Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, ec. Edler András György, susține că prin proiectul legii salarizării unitare, în forma actuală, „se face concurență, neloială, din partea statului, mediului privat, pe banii <<privaților>>”.

În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o ieri, președintele CCI Covasna, ec. Edler András György, a transmis că proiectul legii salarizării unitare îi defavorizează pe cei din mediul privat și că din discuțiile purtate cu aceștia, a reieșit că ei nu sunt de acord cu forma actuală.

„Mediul de afaceri nu este de acord cu acest proiect al legii salarizării unitare, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, această lege vizează o reorientare a banilor din domeniul investițiilor, de care am avea nevoie, în domeniul salarizării, ceea ce nu e bine, pentru că dacă nu se investește în țara aceasta în infrastructură, în rețeaua de autostrăzi (…), atunci nu suntem competitivi la nivelul pieței europene. Dacă nu suntem competitivi, înseamnă că, până la urmă, se vor închide întreprinderi, firme și, bineînțeles, vom asista în continuare la probleme privind forța de muncă. Și în momentul de față sunt probleme privind forța de muncă, deoarece oamenii pleacă din țară, pentru că nu sunt satisfăcuți de nivelul salariilor din țară, dar bineînțeles, dacă nu suntem competitivi, nu putem avea același nivel de salarii ca în afara țării (…). Al doilea aspect ar fi că, după cum se știe, noțiunea de stat este o noțiune abstractă. Până la urmă, noi suntem statul – bugetarii și cei care lucrează în sectorul privat, dar în domeniul privat, există o <<selecție naturală>>, să zicem așa. Eu, la privat, dacă vreau să dau o mărire de salarii, atunci acest lucru se va reflecta în prețul meu de producție și la un moment dat, dacă acesta este foarte mare, atunci nu am cum să vând produsul respectiv, deci înseamnă că am făcut ceva greșit și fie pot să fac economii altundeva, fie pot să închid firma. În domeniul bugetar, de stat, nu există astfel de criterii (…), nu există un sistem de criterii foarte obiective de evaluare a performanțelor celor din sectorul bugetar.” – a declarat președintele CCI Covasna, ec. Edler András György.

Acesta a afirmat că prin proiectul actual „se face de fapt o concurență neloială din partea statului, dar de fapt pe banii <<privaților>>”, și că acest lucru ar putea genera probleme privind forța de muncă, pentru cei din sectorul privat.

„În momentul în care această lege intră in vigoare – eu sper să nu intre în vigoare, în forma actuală – atunci se face de fapt o concurență, zic eu, neloială, din partea statului, dar de fapt pe banii <<privaților>>, pentru că mare parte din bugetul statului se formează din impozite și taxe generate de sectorul privat (…), ceea ce înseamnă că se face concurență mediului privat, din banii lui, și nu e bine. Deja am discutat cu oameni de afaceri care au zis că au plecat angajați de la ei, pentru că au fost ademeniți de posibilele creșteri de salarii și au plecat către sectorul bugetar. Știm foarte bine că și în momentul de față avem o mare problemă  cu forța de muncă și dacă continuăm așa, și dacă intră în vigoare această lege în forma actuală, înseamnă că în sfera privată, care ar trebui, până la urmă, să producă impozitele și taxele pentru a susține statul, va fi și mai mare criză a forței de muncă, și iar nu e bine.”- a afirmat președintele CCI Covasna.

Edler András György a opinat și că ideea introducerii impozitului progresiv, adusă în ultima perioadă în atenție, se leagă de proiectul Legii salarizării unitare și ar putea avea consecințe negative asupra mediului economic.

„Mai este și un al treilea aspect, care se leagă cumva de această lege a salarizării unitare. Ați văzut că în ultimele zile  a început să se discute despre reintroducerea impozitului progresiv. De ce, până la urmă, chiar acum? Pentru că această lege a salarizării unitare implică foarte mulți bani, dacă se pune în practică, și trebuie susținută de undeva (…). Dacă ajungem de la 16%, cât este impozitul actual, la 40% – pentru salarii mari, pentru venituri mari, înseamnă până la urmă că iar îi taxăm pe cei care vor să lucreze.(…). Deci, dacă eu vreau să câștig mai mulți bani, în mediul privat, trebuie să lucrez mai mult. Dacă lucrez mai mult, vine statul și îmi ia mai mult impozit. Și la un moment dat, o să zic: <<am plecat din țara asta.>> Deci, o să fie lipsă de forță de muncă și mai mare, adică îi alungăm pe oamenii care într-adevăr vor să lucreze, îi alungăm din țară. De aceea spun că acest lucru se leagă și va avea consecințe negative.” –a declarat ec. Edler András György.

Acesta a spus că este de acord ca în domeniul sănătății și al educației să fie creșteri salariale.

„Sunt de acord că în domeniul sanitar și în domeniul educației, trebuie să avem creșteri salariale. Nu știu cât. Nu știu cât, pentru că ar trebui să facem iar o analiză, la nivel internațional, la nivel european, să vedem noi cum stăm. (…) E normal că eu, ca și cetățean al acestei țări, vreau să știu că lucrez, dar în momentul în care am probleme de ordin medical, am un sistem de sănătate căruia pot să mă adresez, și problemele de sănătate să se rezolve. (…) De asemenea, dacă avem un sistem educațional performant, înseamnă că  avem un viitor asigurat pentru această țară, pentru că în orice domeniu avem nevoie de oameni buni, de oameni educați. În aceste domenii sunt de acord, într-adevăr, să se acorde creșteri salariale, dar nu am văzut o analiză din care să rezulte un fel de prioritizare, o analiză din care să rezulte care ar fi domeniile în care într-adevăr ar trebui să umblăm la salarizare. (…)” – a spus președintele CCI Covasna.

Ana Ciorici Costache

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail