Reprezentanți ai unor organizații non-guvernamentale covăsnene deja existente, dar și persoane din comunitatea românească, au anunțat intenția creării unei Asociații a meșteșugarilor, meseriașilor și artizanilor români din județul Covasna.
Necesitatea înființării unei astfel de asociații a fost adusă în discuție, în cadrul a diverse evenimente și manifestări românești.
Un apel în vederea alăturării demersurilor în acest sens, a fost lansat recent către locuitorii județului și transmis redacției ziarului „Mesagerul de Covasna”:
„Dorim să avem o reprezentare a tuturor meșteșugarilor, meseriașilor, artizanilor din județul nostru, să alcătuim o asociație care să poată păstra și promova mesteșugurile înaintașilor noștri, să putem crea posibilitatea de reprezentare a acestora la nivel județean și național, participare la târguri de profil și cu o eficiență economică, dacă se poate, pentru aceștia. În acest sens, dorim să identificăm, cu ajutorul dumneavoastră, persoanele care desfășoară o astfel de activitate în domeniile: sculptură, țesături, ceramică, pielărie, cusături, împletiri din pănuș, folosirea fierului forjat, etc. Vă rugăm să ne trimiteți numele și prenumele acestora, date de contact: domiciliu, telefon, email în termen de 15 zile la adresele de email: [email protected] – Peligrad Maria; marius_danila @yahoo.com – Dănilă Marius”- se arată în apelul transmis prin intermediul redacției noastre.
Meseriașii, meșteșugarii, artizanii propuși sau care răspund ei înșiși acestui apel și doresc să se înscrie într-o astfel de asociație vor fi contactați și invitați la o întâlnire.
Unul dintre inițatorii înființării asociației este pictorul, sculptorul și colecționarul de artă, Marian Bobei, din Sfântu Gheorghe. În cadrul unui interviu pe care ni l-a acordat în luna octombrie a anului trecut, acesta afirma, legat de acest subiect:„ Eu am venit cu această idee mai de mult. Să tot fie vreo doi ani de când mi-a venit această idee, fiind invitat la toate târgurile, festivalurile medievale, târguri de artă. Am văzut că, pur și simplu, cei care expuneau acolo pretindeau că sunt meșteri populari, dar nu erau. Veneau cu kitschuri și mărfuri contrafăcute. Organizatorii îi chemau acolo, că nu aveau pe cine să cheme, dar printre acești oameni, cei care erau artiști populari autentici, erau puțini. Nu erau nici măcar 10%. Restul erau comercianți. Și m-am gândit: oare ce se întâmplă, unde au dispărut meșterii populari? Și am început să fac <<săpături>>, adică să mă interesez, să mă duc la toate târgurile, să îi notez pe un carnețel, să îi sun, și oamenii mi-au spus că e necesar să reînființăm vechile asociații de meșteșugari, la nivel de județ – că nu sunt multe în țară. Sunt în zona Argeșului, în zona Vâlcea, în zona Moldovei (…). Așa că, am început să fac <<săpături>>.”
„ Doamna prof. ing. Maria Peligrad, președinta Fundației <<Mihai Viteazul>>- m-a sprijinit! Este meritul dânsei. Dânsa a lucrat deja la statutul asociației și urmează să facem un inventar al meseriașilor aceștia, care mai sunt aici, în viață, și care încă mai practică aceste meserii (…).”- afirma Marian Bobei în acel interviu.
Ana Ciorici Costache