În sectorul turismului este o problemă majoră formarea profesională, acesta fiind un domeniu în care Consiliul Judeţean poate acorda sprijin: Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe, instituţie publică subordonată CJ Covasna, organizează, în Anul Turismului, cursuri de formare profesională în diferite meserii, precum bucătar, ospătar, barman, cursuri de care pot beneficia lucrătorii din sectorul turismului. Astfel, Populară de Arte şi Meserii a organizat, săptămâna trecută, un curs de mixologie: personajul principal în această poveste despre cocktailuri este Mihai Fetcu, barman profesionist, cu care am discutat despre arta preparării băuturilor.

De când lucrați în domeniu?

Am început în domeniul HORECA, în 2008, la Hotelul Ramada Braşov unde am stat trei ani şi am lucrat ca şi bagajist, ospătar şi barman. Aici a fost partea de început. După aceea am muncit trei ani la Bistro de l’arte, în centrul oraşului Brașov unde am început „să prind aripi”. Pe atunci am lucrat cot la cot cu echipa de acolo şi am reuşit în acest timp să aducem Bistro-ul în topul celor mai bune 10 locaţii din ţară, unde poţi bea un cocktail adevărat. Tot aici am preparat şi „Cel mai vechi cocktail din ţară”, ce deţine recordul în cartea Guiness. Deşi sunt de cinci ani în domeniul barului, îmi place să cred că am realizat câteva chestii notabile pe care vi le pot împărtăşi. Programele pe care le-am instaurat aici au fost unice pentru Braşov, fiind primul local unde puteai să bei cocktail-uri măturate, cocktail-uri pregătite cu gheaţă clare (sfere, diamante).

Paralel cu munca dvs. de barman aveți şi proiecte personale?

În tot acest timp, în paralel mi-am înfiinţat propriul meu brand, Bar D.O.M.E care a început ca fiind un blog pentru barmani, iar astăzi este mai mult decât atât! Partea de blog am început-o prin 2012 şi la momentul actual sunt singurul care încă oferă conţinut pentru barmani, blog-ul meu fiind singurul activ din România. În tot acest timp am scris zeci, dacă nu sute de articole printre care am avut şi vreo câteva cu plasare de produse.

Unde ați mai lucrat?

Odată terminată colaborarea cu Bistro de l’arte, m-am dus şi am lucrat la Hockey Pub pentru o perioadă de vreo nouă luni, timp în care am aprofundat mai tare ideea mea de brand. Programul era o săptămână cu o săptămână (una lucrai, una stăteai), iar timpul liber a fost mai mult decât suficient pentru a contura brand-ul. În decembrie 2015, am decis că vreau să fiu pe cont propriu şi de atunci lucrez doar pentru mine. În tot acest timp, de când sunt „freelancer”, am înfiinţat „Arta de a fi barman”, o serie de cursuri şi seminarii pentru barmanii avansaţi, fiind singura de acest fel din ţară. În cadrul acestor cursuri (am avut peste 20 în total), reunesc barmani pasionaţi din toate colţurile ţării: Bacău, Bucureşti, Focşani, Reghin, Câmpulung Moldovenesc, Braşov, Sfântu Gheorghe şi chiar Oslo, Norvegia.

Care sunt proiectele dumneavoastră actuale?

Partea de şcolarizare pe care o facem, este diferită faţă de orice alte cursuri prin simplu fapt că am sesizat un „gap” în piaţă şi am mizat pe el, lucru care ne-a fost benefic. În tot acest timp am colaborat foarte strâns cu branduri de băuturi din ţară, dar şi din afară, în momentul de faţă având peste 200 de băuturi diferite. Echipamentele pe care le folosim sunt iarăşi deosebite şi rare pentru că majoritatea le cumpărăm din afară, mai exact din America. Paralel cu aceste cursuri şi activităţi, avem şi o pagină de evenimente, Bar D.O.M.E Events, unde pregătim tot felul de evenimente leisure sau corporate. De un an de zile am însă şi o colaborare cu bucătarul Adi Hădean, pentru blogul său culinary, iar „focus-ul” articolelor ce le scriu pentru el lunar este ca acele băuturi să poată fi preparate acasă cu uşurinţă. Am reuşit să punem cap la cap şi un mic ghid cu întrebări pentru barmani, configurat sub forma unei cărţi electronice, numit Cocktail Trivia, disponibil pe internet pe www.scribd.com. Lucrăm şi la o a doua carte pentru barmani, ce va fi mult mai complexă şi care va avea o parte de reţete pentru cocktail-uri şi ingredientele folosite.

Concurs de mixologie Saint George Summer

Datorită interesului manifestat pentru cursul de mixologie, Şcoala Populară de Arte şi Meserii, Old Man’s Pub din Sfântu Gheorghe, Tatratea, respectiv Sanct Georgius, vor organiza concursul de mixologie Saint George Summer. Competiţia se va desfăşura pe data de 27 aprilie, cu începere de la ora 21, la Old Man’s Pub, şi va avea două runde. În prima rundă, participanţii vor prepara trei cocktailuri clasice: primul va fi un long drink la care se adaugă Tatratea, al doilea Cosmopolitan, iar a treia probă va fi prepararea unui cocktail B52 shot.

În cea de-a doua rundă, fiecare concurent va prepara o băutură inventată de el însuşi, a cărei bază o va constitui Gunpowder Gin. Băutura preparată va concura pentru titlul de Saint George Summer Coktail.

Câştigătorii vor putea realiza un spot video promoţional, vor beneficia de oportunităţi de formare profesională, vor primi cupoane de cumpărături şi pachete de băuturi. Pe parcursul verii, băutura câştigătoare va putea fi consumată în mai multe localuri.

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail