Comuna Hăghig, în calitate de promotor, în parteneriat cu Școala Gimnazială Hăghig și Grupul de inițiativă „Fermei” din localitatea Hăghig, a derulat în perioada 09 decembrie 2014 – 28 februarie 2017 proiectul „Accesul la educație, o șansă în plus pentru copiii și tinerii romi din comunitatea Fermei, localitatea Hăghig”.

Proiectul a fost finanțat cu sprijin din partea Programului „RO10 CORAI”, finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, și gestionat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), iar valoarea totală a finanțării nerambursabile s-a ridicat la 1.159.118,92 lei, din care 985.251,08 lei au reprezentat granturile SEE, iar 173.867,84 lei cofinanțarea publică națională. În cadrul acestui proiect a fost realizată o construcție cu destinație socială de tip „after school” (școală după școală – n.red.), unde copiii să poată fi supravegheați, și să beneficieze de o masă caldă după orele de curs, pe durata în care părinții lor sunt la lucru.

„Este singurul proiect privind accesul la educație pentru romi, să zic așa, care vine cu un obiectiv clar. Vine cu o construcție, pentru că restul proiectelor cu acces la educație, în primul rând erau doar întâlniri, povești, și nimic palpabil. Acest program mi s-a părut interesant, l-am abordat și făcut. Este un centru de zi pe care nu l-am făcut în cartierul romilor, ci în centrul comunei, pentru că de el trebuie să beneficieze toți copiii, nu numai copiii romi, ci și copiii români și cei maghiari din localitate. Proiectul este finanțat prin Granturile Norvegiene, prin Fondul Român de Dezvoltare Socială. Anul acesta ni s-a terminat finanțarea, iar acum, timp de cinci ani de zile noi trebuie să ducem mai departe toată această poveste, și o vom duce.”, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna” primarul comunei Hăghig, Alexandru Cucu.

Potrivit acestuia, prin intermediul proiectului a fost realizată furnizarea serviciilor socio-educative, respectiv de asistență și îngrijire, educație formal/informală și consiliere în cadrul Centrului de zi și a spațiilor de joacă, construite prin proiect în vederea creșterii gradului de acces la educație al copiilor și tinerilor romi din comunitatea Fermei, localitatea Hăghig.

„Centrul de zi presupune activități după-masa cu copiii, ca un fel de after school. Se începe cu o masă caldă, activități specifice copiilor de grădiniță, avem și un parc de joacă pentru ei, apoi, avem și activități pentru copiii mai mari, de clasele I-VIII, și avem și programe de meserii. Am abordat profesorii de la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși, pentru meserii despre care am crezut noi că piața are nevoie. Suntem în ultimul an, oamenii vor primi o diplomă. Și-au completat studiile generale până la nivel de clasa a VIII, iar totul se termină cu un certificat de calificare în meseria respectivă.”, a explicat edilul.

Peste 40 de copii beneficiază de acest program

Primarul comunei Hăghig a precizat că în cadrul programului s-au înscris atât copii, cât și adulți care nu au finalizat învățământul gimnazial obligatoriu, aceștia din urmă beneficiind de cursuri de specializare în diverse domenii, în cadrul programului „A doua șansă”: „Și adulți sunt destul de mulți, nu știu exact câți vor termina acum pentru că s-au încadrat destul de mulți. Unii s-au mai pierdut pe drum, dar au rămas destui totuși”.

Alexandru Cucu a mai menționat că printr-un program similar, inițiat în trecut, în localitatea vecină Iarăș – aparținătoare comunei Hăghig, funcționează un program de after school (școală după școală – n.red), în cadrul căruia copiii beneficiază de sandviș-uri, pot aprofunda materia învățată în clasă, și se pot juca timp de câteva ore.

Ioana Ardeleanu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail