În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale, când în mod tradițional  consumul de alimente de origine animală crește semnificativ, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna a dispus măsuri specifice de control.

Aceste măsuri au vizat o intensificare a controalelor sanitar veterinare asupra modului în care sunt produse, depozitate, transportate și comercializate carnea de miel, ouăle precum și alte alimente de origine animală sau non-animală destinate consumului uman.

În acest sens, în perioada 15 martie-15 aprilie a.c.,  inspectorii din cadrul D.S.V.S.A. Covasna au efectuat controale și verificări ale modului în care sunt respectate condițiile sanitar veterinare în târgurile de animale, piețele agro-alimentare, abatoare și centre de sacrificare temporare, unități de tranșare a cărnii, carmangerii și măcelării, unități de depozitare, unități de alimentație publică, precum și în toate unitățile unde se comercializează alimente de origine animală și non-animală.

Într-un comunicat de presă transmis către redacția noastră de reprezentanții DSVSA Covasna se menționează că, din totalul celor  1836 unități de procesare și comercializare a alimentelor, au fost efectuate controale la un număr de 352 operatori economici din domeniul alimentar. Totodată au fost efectuate 9 controale în trafic, cu ajutorul lucrătorilor de la poliția rutieră, verificându-se un număr de 115 autovehicule transportatoare de animale sau produse alimentare. Potrivit directorului executiv al instituției, Dr. Sikó Barabási Sándor, la finalul perioadei de control  s-au constatat următoarele   deficiențele majore:  produse alimentare fără etichete și fără trasabilitate, etichetare incompletă și necorespunzătoare,  lipsa monitorizării temperaturilor de păstrare a materiilor prime și a produselor finite, depozitare necorespunzătoare direct pe paviment sau în spații prea mici, depozitarea în același spațiu a materiilor prime și a produselor finite, igiena necorespunzătoare a unității, neasigurarea  tuturor facilitățile pentru igienizarea mâinilor, paviment și tavan deteriorat, funcționare fără document sanitar-veterinar de înregistrare și într-un spațiu impropriu  etc.

În urma controalelor au fost aplicate 11 amenzi contravenționale în valoare totală de  6.720 lei, au fost întocmite  20 avertismente în scris, au fost confiscate 32 kg preparate din carne fără elemente de identificare și  au fost puse sub sechestru, din cauza etichetării necorespunzătoare, 33,850 kg file de pangasius congelat și 14,21kg șalău de Nil. Totodată,  a fost retrasă autorizația de funcționare a unei unități de comercializare a produselor alimentare și a fost suspendată autorizația unei alte unități de același profil.

Potrivit sursei citate, la cele două abatoare autorizate din județ -SC.KRONSTADT SRL și SC.TORO IMPEX SRL, până la în data de 15 aprilie a.c. au fost sacrificate, în total, 3501 miei, 8 iezi și 63 ovine adulte. În piețele agro-alimentare din județ au fost examinați 436 miei, de către personalul sanitar veterinar, iar în unitățile de comercializare a fost inspectată cantitatea de 1.350 kg carne de miel. Dr. Sikó Barabási Sándor a menționat că nu au fost constatate deficiențe semnificative în producerea și comercializarea altor produse alimentare specifice sărbătorilor Pascale.

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail