Interviu cu inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi „Gheorghe Doja” al județului Covasna, locotenent colonel Adrian Nichifor

                      

Recent s-au împlinit patru ani de când locotenent colonel Adrian Nichifor a preluat funcția de inspector șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi „Gheorghe Doja”.

 În cadrul unui interviu acordat ieri ziarului „Mesagerul de Covasna”, domnul locotenent colonel a declarat că județul Covasna este un județ liniștit și că în ultimul timp, atitudinea cetățenilor față de jandarmi s-a schimbat în bine.

În același interviu, inspectorul șef a vorbit despre activitatea cadrul instituției în fruntea căreia se află, despre programul pe care IJJ Covasna îl pregătește pentru marcarea a 167 de ani de la înființarea Jandarmeriei Covasna, și nu numai.

 

Domnule locotenent colonel Adrian Nichifor, cum este să fiți în fruntea IJJ Covasna? 

Mă onorează să fiu în fruntea unei instituții foarte bune din cadrul Jandarmeriei Române. Este frumos și în același timp, solicitant, incumbă multe responsabilități, lucrul cu oamenii, cu comportamente diferite, pentru că, până la urmă, fiecare are personalitatea sa, sunt oameni diferiți pe care trebuie să îi aduni la un loc și să faci performanță.

 S-au împlinit recent patru ani de cândsunteți în funcția de inspector șef al IJJ „Gheorghe Doja” – Covasna. Cum au fost acești ani la IJJ Covasna?

Au fost patru ani foarte frumoși. De fapt, nici nu realizezi, câteodată, cum trece timpul. Realizezi acest lucru în momentul în care faci bilanțul instituției și analizezi ce ai făcut bine, ce puteai să faci mai bine și ce îți dorești să faci pentru viitor. Au fost patru ani cu provocări pe măsură, cărora instituția le-a făcut față și am ieșit cu bine, fără incidente.

În ce constă activitatea unui jandarm? La ce fel de misiuni sunt jandarmii solicitați?

Responsabilitățile Jandarmeriei Române sunt prevăzute în Legea numărul 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române. Sunt multiple responsabilități. Îi vedeți pe colegi în stradă, desfășurând activități de menținere a ordinii publice; colegi care desfășoară misiuni de asigurare a ordinii publice, dar noi suntem pregătiți; de asemenea, sunt colegi care excută misiuni de pază și protecție instituțională, paza bunurilor și valorilor, paza transporturilor speciale; răspundem solicitării magistratului – de a participa, împreună cu acesta la efectuarea unor acte procedurale și multe alte misiuni cărora Jandarmeria trebuie să le facă față.

Cât de periculoasă este profesia de jandarm și care sunt zonele cu cel mai mare risc, în județul Covasna?

Ca profesie, aceasta implică multe riscuri, dar cine accede în ea și le asumă de la începutul carierei și este conștient de ele.

Județul Covasna este un județ liniștit, comparativ cu altele. Se poate vedea acest lucru și din analizele colegilor de la Inspectoratul Județean de Poliție Covasna. Un rol deosebit îl au și oamenii acestei zone, care au un comportament corect și respectă normele legale și morale din societate.

Cât accent se pune pe pregătirea psihologică și pe prevenirea apariției efectelor de stres post-traumatic în rândul personalului?

La nivelul instituției, există un ofițer psiholog, care asigură consilierea psihologică a personalului și recuperarea acestuia după executarea unor misiuni cu grad ridicat de risc, dar, de asemenea, realizează consilierea personalului, pe probleme personale, probleme legate de serviciu, relații între oameni…pentru că fiecare sunt firi deosebite, au comportamente diferite.

Pentru că ne vorbiți despre personal, vă rog să ne spuneți dacă resursele umane și materiale din cadrul IJJ Covasna sunt suficiente.

Eu consider că în orice instituție, resursa principală este omul. Trebuie să punem omul pe primul loc…cât de bună ar fi dotarea materială, până la urmă contează să ai oameni buni cu care să-ți îndeplinești misiunile. Suntem relativ suficienți, mai puțin pe anumite linii de activitate, dar cu ocazia misiunilor de amploare, care au loc la nivelul județului, beneficiem și de sprijinul colegilor de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Brașov, care ne-au sprijinit întotdeauna.

Aveți și misiuni la care este nevoie de câini. În ce fel de misiuni acționează câinii Jandarmeriei Covasna?

Așa este. Avem câini de serviciu pregătiţi care sunt folosiți la misiuni cu grad de risc sau în zone de risc criminogen. I-am folosit și la manifestări sportive sau la acțiuni pe care le-am desfăşurat în anumite zone.

Ce se întâmplă cu acești câini, după „pensionare”, după ce sunt scoși din activitate?

După nouă ani de menținere în serviciu, aceștia pot fi propuși pentru scoatere din serviciu, numai dacă și-au pierdut calitățile sau au dobândit boli. Dacă sunt propuși pentru scoaterea din serviciu, aceștia sunt propuși spre valorificare prin licitație cu strigare publică sau conductorul câinelui își poate manifesta intenția de a prelua spre îngrijire ,,camaradul” de serviciu, deoarece după un număr de ani, între câine și conductor se formează un atașament, este o relație specială și…este normal.

Jandarmeria Covasna participă la schimburi de experiență cu alte state? Dacă da, vă rog să detaliați.

Nu participăm direct, ci prin intermediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, dar, de altfel, unitatea a fost vizitată de delegații străine și cursuri internaționale. De asemenea, colegi din cadrul instituției au participat la misiuni internaționale – în teatrele de operații internaționale, cum ar fi: Kosovo, Afganistan, unde și-au făcut datoria în mod ireproșabil, fiind decorați, şi medaliați, de către organismele internaționale.

Cum simțiți că este atitudinea cetățenilor față de jandarmii din județul Covasna?

În ultimii ani, am văzut o schimbare în bine, în sensul în care cetățenii au înțeles rolul Jandarmeriei Române și ne-au sprijinit în misiuni. Putem vorbi și despre faptul că am manifestat o mai mare deschidere către cetățeni, prin organizarea unor activități la care i-am invitat să participe. De exemplu, am organizat întâlniri cu membrii galeriilor sportive sau prin intermediul ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică), am organizat întâlniri cu ONG-urile, în care am prelucrat prevederile Legii 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice.

Vin cetățenii în audiență la dumneavoastră?Dacă da, cu ce fel de probleme?

Da, oamenii vin în audiențe. Sunt probleme de ordine și siguranță public sau problem precume liberarea unor documente sau probleme legate de Legea 544. Suntem transparenți, programul de audiențe este postat pe site-ul instituției noastre.

 

Jandarmeria Română, 167 de ani de la înființare. Pregătiri de sărbătoare și la IJJ Covasna

 

Se apropie cu pași repezi aniversarea a 167 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române. Cum va marca acest moment IJJ Covasna? Care este programul activităților?

Momentul 3 aprilie, marchează, cum ați spus și dumneavoastră, 167 de ani de la înființarea Armei, când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului Obștesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea corpului slujitorilor în jandarmi”. Prin această lege, s-a dat statut juridic Armei Jandarmeriei și i s-au stabilit principiile de organizare și funcționare. Cu ocazia Zilei Armei, am organizat și organizăm o suită de activități. Programul acestora a debutat în data de 24 martie, când am organizat „Ziua Veteranilor Unității”, la care am invitat foștii colegi care au făcut parte din instituție, fostele comenzi de unitate. Săptămâna aceasta am organizat și vom mai organiza competiții sportive, la care am invitat instituțiile cu care cooperăm, colaborăm. În data de 30 martie (astăzi – n.r.), organizăm un concurs despre istoria Jandarmeriei Române și vreau să vă adresez mulțumiri și dumneavoastră pentru sprijinul pe care ni l-ați acordat în acest sens, dar și Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, precum și celorlalți parteneri care s-au implicat şi contribuie ca această activitate să se desfășoare în condiții foarte bune. În data de 31 martie, la sediul instituției, începând cu ora 10.00, organizăm „Ziua Porților Deschise”  – am trimis invitații către copii, către cei alți doritori, iar în data de 3 aprilie, începând cu ora 12,00, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, în zona grupului statuar „Mihai Viteazul” organizăm un ceremonial militar la care îi invităm pe toți cetățenii județului să participe. În cadrul ceremonialului personalul va defila,  şi va fi prezentată tehnica militară.

„Această meserie îți oferă multe satisfacții, dacă o faci din suflet și dacă o faci bine.”

 

Prin activitățile dedicate aniversării Jandarmeriei, dar nu numai prin acestea, vă adresați și copiilor și tinerilor. Sunt tinerii de astăzi atrași deprofesia de jandarm?

Da, sunt, și dovada acestui lucru este faptul că anul trecut am organizat o serie de concursuri de încadrare din sursă externă, la care concurența a fost destul de mare!

Cum poate cineva să devină jandarm? Ce pregătire trebuie să aibă?

Doritorii trebuie să fie absolvenți de liceu, cu diplomă de bacalaureat. Pentru a accede în corpul ofițerilor, subofițerilor, maiștrilor militari din Jandarmeria Română, trebuie să urmeze o instituție militară de învățământ, astfel: cei care își doresc să ajungă ofițeri pot opta pentru a urma cursurile Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”- aici vorbim despre două facultăți: Facultatea de Jandarmi și Facultatea de Științe Juridice și Administrative – deja a venit și oferta educațională și numărul de locuri pentru aceste instituții, ofertă pe care noi, în perioada următoare, o vom aduce la cunoștința publică. Tot pentru cei care își doresc să ajungă ofițeri, sunt o serie de instituții din cadrul Ministerului Apărării Naționale, care pregătesc specialiști pentru Ministerul Afacerilor Interne, și aici vorbim despre Academia Forțelor Terestre „Nicolae  Bălcescu” din Sibiu și Academia Tehnică Militară din București.

Pentru formarea subofițerilor jandarmi, aceștia au la dispoziție școlile postliceale care funcționează în cadrul Jandarmeriei Române și aici este vorba despre Școala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica”, de la Drăgășani și Școala Militară de Subofițeri Jandarmi, „Petru Rareș”, de la Fălticeni.

Pentru cei care doresc să devină maiștri militari, există Școala de Subofițeri Pompieri și Protecție Civilă „Pavel  Zăgănescu” – aceasta având alocat un număr de locuri pentru instituția noastră. Pentru informații, doritorii se pot adresa structurii de resurse umane din cadrul instituției, dar noi publicăm întotdeauna oferta educațională.

Ce calități trebuie să aibă cei care aleg meseria de jandarm?

Serviciul de jandarmi solicită oameni de valoare, cu personalitate bine definită, care să inspire respect, încredere și forță.

Dumneavoastră cum ați ales cariera militară? Ați avut un model în acest sens?

Bunicul meu a fost subofițer jandarm; a luptat și în al Doilea Război Mondial, a fost la Cotul Donului. Îmi aduc aminte că în copilărie îmi mai povestea anumite întâmplări. Momentul decisiv în care am ales să fiu jandarm, mi-l amintesc și acum: eram în clasa a XI-a, la liceu și tatăl meu a venit acasă cu un exemplar din revista „Pentru patrie”, iar pe copertă era o fotografie cu un grup  de studenți, alături de rectorul Academiei de Poliție de atunci. Fotografia împreună cu cele mai sus amintite m-au determinat vreau să urmez această carieră.

Care au fost cele mai frumoase momente din cariera dumneavoastră?

Au fost multe momente frumoase…nu mă pot opri asupra unuia sau a mai multora. Fac parte din această Armă de peste 21 de ani, incluzând și cei patru ani în care am fost student în Academia de Poliție. Această meserie îți oferă multe satisfacții, dacă o faci din suflet și dacă o faci bine.

Dar și provocări…Care au fost cele mai mari provocări din cariera dumneavoastră?

Fiecare zi de activitate este o provocare. Permanent te confrunți cu stiuații noi, pe care trebuie să le gestionezi cu tact şi în condiții foarte bune!

Dacă ar fi să o luați de la început, ați alege tot haina militară,ați alege aceeași profesie?

Da! Nu m-aș vedea să fac altceva! Țin la această instituție și la oamenii care fac parte din ea!

Ce planuri de viitor aveți în legătură cu instituția pe care o conduceți?

Continuarea proiectelor începute și demararea altora, care să contribuie la dezvoltarea instituției. De asemenea, doresc să realizez o apropiere faţă de cetățeni, astfel încât aceștia să se simtă în siguranță şi să înţeleagă rolul instituţei jandarmeriei în cadrul societăţii.

În finalul acestui interviu, ce mesaj aveți pentru locuitorii județului Covasna?

Doresc să îi asigur pe cetățenii județului că vom fi permanent la datorie și că vom răspunde tuturor solicitărilor legale care ne sunt adresate. Totodată, le mulțumesc pentru încrederea acordată; doresc să adresez mulțumiri conducătorilor și personalului instituțiilor cu care colaborăm, precum și autorităților publice locale!

A consemnat Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail