Consiliul local a aprobat constituirea unei structuri cu rol de Autoritate urbană la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, organism care va fi parte integrantă din sistemul de management și control al POR 2014-2020, îndeplinind rolul de Organism Intermediar secundar (de nivel II).

În cadrul ultimei ședințe extraordinare, consilierii locali au votat favorabil pentru încheierea acordului-cadru de delegare a anumitor atribuții privind implementarea Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa Prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, între Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru POR, prin Direcția Generală Programul Operațional Regional, respectiv unitatea administrativ-teritorială Sfântu Gheorghe, în calitate de Organism Intermediar de nivel II, denumit „Autoritate urbană”.

„Trebuie să înfințăm o Autoritate urbană care va avea ca activitate prioritizarea diferitor acțiuni în cadrul orașului. Această autoritate este formată din trei membri care vor fi numiți prin dispoziție de primar.”, a declarat viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Éva-Judit.

Potrivit acesteia, unul dintre membri va avea calitatea de coordonator, iar activitatea va fi sprijinită de Secretariatul Autorității urbane, autoritate care va funcționa în baza Acordului de delegare a atribuției de selectare strategică a fișelor de proiecte propuse spre finanțare în cadrul Axei Prioritare 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile a POR 20l4-2020, încheiat cu Autoritatea de Maragement.

Conform raportului de specialitate întocmit de Compartimentul Proiecte, Programe din cadrul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe, Municipalitatea intenționează să depună proiecte în cadrul POR 2014-2020, Axa Prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, pe baza celor stipulate în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a municipiului, respectiv a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD). În acest sens, în conformitate cu prevederile legale, este obligatorie implicarea organismelor ce gestionează și implementează SIDU și PMUD, în contextul dezvoltării urbane durabile în procesul de implementare și gestionare a fondurilor alocate.

„Acest lucru presupune obligativitatea ca Autoritatea de Management pentru POR să delege atribuții privind managementul și implementarea activităților specifice către organismele care implementează dezvoltarea urbană, fiind obligatorie cel puțin delegarea atribuției de selectare a operațiunilor (proiectelor). Astfel, atribuțiile delegate Autorităților urbane sunt limitate la cele privind selectarea proiectelor propuse spre finanțare prin intermediul Axei Prioritare 4 a POR, și constau în asigurarea că: operațiunile (proiectele) contribuie la îndeplinirea obiectivelor specifice și a rezultatelor din cadrul priorității de investiții; iar procedurile și criteriile de selectare sunt nediscriminatorii și transparente, și iau în considerare principiile generale stabilite în  Regulamentul (UE) nr. 1303/2013”, se arată în document.

Astfel, în baza unei metodologii și a unor criterii de selecție, elaborate de către Autoritatea de Management pentu POR, și aprobate de către Comitetul de Monitorizare al Programului Operațional Regional 2014-2020, Autoritățile urbane vor selecta proiectele prioritare finanțabile prin intermediul Axei Prioritare 4 a POR.

Ioana Ardeleanu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail