În noaptea de 25 spre 26 martie, România trece la „ora oficială de vară”.
Trecerea la ora oficială de vară se face în ultima duminică a lunii martie. Trecerea se face, anul acesta, în noaptea de 25 spre 26 martie, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00.
Ideea „orei de vară” a pornit de la celebrul om de ştiinţă Benjamin Franklin, care în anul 1784 a scris un eseu intitulat „An Economical Project”, în care a emis câteva idei privind economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat.
„Pe când se afla la Paris, la vârsta de 78 de ani, aceasta (Benjamin Franklin – n.r.) s-a ocupat de modul în care lămplile cu ulei produceau lumină și cât de eficeinte erau acestea.
Într-o dimineață de vară, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 surprins de cât de multă lumină îi intra în cameră. La început a crezut că provine de la lămpile cu ulei ce se instalau pe străzile Parisului, dar a observat ca Soarele tocmai răsărea la orizont.
Ideea lui Franklin a fost preluată de către William Willett, un constructor britanic. Și acesta a fost uimit când într-o dimineață de vară, în jurul orei 6, chiar dacă afară era lumină, toate obloanele caselor erau închise. El a propus într-un pamflet din 1907 să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie și să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie.” – se arată pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, http://www.astro-urseanu.ro/ora_vara.html. Potrivit aceleiași surse, „în țara noastră, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 și până în 1940 când s-a renuntat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lunii octombrie.”
Ana Ciorici Costache