În scopul prevenirii apariției toxinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor Pascale, când consumul de alimente de origine animală crește semnificativ, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna a dispus în această perioadă măsuri specifice de control.

Potrivit unui comunicat de presă emis de către DSVSA Covasna, măsurile vor viza o intensificare a controalelor sanitar veterinare asupra modului în care sunt produse, depozitate, transportate și comercializate carnea de miel, ouăle dar și alte alimente de origine animală sau non-animală, destinate consumului uman. Astfel, în perioada 15 martie – 15 aprilie (a.c.), inspectorii din cadrul DSVSA Covasna, vor efectua controale pentru a verifica modul în care sunt respectate condițiile sanitar veterinare în târgurile de animale, piețele agro-alimentare, abatoare și centrele de sacrificare temporare, în unități de tranșare a cărnii, carmangerii și măcelării, unități de depozitare, de alimentație publică, precum și în toate unitățile unde se comercializează alimente de origine animală și non-animală.

„În toate pieţele agro-alimentare şi în alte locuri special amenajate în care vor fi valorificate carnea şi celelalte produse de origine animală, se va asigura personal de specialitate. De asemenea, pentru asigurarea protecţiei consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari vor colabora cu reprezentanţii altor instituţii competente de la nivel judeţean sau local (Primării, Consilii judeţene, ANAF, ANPC, IPJ, etc.) organizând acţiuni comune de control în unităţile care produc, procesează, depozitează şi comercializează produse de origine animală și non-animală, în limita competenţelor stabilite de legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate de ANSVSA cu alte autorităţi abilitate. Totodată, cu sprijinul IPJ, vor fi verificate în trafic, prin sondaj, autovehicolele care transportă animale vii sau produse alimentare.”, se arată în comunicatul de presă emis ieri de către DSVSA Covasna.

Potrivit aceleiași surse, sacrificarea mieilor, destinați comercializării și consumului public, se va realiza în abatoare autorizate sanitar veterinar. În cazuri excepționale, la solicitarea Primăriilor, sacrificarea mieilor se poate realiza şi în locurile special amenajate temporar în care se asigură supraveghere sanitar – veterinară, şi unde sunt respectate condiţiile de igienă stabilite în Regulamentul (CE) nr. 852/2004, precum și cerințele privind bunăstarea animalelor și gestionarea materialului cu risc specific.

Funcționarea centrelor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 30 martie – 15 aprilie (a.c.), și conform informațiilor puse la dispoziție de către reprezentanții DSVSA Covasna, până în prezent nu au fost înregistarte solicitări din partea Primăriilor pentru autorizarea temporară a centrelor de sacrificare a mieilor.

De ce facilități trebuie să dispună spțiile avizate temporar pentru sacrificarea mieilor?

Pentru a fi conforme cu prevederile legale în vigoare, spaţiile avizate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să dispună de: separare fizică, astfel încât sacrificarea mieilor să nu producă disconfort vizual cumpărătorilor; asomator electric; spaţii special amenajate pentru cazarea animalelor, şi după caz, de adăpare a acestora; sistem de alimentare cu apă potabilă, atunci când acest lucru se impune; facilităţi de colectare şi stocare în vederea dirijării către unităţile de neutralizare a subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor, (dirijarea subproduselor necomestibile rezultate la unităţile de ecarisare şi incineratoare intră în responsabilitatea Primăriei sau administratorului locului de sacrificare).

De asemenea, potrivit DSVSA Covasna „aplicarea mărcii de sănătate pe carcasele de miel se va face numai după efectuarea examinării ante- şi post-mortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitar-veterinară a locului amenajat pentru sacrificarea mieilor. Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în aceste locuri special amenajate va fi obţinută la cererea directă a consumatorilor şi nu poate fi livrată pentru comercializare către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar”.

Transportul mieilor pentru tăierea în abatoare trebuie efectuată numai cu mijloace auto autorizate sanitar – veterinar, şi însoţite de certificate veterinare care să ateste starea de sănătate precum şi documente privind informaţiile lanţului alimentar.

Atenționări și în cazul ouălor, a laptelui și a produselor din lapte

Potrivit DSVSA Covasna, în cazul ouălor destinate consumului uman, acestea trebuie să fie înregistrate/autorizate conform legislaţiei sanitar – veterinare în vigoare. De asemenea, transportul acestora trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi care îndeplinesc condiţiile privind regimul termic; iar ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului, și să provină din centre de ambalare autorizate în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 589/2008 cu privire la standardele de comercializare, cu excepția celor comercializate prin vînzare directă. Reprezentanții DSVSA subliniază că este interzisă comercializarea ouălor care au coaja crăpată sau murdară.

Comercializarea laptelui şi a brânzeturilor în pieţele agro-alimentare şi târguri, de către producătorii agricoli, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitar-veterinară, eliberate de către DSVSA Covasna, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008.

„Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final, sau prelucrării în brânzeturi, trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui. Producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sanătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine. Brânzeturile destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, pot fi expuse la vânzare, în spaţiile special amenajate din halele de desfacere a produselor alimentare, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecționate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat. Brânzeturile trebuie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare către consumatorul final (de exemplu: în recipiente din material plastic, pungi din plastic incolore, etc).”, transmit reprezentanții DSVSA Covasna în comunicatul de presă.

Conform aceleiași surse, comercializarea directă către consumatorul final, în hale de desfacere a produselor alimentare şi târguri de produse tradiționale, a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli, se trebuie făcută numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare, de unică folosinţă, precum pungile de plastic alimentare, hârtia cerată alimentară, sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător.

Reprezentanții DSVSA Covasna transmit că, în această perioadă, atât la sediul instituției din municipiul Sfântu Gheorghe, cât și la sediile circumscripțiilor sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor (CSVSA), va fi asigurată permanența conform unui grafic afișat, inclusiv sâmbăta și duminica, unde vor fi afişate atât programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil, cât şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

Lista Circumscripțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județul Covasna: 1. CSVSA Sf. Gheorghe – tel. 0745 023 927 sau 0745 396 247;  2. CSVSA Tg. Secuiesc – tel. 0743 096 107 sau 0732 500 229;  3. CSVSA Baraolt – tel. 0744 220 099 sau 0721 373 851;  4. CSVSA Covasna – tel. 0721 373 851 sau 0721 700 370;  5. CSVSA Întorsura Buzăului – tel. 0769 054 809 sau 0741 052 909

În cazul în care în urma controalelor sanitar veterinare efectuate de către inspectorii de specialitate din cadrul DSVSA Covasna se constată ca în târgurile de animale, în piețele agroalimentare unitățile de depozitare, unitățile de alimentație publică, precum și în toate unitățile unde se comercializează alimente de origine animală, nu sunt respectate condițiile sanitar veterinare de funcționare, vor fi aplicate sancțiuni în conformitate cu legislația sanitar veterinară în vigoare, suspendarea activității până la remedierea deficientelor, respectiv confiscarea produselor de origine animala, după caz.

***

Miei pe alese, la prețuri mici, în județul Covasna

Și anul acesta covăsnenii vor avea miei pe alese. Președintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine a județului Covasna, Ioan Cosnean a declarat pentru „Mesagerul de Covasna” că anul acesta, în perioada sărbătorilor de Paște, la nivelul județului Covasna vor fi pregătiți pentru vânzare aproximativ 50.000 de miei, iar prețurile vor fi mai scăzute față de anii precedenți.

„Sunt în jur de 50-60.000, cam atâția se vor sacrifica acum, în apropierea sărbătorilor. (…) Mieii au de la 12 la 30 de kilograme. Preț încă nu a oferit nimeni, însă producătorul vrea cam 10-11 lei/kilogram, iar comercianții vor prețul cât mai jos. Încă nu prea s-au cumpărat miei, dar dacă prețul s-ar situa pe la 10 lei, ar fi bine. Mi-e teamă să nu fie 8 lei, și apoi mai puțin.”, a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Ovine a județului Covasna, Ioan Cosnean, care a mai menționat că la urechile reprezentanților Asociației Crescătorilor de Ovine ar fi ajuns unele zvonuri, neoficiale însă, potrivit cărora în anumite piețe din afara țării exporturile s-ar fi sistat, fapt ce va duce cu atât mai mult la o scădere a prețului cărnii de miel.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail