea. Multe din volumele ce formează patrimoniul bibliotecii provin din donația Bibliotecii Județene Slatina, din județul Olt. Pe holurile clădirii am admirat desene ale copiilor de la Școala de Arte din Ialoveni.
După întoarcerea la Molești, în aceeași zi, seara, are loc alt spectacol la Casa de cultură a localității Molești. Prin cuvântul său de început, primarul Mihai Catan accentuează ideea că vorbim aceeași limbă română, mulțumește oaspeților, în special doamnei prof. Areta Moșu care prin ASTRA a oferit copiilor din Molești, în anii trecuți, zile minunate de odihnă și de cunoaștere a României, prin intermediul taberelor „Acasă la noi”.
În continuare, doamna prof. Areta Moșu de la ASTRA ieșeană mulțumește pentru ospitalitate și anunță că în acest an, copiii din Molești, ce ne-au fost gazde, vor primi locuri prin intermediul taberei „Acasă la noi”, ediția XXI, în județul Cluj. Aplauzele au arătat bucuria și mulțumirea elevilor și părinților din Molești. Directoarea Liceului Teoretic din Molești mulțumește și apoi prezintă programul formațiilor artistice ale elevilor din localitate, ce pregătite temeinic au evoluat cu măiestrie în fața spectatorilor din sala arhiplină. În partea a doua a spectacolului a evoluat Ansamblul Folcloric „Oltețul” din județul Olt, care ca de fiecare dată și la Molești s-a prezentat la înălțime.
După spectacol, oaspeții și gazdele, copii și maturi, s-au întreținut, au socializat, realizând momente ce desigur vor rămâne în amintirea tuturor. Au mai rămas două zile până la festivalul folcloric.
Luminița CORNEA