Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna a vorbit despre consecințele pe care le-ar putea avea asupra economiei introducerea venitului global pe gospodărie.
Edler Andras este de părere că noua măsură pe care Guvernul vrea să o introducă de anul viitor, ar putea clătina și mai mult economia deja fragilă a țării, ar defavoriza clasa de mijloc, și i-ar determina într-un final pe cetățenii rămași în țară, să plece la muncă în străinătate. Președintele CCI Covasna spune că Partidul Social Democrat (PSD) „testează piața cu idei diverse” și că se concentrează pe persoanele cu venituri mici, în vreme ce, pentru o „țară sănătoasă” trebuie să existe o clasă de mijloc foarte bine funcțională.
„Înainte să apară această idee cu impozitul pe gospodării, au venit cu impozitul progresiv, după ce au văzut că nu prea merge au venit cu aceatsă idee cu impozitul pe gospodării. Nu este o idee rea, pentru că se practică inclusiv în Germania, care este o țară spre care ar trebui și noi să tindem, dar trebuie să avem în vedere două aspecte importante: nu toate gospodăriile din România sunt pregătite pentru acest lucru, pentru că nu vorbim aici numai despre clasa de mijloc care are cât de cât habar despre ceea ce înseamnă un venit, o cheltuială, ce înseamnă să aibă grijă de bonurile fiscale, și așa mai departe, există și o clasă mai puțin pregătită pentru acest lucru. (…) În momentul în care cineva câștigă mai mult este normal că și cheltuie mai mult. Dacă vor limita deductibilitatea cheltuielilor la un nivel foarte redus, adică nu vor corela cumva veniturile cu cheltuielile, atunci iarăși vom avea o problemă pentru că vom defavoriza categoria care într-adevăr vrea să muncească și să câștige mai mult, și am putea ajunge să alungăm din țară acea categorie care a mai rămas, care vrea să muncească, pentru că nu le va plăcea să plătească un impozit mult mai mare. Având venituri mari și deductibilități limitate, normal că vor plăti un impozit mult mai mare.”, a declarat președintele CCI Covasna.
Acesta afirmă că în România deja există o lipsă acută de forță de muncă, iar în lipsa unor măsuri potrivite România riscă să rămână fără clasa de mijloc și industrie, lucru ce va duce la o prăbușire a economiei.
„Din experiență PSD-ul se bazează pe o altă categorie, a oamenilor cu venituri mici. Întotdeauna am văzut că fac politici pentru a favoriza această categorie. Bineînțeles, cei care au venituri mici trebuie ajutați, dar nu trebuie să uităm, pe de altă parte, că pentru a avea o țară sănătoasă trebuie să avem o clasă de mijloc foarte bine funcțională. Această clasă de mijloc va pleca dacă nu îi acordăm atenția necesară. (…) Avem o lipsă acută de forță de muncă în orice zonă a țării, nu numai aici, și dacă nu venim cu niște măsuri de stimulare rămânem fără forță de muncă, ceea ce înseamnă că moare industria și tot ce a rămas în țara asta, iar din punct de vedere economic vom fi pe nicăieri. (…) Orice s-ar introduce trebuie avută o foarte mare grijă de clasa de mijloc, pentru că orice societate sănătoasă se bazează pe această clasă, care prin definiție sunt acei oameni care au suficiente provizii să trăiască 6 luni și dacă rămân fără un loc de muncă, (…) lucru care nu este specific pentru tot ce înseamnă populația României.”, a conchis Edler Andras.
***
Impozitul pe venit ar urma să fie aplicat începând de anul viitor, în funcție de venitul anual net pe gospodărie. Cota de 16% aplicabilă, în prezent, veniturilor din salarii, activități independente, sau alte venituri impozabile va fi înlocuită cu o cotă de 10%, aplicabilă tuturor veniturilor obținute de o persoană. De asemenea, conform proiectului actului normativ pentru modificarea Codului fiscal, care urmează să apară în dezbatere publică, o gospodărie va avea dreptul la un venit neimpozabil, ce va fi calculat în funcție de numărul de persoane din gospodărie, dar și la o serie de deduceri.
Ioana Ardeleanu