Consilierii locali au aprobat săptămâna trecută preluarea de către Municipalitate a plății contravalorii energiei electrice consumate de către compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe și instituțiile publice aflate sub autoritatea Consiliului local.

În cursul anului trecut, Primăria Sfântu Gheorghe a finalizat implementarea proiectului: „Sistem fotovoltaic pentru producerea de energie electrică pentru iluminatul public și alimentarea unor instituții în municipiul Sfântu Gheorghe”. Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Sectorial: ,,Creșterea Competitivității Economice”, Axa prioritară 4 – Creșterea eficienței energetice și a securitiții furnizării, în contextul combaterii schimbărilor climatice, Domeniul major de intervenție 4.2, operațiunea ,,Sprijinirea investițiilor în modernizarea și realizarea de noi capacități de producere a energiei electrice și termice, prin valorificarea resurselor energetice regenerabile: a biomasei, resurselor hidroenergetice (în unități cu putere instalată mai mică sau egală cu 10 MW), solare, eoliene, a biocombustibilului, a resurselor geotermale și a altor resurse regenerabile de energie”.

„Parcul fotovoltaic a primit autorizația de funcționare anul trecut, în luna noiembrie, dar de aproximativ două săptămâni a apărut acea reglementare care legiferează modul în care se poate valorifica energia produsă. În cazul acelor câteva instituții de învățământ, instituții sociale sau culturale, care au fost parte în acest proiect de la început, vom prelua plata energiei electrice, dar contractele le vom face printr-o licitație cu o societate care va prelua practic energia care se produce. Această energie trebuie să fie mai mică decât necesarul, pentru că o parte va trebui direcționată către cei care asigură administrarea acestei activități. Pentru a putea crea cadrul legal avem nevoie de acest proiect de hotărâre, iar după ce vom face licitațiile, toate aceste companii vor întrerupe contractul cu societățile care le asigură în prezent energia electrică, conform prevederilor din proiectul la care am aplicat.”, a declarat viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Éva-Judit.

Prin implementarea proiectului, a fost realizat un sistem fotovoltaic cu 9.600 de panouri fotovoltaice, a câte 260 W, instalate pe o suprafață de circa 6 ha, cu o putere electrică instalată pe grup/centrală de 2.496 MWe, respectiv cu o putere maximă ce poate fi evacuată în Sistemul Energetic Național (SEN) de 2.2 MW. Conform proiectului implementat, valoarea energiei astfel produse va fi scăzută din valoarea facturilor aferente iluminatului public, respectiv a facturilor emise pentru unele instituții publice susținute integral sau parțial din bugetul local al municipiului Sfântu Gheorghe.

„Acest lucru este posibil numai dacă instituțiile în cauză își desfac contractele existente cu furnizorii de energie electrică, și plata facturilor de electricitate se va face direct din bugetul local, către unicul furnizor de energie electrică ales prin achiziție publică de către Municipalitate. Menționăm că sistemul compensator valoric se referă doar la prețul energiei electrice active (produse), taxele și celelalte tarife care alcătuiesc prețul final al facturii de electricitate fiind susținute integral din bugetul local pentru fiecare instituție în parte.”, se arată în raportul de specialitate întocmit de Biroul de Proiecte și Achiziții Publice din cadrul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe.

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a eliberat licența pentru exploatarea comercială a capacităților de producere a energiei electrice, urmând să fie demarată procedura de achiziție publică pentru contractarea furnizorului de energie electrică autarizat de către ANRE, societate comercială cu care va fi aplicat sistemul compensator valoric. Furnizorul de energie electrică va prelua energia produsă de sistemul fotovoltaic și introdusă în SEN, a cărei valoare va fi scăzută din factura de electricitate aferentă iluminatului public, respectiv a celor 17 instituții de servicii publice din Sfântu Gheorghe.

Printre acestea se numără Direcția de Asistență Comunitară, Poliția locală a municipiului Sfântu Gheorghe, Serviciul Public Direcția de Evidență a Persoanelor, Primăria și Direcția Finanțelor Publice Municipale, Serviciul de gospodărire a domeniului public, școlile și liceele din municipiu, și instituțiile de cultură, printre care și Teatrul Andrei Mureșanu.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail