Situația antrenorilor licențiați C – UEFA, cărora la finalul anului trecut le-au expirat atestatele, nu este una tocmai bună. Mulți dintre aceștia nu se prezintă la cursurile și examenele pentru reînnoirea licențelor, motivând că nu dispun de timpul necesar, sau că aceste carnete nu le sunt de folos.
Din totalul celor 25 de antrenori de fotbal care și-au obținut licența UEFA C în cursul anului 2013, doar șase s-au prezentat pentru reînnoirea acesteia. Președintele Comisiei Tehnice din cadrul Asociației Județene de Fotbal (AJF) Covasna, Lazăr Mihail a vorbit în exclusivitate pentru „Mesagerul de Covasna”, despre problemele din sistem, dar și despre tentativele unor antrenori de a-și reînnoi aceste licențe prin metode nu tocmai legale.
„Înainte de a discuta despre activitățile Comisiei Tehnice din ultima perioadă, vreau să vă spun faptul că am parcurs toate etapele Școlii Naționale de Antrenori din cadrul Federației Române de Fotbal (FRF) din anul 2008, până în anul 2015, fiind și formator de antrenori UEFA, observator de joc la nivel de Liga a II -a și a III-a. În perioada 22-23 noiembrie 2016, și în data de 27 februarie (a.c.) s-a desfășurat reînnoirea licenței UEFA C pentru posesorii din județul Covasna ai căror licențe au expirat la data de 31 decembrie 2016, reînnoire ce se face din trei în trei ani. La aceste perfecționări au participat un număr de șase posesori ai licenței UEFA C, din cei 25 care au obținut-o în cursul anului 2013, în județele Brașov, Bacău și Harghita. Comisia Tehnică a început să organizeze cursuri pentru obținerea licenței UEFA C din anul 2014, când era necesar ca fiecare echipă de fotbal să aibă minim un antrenor cu licența C la nivel de Liga a IV-a, a V-a, și la echipele de copii și juniori. În acel moment, la nivel de județ eram un număr foarte mic de antrenori, adică patru cu licența A și B.”, a explicat președintele Comisiei Tehnice, Lazăr Mihail.
Potrivit acestuia, patru promoții de antrenori (aproximativ 70), au parcurs în această perioadă la AJF Covasna teme precum: evoluția sistemelor de joc, selecția sportivilor în jocul de fotbal, etapele dezvoltării jucătorului, pedagogia sportului, mentalitatea antrenorului, noțiuni de psihologie, legile jocului, elemente de bază privind medicina în jocul de fotbal, sau factorii tehnici și tactici.
Unii nu au timp, alții consideră licențele nefolositoare
Contactați telefonic, pentru a afla care este motivul pentru care nu au participat la reînnoirea licenței, unii dintre aceștia au declarat că nu au avut timp, însă că intenționează să participe în perioada următoare, iar alții pur și simplu susțin că aceste licențe nu le sunt de folos.
„Încă nu mi-a expirat licența, am tot timpul să o reînnoiesc până în luna a treia 2017. O să particip în funcție de programul pe care îl am, în funcție de problemele care se ivesc, dar bineînțeles că o să îmi reînnoiesc licența. (…) La ședințele tehnice am participat în funcție de cât timp liber am avut. Dacă nu poți ajunge, te duci și susții niște teste și se echivalează cu participarea la ședințe. (…) Sâmbătă a avut AJF-ul ședință și s-a discutat problema asta, sunt foarte mulți antrenori care nu și-au reînnoit licența, dar când tu pui un program de la prânz sau la ora 15:00, când oamenii lucrează până la 18:00… Deci sunt niște lucruri care ar trebui corelate și în funcție de programul oamenilor. În România fotbalul este SRL, discut aici despre Liga I și a II-a, deja Liga a III-a este circ, iar noi suntem undeva în stadiul de dezvolatre a sportului de masă. Asta înseamnă Divizia județeană D și Divizia a IV-a și a V-a. Cam cu asta ne ocupăm noi, deci chiar nu aș vedea rostul unei foarte bune perfecționări, și a documentelor, când de fapt aici le trebuiesc niște proști care să își piardă weekend-urile și să le aducă lor bani, și eventual să crească copiii, în speranța că poate vor reuși să culeagă ei ceva. Eu mă chinui cu grupele de copii din 1997 în acest județ. La un moment dat nu aveam nici carnete, mergeam cu un tabel, ca la un magazin să îți iei rația. Nu te ajută nimeni, nu îți dă nimeni nimic. Spre exemplu acum am o grupă de categoria D, sunt campioni de toamnă, și din toți copiii aceștia care sunt în grupa respectivă, să zicem că doi părinți ar avea o situație materială mai deosebită, ceilalți sunt amărășteni, lucrează pe minim pe economie, pe unde pot, deci sprijin nu prea. Am obținut finanțări chiar și de la Consiliul județean, și de la local, dar nu sunt suficiente. Este un volum de muncă mare. Eu aș accentua în alte părți, nu într-o licență la un antrenor, care vă spun, este strict egală cu zero la nivelul acesta. Nu am urcat nici măcar o treaptă pe scară având carnetul acesta în buzunar. Nu spun că pentru a reglementa situațiile și a pune o ordine nu e bună.”, a declarat președintele Asociaţiei Sporitve Ciucaş, şi antrenorul echipei F.C. Ciucaşul Întorsura Buzăului, Iagăr Constantin.
Și antrenorul Fodor Lorand susține că din cauza programului încărcat pe care îl are nu a putut participa la ultimele cursuri desfășurate de către Comisia Tehnică. Fostul jucător de Liga I al echipei Petrolul Ploiești a declarat că știe despre problemele din județ și recunoaște că aceste perfecționări sunt necesare oricărui antrenor pentru a se putea descurca cu echipele de copii: „Nu am fost acum ultima oară, nu am putut să ajung din cauză că eram de serviciu. Mai am posibilitatea să merg. Mi-am obținut licența la Brașov în anul 2013, mi se pare că a durat o lună de zile. La ședințele teoretice și practice organizate de Comisia Tehnică în decursul celor trei ani am participat la două sau trei. (…) Eu voi participa la reînnoire aici în județ. Este o problemă aici, pentru că în județ toată lumea vrea să fie antrenor. Dacă nu te pricepi, nu ai jucat fotbal, nu e ușor pentru că nu suntem Mourinho ca la Chelsea.”
Președintele Comisiei Tehnice a explicat că ședințele au fost organizate în mai multe orașe din județ, tocmai pentru a veni în sprijinul antrenorilor, astfel încât fiecare dintre aceștia să poată participa, iar faptul că acest lucru nu s-a întâmplat este o dovadă a lipsei de interes față de această meserie, și față de copiii pe care aceștia îi au în grijă la antrenamente.
„Ce să vă spun despre cei care nu au urmat cursurile la AJF Covasna? Comisia Tehnică a fost alături de fiecare posesor al licenței UEFA C din județ, făcând între 6 și 8 ședințe tehnice anual, cu diferite teme precum: Codul de etică al antrenorului, eficientizarea antrenamentului tehnico-tactic la propria echipă, plan de pregătire, cultura tactică, metode de predare, materiale video de la diferite academii din Europa, lecții deschise pe diferite grupe de vârstă ( de la copii până la seniori). Aceste ședințe s-au desfășurat în Sfântu Gheorghe, Covasna, Târgu Secuiesc, și Ozun pentru a putea veni toți posesorii de licență UEFA C, și incusiv în Brașov la echipe precum FC Brașov. Din acești 25 de posesori de licență C, un număr mic au participat la aceste ședințe tehnice, iar unii deloc, lucru pe care îl consider ca lipsă de preocupare pentru această meserie frumoasă pe care nu o respectăm din cauza orgoliilor. Și mai grav este că nu știm ce avem de făcut la grupele de copii, sau etapele lor de dezvoltare, fapt observat la examenul practic. Faptul că unii posesori de licență C nu doresc să o reînnoiască în județul unde își desfășoară activitatea, deși au avut posibilitatea de trei ori, îmi ridică semne de întrebare atât mie, cât și Comisiei Tehnice.”, a mai declarat Lazăr Mihail.
Acesta este de părere că la mijloc ar exista trei posibile motive pentru care acești antrenori nu doresc să își reînnoiască licențele în județul Covasna, și anume, fie nu sunt pregătiți să răspundă la întrebările legate de fotbal; nu dispun de diplomă de Bacalaureat; fie au cazier.
„Alt motiv nu văd de ce nu s-au prezentat. Această diplomă îți oferă posibilitatea de a fi angajat ca antrenor la o echipă de fotbal, fără nu se poate, deci trebuie să și faci ceva pentru a o avea, măcar din trei în trei ani. Sunt și informații că au obținut foarte ușor licențele în alte județe, dar a trecut vremea când primeai în mâna stângă foaia cu întrebări, și în mâna dreaptă răspunsurile. A fost un caz în 2015 când am primit o notificare de la FRF că avem un antrenor care a obținut licența C fără a avea diplomă de Bacalaureat. În Covasna totul a fost transparent: examen, cursuri interactive. Ca un exemplu, ultimul examen cred că a fost o premieră în țară. A fost filmat tot, pentru a putea analiza, corecta și a veni cu sfaturi utile pentru cei care vor fi noi antrenori, și se vor prezenta în fata judecătorilor pentru a da indicații. Atât eu, cât și Comisia Tehnică am fost deschiși cu orice posesor de licență C, indiferent de nume.”, a mai declarat președintele Comisiei Tehnice, care a mai subliniat că aceste cursuri organziate periodic sunt absolut necesare în vederea formării continue a antrenorilor.
Profesorul Moroianu Ioan a declarat pentru „Mesagerul de Covasna” că în ciuda criticilor venite din partea unor antrenori, președintele Comisiei Tehnice din cadrul AJF Covasna, Lazăr Mihail este un om corect. Ioan Moroianu recunoaște că în unele județe aceste pregătiri nu sunt făcute în mod corect. Mai mult, acesta ne-a dezvăluit că mulți antrenori aflați pe băncile tehnice și-au plătit licențele: „Eu am terminat în prima promoție, nu pot să spun absolut nimic, a fost un lucru serios. (…) Partea teoretică a fost permanent ținută, întrebările au fost din teorie, practica s-a făcut în văzul tuturor. S-a selectat pe echipe, deci fiecare putea să vadă dacă colegul a fost evaluat la parametrii pe care i-a primit în urma notelor. (…) Referitor la ședințele teoretice și practice în cei trei ani, ceea ce pot eu să vă spun este că ce s-a întâmplat la noi în județ a fost ca la carte. Ce am auzit și eu în altă parte, pe la Bacău sau București, sau în alte părți unde au fost doar formalități, m-a lăsat dezamăgit. Cunosc și aici persoane care și-au luat licența în Bacău, dar nu are rost să nominalizez. Pe băncile echipelor care într-adevăr sunt obligate să aibă antrenori buni cu licență, din păcate sunt unii care doar și le plătesc, ca să fie omul pe bancă, din dorința de a nu-și strica echipele, nicidecum să poată progresa, prin oameni competenți sau cu pregătire. Legat de acest om (Lazăr Mihail – n.red.) nu am nimic de zis, jos pălăria. Ceea ce a făcut am apreciat. Alții sunt invidioși. (…) La omul acesta nu a mers, își nota absențele, nu prea merge cu prietenia în sensul în care să fie corupt, nu! Dacă am avea oameni care să fie măcar pe jumătate responsabili, pe cât a încercat el să fie ar fi bine. (…) Făcuseră niște ședințe deschise pe la Ozun, la Brașov, alții le-ar fi făcut probabil așa, pe hârtie. Faptul că l-a adus pe Belodedici în județ de câteva ori trebuie să le spună ceva celor care știu cine a fost Belodedici. (…) A fost singurul om care a vrut să pună pe fiecare bancă tehnică oameni, dar datorită primarilor, și a unor probleme … Deranjează profesionalismul și la noi. Eu îi rămân recunoscător și fidel. Îi mulțumesc că a rămas cu elementele pozitive și am putut să colaborăm. Omul este corect și profesionist, chiar de nu îl agrează și nu doresc să îl susțină unii, eu mi-aș dori un asemenea om în funcție de conducere.”
De asemenea, antrenorul KSE Târgu Secuiesc, Gazda Jozsef ne-a explicat că motivul invocat de majoritatea celor care nu au participat la reînnoirea licenței nu este unul real. Acesta susține că în ciuda programului încărcat, fiecare dintre aceștia ar fi putut participa, întrucât condițiile impuse de AJF Covasna nu sunt nicidecum atât de absurde precum susțin aceștia.
„Este nevoie de perfecționare pentru a fi antrenor. (…) Noi facem testele când sunt toți. Ultima dată a fost la Târgu Secuiesc. (…) Am participat la multe ședințe tehnice și practice organizate de Comisie, nu pot spune din cap, dar la majoritatea. Când am timp, pentru că și eu sunt ocupat, particip. Când avem timp mergem fără probleme. Eu sunt în relații foarte bune cu președintele Comisiei Tehnice, am o părere foarte bună, nu pot să zic nimic de rău. (…) Unii antrenori nu prea vin la ședințele tehnice. Multă lume îi poartă pică pentru că le cere prea multe, dar dacă nu ne pregătim nu avem ce să căutăm pe teren. Unii nu înțeleg, mai bine își cumpără licența. Nici eu nu am timp întotdeauna dar măcar la jumătate, la cât mai multe, sunt acolo. Pot să zic că om mai ocupat ca mine nu cred că există. Am și futsal, am teren mare, am și U19 cu copiii, am copii mici, și totuși când am timp mă duc. Trebuie să te pregătești cât mai bine pentru copilașii pe care îi antrenezi, dar unii nu înțeleg, asta este cea mai mare problemă.”, a declarat antrenorul KSE Târgu Secuiesc, Gazda Jozsef.
Vineri, președintele Comisiei Tehnice a purtat o discuție cu directorul Școlii de antrenori din cadrul FRF, Dan Apolzan, alături de care a luat hotărârea ca antrenorii care nu au avut posibilitatea să se prezinte la reînnoirea licenței C, să poată face acest lucru până pe data de 16 martie.
„Pentru a crește nivelul fotbalului românesc avem nevoie de VALORI, adică de creativitate, transparență, spirit de performanță, meritocrație (omul potrivit la locul potrivit), integritate, moralitate, pasiune, și nu în ultimul rând, de RESPECT.”, a conchis președintele Comisiei Tehnice, Lazăr Mihail.
Ioana Ardeleanu