Școlile care au fost implicate în proiecte „Socrates” și „Leonardo da Vinci” în anii 1998 și 1999 sau care, începând cu 1998 și până în prezent au derulat cel puțin 10 proiecte instituționale („Comenius”, „Leonardo da Vinci”, „Grundtvig”, „Erasmus+”) în postura de coordonator sau partener, sunt invitate să se înscrie, în această perioadă, în competiția „ERASMUS+30 ÎN ȘCOLI”.
Competiția este organizată de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), în contextul marcării împlinirii a 30 de ani de programe educaționale de succes la nivelul Uniunii Europene, sărbătorii a 20 de ani de când aceste programe se derulează și în România, precum și 10 ani de când suntem membri ai UE.
„În acest context, Comisia Europeană, Agențiile naționale Erasmus+ și statele participante la program sărbătoresc aniversarea uneia dintre cele mai mari realizări ale Europei. Erasmus+ este programul Uniunii Europene care se adresează educației, formării profesionale, tineretului și sportului. Istoria a început acum 30 de ani cu programul Erasmus, lansat în 1987, care era orientat pe schimbul de studenți, pentru a le permite acestora să-şi facă o imagine despre viața și studiile în străinătate. Pe baza rezultatelor sale foarte bune, în anul 1995 s-au lansat programele Socrates și Leonardo da Vinci, diversificând oportunitățile de finanțare către sectoarele de educație preuniversitară, educația adulților, formare profesională și învățământ superior. Cum România s-a asociat la aceste programe în anul 1997, primele proiecte de cooperare în domeniile școlar și formare profesională au început un an mai târziu, în 1998. Școlile și-au continuat implicarea în proiecte Comenius, Leonardo da Vinci sau chiar Grundtvig, până în anul 2013. Începând cu 2014, brandul Erasmus a fost ales să reprezinte noua generație de programe, sub denumirea Erasmus+. Întrucât anul 2017 este marcat de campania prin care se vor pune în valoare realizările și impactul programului Erasmus+, ANPCDEFP lansează o competiție în rândul școlilor din România care au fost implicate în programele europene de cooperare pe care le sărbătorim.” – se arată în apelul lansat de organizatori, pe site-ul http://www.erasmusplus.ro/evenimente-det/vrs/IDev/975.
Potrivit aceleiași surse, competiția „ERASMUS+30 ÎN ȘCOLI” are două secțiuni. În prima secțiune va fi acordată o distincție specială „pionierilor”, adică tuturor acelor școli care au derulat proiecte Socrates și Leonardo da Vinci în anii 1998 și 1999. Aceste școli sunt așteptate să se înscrie la următorul link: https://www.surveymonkey.com/r/pionieriiErasmus.
În secțiunea a doua, competiția propriu-zisă vizează școlile care, începând cu 1998 și până în prezent au derulat cel puțin 10 proiecte instituționale (Comenius, Leonardo da Vinci, Grundtvig, Erasmus+) în postura de coordonator sau partener.
„Pentru a participa la competiție (în cadrul acestei secțiuni –n.r.), o școală care îndeplinește condiția de eligibilitate a celor minim 10 proiecte trebuie să completeze formularul de la link-ul următor https://www.surveymonkey.com/r/harniciiErasmus și să realizeze un eseu de maximum două pagini, care să ilustreze modul cum toate proiectele derulate au contribuit la dezvoltarea instituției și a comunității sale educaționale. Eseul va avea în conținutul său următoarele cuvinte cheie: COOPERARE, TRANSFORMARE, VALORI EUROPENE.” – se arată pe site-ul menționat. Potrivit aceleiași surse, o instituție școlară se poate înscrie cu un singur formular la fiecare dintre cele două secțiuni. Pentru cea de-a doua secțiune, condiția de a fi derulat cel puțin 10 proiecte este condiție de eligibilitate.
Termenul limită pentru înscrieri este 30 aprilie 2017.
Rezultatele se vor anunța împreună cu cele de la competiția „Școala Europeană”, după data de 9 mai. Diplomele speciale și premiile competiției se vor acorda în cadrul ceremoniei „Școala Europeană” ediția 2017.
Detalii despre competiție pot fi găsite accesând link-ul: http://www.erasmusplus.ro/evenimente-det/vrs/IDev/975.
Ana Ciorici Costache