După soluţionarea contestaţiilor depuse în urma probei scrise a examenului național de definitivare în învățământ din cadrul sesiunii 2017, procentul de promovabilitate în județ a ajuns la 63,1% (în creștere cu peste 4 procente față de procentul inițial de promovare).

Conform informațiilor Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, la nivelul județului au participat la proba scrisă – derulată în 20 aprilie (a.c.), 70 de candidați, prezența fiind astfel de 100%. În timpul probei s-au retras cinci candidați (patru – din motive personale și unul – din motive medicale), prin urmare, au fost evaluate în centrele de evaluare 65 de lucrări scrise.

Rezultatele înainte de contestații indicau un procent de promovare la nivel județean de 58,46%, 38 de candidați fiind declarați admiși, dintr-un număr de 65 de lucrări evaluate. După soluționarea contestațiilor, procentul de promovare final a ajuns la 63,1%, 41 de candidați fiind declarați admiși, potrivit raportului postat pe site-ul Ministerului Educației, www.edu.ro.

„Suntem foarte aproape de media națională. Rezultatul obținut în acest an este superior celui obținut în anul școlar precedent! (…) Puteam să avem rezultate și mai bune, dar totuși, și acum se vede progresul (…)”- a declarat, ieri, inspectorul școlar general al ISJ Covasna, prof. Kiss Imre.

Procentul de promovare la nivel național, 66,90%

Conform informațiilor postate într-un comunicat de presă al Ministerului Educației, la nivel național, rezultatele finale arată că peste 3.500 de candidaţi au obţinut definitivarea și dreptul de practică în învățământul preuniversitar în sesiunea 2017.

„Procentul final de promovare la examenul naţional de definitivare în învăţământ (sesiunea 2017), după soluționarea contestațiilor, este de 66,90% (în creștere cu peste 3 procente comparativ cu rezultatele inițiale). Astfel, din totalul de 5.235 de candidaţi evaluați la proba scrisă, 3.502 candidaţi au reușit să obțină, în final, medii mai mari sau egale cu 8 și au promovat examenul. Din totalul celor 1.200 de candidaţi care au depus contestaţii, 167 au obținut medii peste 8 în urma soluţionării acestora și, implicit, statutul de promovat.     În urma soluționării contestațiilor, judeţul cu rata de promovare cea mai mare este Bistrița-Năsăud (77,8%), fiind urmat de Vâlcea (72,9%) și Mureș (72,6%), în timp ce rata de promovare cea mai scăzută s-a înregistrat în județul Giurgiu (50%). În municipiul București procentul este de 71,43%.”- se arată în comunicatul de presă al Ministerului Educației.

Potrivit aceleiași surse, proba scrisă din cadrul examenului național de definitivare în învățământ poate fi susținută de cel mult trei ori, ulterior fiind condiționată de achitarea unei taxe.

„Reamintim că, în contextul legislativ actual, o persoană poate susține proba scrisă de cel mult trei ori. Ulterior, susținerea examenului va fi condiţionată de achitarea unei taxe stabilite de Ministerul Educaţiei Naționale. De asemenea, persoanele care nu au promovat se pot prezenta la o nouă sesiune după reluarea, de fiecare dată, anterior susţinerii examenului, a stagiului de practică de un an.”- se arată în comunicatul de presă postat pe site-ul www.edu.ro.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail