În luna martie începe înscrierea copiilor în clasa pregătitoare şi în clasa I, pentru anul şcolar 2012-2013. În cadrul conferinţei de presă de ieri, inspectorul general al Inspec­toratului Şcolar Judeţean (IŞJ)  Covasna, Keresztely Irma, a făcut precizări cu privire la aceste aspecte.

Astfel, în cazul în care copilul are vârsta de 7 ani împliniţi, pînă la 31 august 2012 inclusiv, înscrierea acestuia se va face în clasa I, indiferent dacă acesta a frecventat sau nu grădiniţa. Dacă copilul împlineşte 6 ani, până la 31 august 2012 inclusiv, acesta poate fi înscris  în clasa I, la solicitarea scrisă a părintelui, în condiţiile în care în anul şcolar 2011-2012 frecventează grupa mare sau cea pregătitoare pentru şcoală, sau nu a frecventat grupa mare, dar evaluarea dez­voltării copilului, de către experţi,  atestă pregătirea acestuia pentru parcurgerea, cu succes, a clasei I. Dacă nu sunt îndeplinite cerinţele de mai sus, copilul poate fi înscris în clasa pregătitoare, la cererea părintelui sau tutorelui legal instituit. Copilul care va împlini vârsta de 6 ani,  între 1 septembrie şi 31 decembrie 2012,  poate fi înscris în clasa pregătitoare dacă părintele sau tutorele solicită în scris acest lucru. Dacă aceştia nu doresc ca „cel mic” să fie înscris, încă, în învăţământul primar, sau dacă evaluarea dezvoltării copilului recomandă acest lucru, copilul născut între 1 septembrie – 31 decembrie  2006  va fi înscris la grădiniţă, în grupa mare. Datele referitoare la procesul de evaluare a dezvoltării copilului sunt furnizate de unităţile de învăţământ la care este arondată locuinţa părinţilor sau a tutorelui minorului.

Calendar

Înscrierile pentru clasa pregătitoare se vor face etapizat. Astfel, în perioada 5 – 16 martie vor fi înscrişi copiii care solicită înscrierea la şcoala de circumscripţie, de regulă cea mai apropiată şcoală de domiciliu. În perioada 20 – 27 martie vor fi înscrişi cei care solicită înscrierea la o altă unitate şcolară decât şcoala de circumscripţie, pe locurile libere rămase după repartizarea copiilor din circumpscripţie, iar în perioada 23 – 25 aprilie vor fi înscrişi copiii care au solicitat înscrierea la o altă şcoală decât cea de circumscripţei, dar nu au fost înmatriculaţi din lipsă de locuri. La cea de-a patra etapă, în perioada 2-9 mai,  vor fi înscrişi  copiii care nu au participat la nicio etapă de înscriere până atunci.

Înscrierile se  vor face în sistem electronic, astfel încât copilul să nu poată fi înscris la mai multe şcoli deodată. Rezultatele vor fi afişate la unitatea de învăţământ la care s-a depus cererea .

„Va exista o fişă în format electronic pe care o va completa personalul unităţii de învăţământ, în aşa fel încât să nu mai existe posiblitatea înscrierii la mai multe unităţi de învăţământ, în acelaşi timp. De asemenea, la fel ca şi în anii precedenţi, fiecare locuinţă va fi arondată unei şcoli. Aşadar,  dacă un copil este arondat la o şcoală va fi primit obligatoriu în acea  şcoală, însă există şi posibilitatea ca un copil să aleagă o altă şcoala. Arondarea este utilă pentru a nu-i refuza pe cei din cartier”, a explicat  Keresztely Irma.

Potrivit inspectorului general, Ministerul Educaţiei a elaborat o serie de criterii după care, teoretic, ar trebui să se ghideze şcolile rămase cu locuri libere, iar acestea sunt în mare parte de ordin social: prioritate pentru copii orfani, pentru cei cu handicap, cu fraţi în acea instituţie sau părinţi care predau acolo. Totuşi, pe lângă aceste criterii, şi şcolile au dreptul să departajeze, în funcţie de propriile reguli, dar fără a fi încălcate cele precizate mai sus. Toate regulile stabilite de instituţia de învăţământ trebuie aprobate de inspectorat.

„Copiii nu vor fi testaţi pentru înscrierea la şcoală. La această vârstă, toţi copiii au dreptul la un învăţământ de calitate. Sunt strict interzise testările sau alte metode de ierarhizare, presupus valorică, a copiilor. Trebuie să precizez că pe parcursul clasei pregătitoare copiii nu vor da nici un fel de examen de evaluare şi nu vor primi nici note şi nici calificative. Este posibil ca pe parcursul anului şcolar cadrul didactic să utilizeze modalităţi de încurajare şi de recompensare specifice vârstei cum sunt bulinele roşii primite şi la grădiniţă. Evaluarea copiilor se va face la sfârşitul anului şcolar sub forma unui raport scris întocmit de către un cadru didactic. Din acest raport se va putea afla care este gradul dezvoltării fizice şi psiho-intelectuale, nivelul utilizării limbajului şi disponibilităţile de comunicare ale copilului. Vor fi furnizate date privind nivelul capacităţilor de învăţare şi informaţii privind atitudinea copilului faţă de învăţare. Acest raport va fi întocmit de către un specialist, pe baza observării sistematice a progresului elevului, pe tot parcursul anului şcolar”, a precizat inspectorul general, Keresztely Irma.

Începând de astăzi, părinţii care au nelămuriri în privinţa înscrierilor pot cere date suplimentare la unitatea şcolară la care se fac înscrierile, sau la numărul de telefon 0 800 816 267. Linia este deschisă de luni până vineri, între orele 9.00 – 17.00, iar apelurile sunt gratuite. De asemenea, Ministerul Educaţiei a mai pus recent la dispoziţia părinţilor un alt număr de telefon la care pot fi sesizate cazurile de corupţie din sistemul educaţional. Astfel, părinţii cărora li se cer bani  pentru înscrierea copiilor la o anumită şcoală,  pot  raporta infracţiunea la „telefonul anticorupţie”, sunând la numărul telverde: 0 800 801 100, disponibil zilnic, de luni până vineri, între orele 9.00-19.00.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail