Fundaţia Comunitară Covasna a investit, de-a lungul celor șase ani de activitate, peste un milion de lei în comuntitate, prin susținerea unor proiecte și inițiative locale.

„Am depășit suma de un milion de lei, suma pe care am investit-o direct în comunitate, de-a lungul celor șase ani de activitate ai Fundației, ceea ce este un rezultat frumos, dacă ne gândim că Fundația a fost înființată la inițiativa unor oameni ai locului, întreprinzători locali şi reprezentanţi ai unor organizaţii civile, şi din fonduri private. Este vorba deci, despre o inițiativă locală, de susținere locală, de fonduri locale, de programe locale; o inițiativă lansată de câțiva oameni, cu șase ani în urmă.” – a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, directorul executiv al Fundației, Bereczki Kinga.

Potrivit acesteia, în perioada 2011-2016, din sumele obținute prin utilizarea cardului comunitar, suma de 1.000.114 de lei a fost investită în comunitate. Astfel, 640.407 de lei s-au folosit pentru susținerea unor programe civile; 127.547 lei, pentru sprijinirea talentelor; 100.244 de lei, pentru susținerea unor persoane din județ; 27.353 lei, pentru sprijinirea unor proiecte pentru tineret; 93.563 de lei au fost investiții în locuri publice, iar 11.000 lei, pentru recompensarea utilizatorilor fideli ai cardului comunitar.

„Suntem bucuroși de aceste rezultate. Totodată, ne gândim, oare care este impactul acestor investiții? (…) Aș aminti efectele cardului comunitar. Ce a adus în plus acesta? Un alt mod de a ne raporta la un card de tip bonus, o schimbare de mentalitate. Ceea ce aduce în plus acest card este faptul că utilizatorul, de fiecare dată când îl folosește, contribuie la dezvoltarea fondului comunitar. Practic, prin utilizarea acestui card, cumpărătorul beneficiază de 1% discount pentru produsele achiziționate, iar magazinul partener dublează această valoare, contribuind cu încă 1% la fondul comunitar operat de Fundaţie. Suma strânsă prin folosirea cardurilor comunitare este apoi folosită pentru susținerea în inițiativelor comunitare, proiectelor civile, susținerii talentelor și oamenii sunt conștienți de acest lucru. Totodată, vedem și o schimbare în privința filantropiei (…), în sensul că sunt firme, întreprinzători, persoane care au înțeles că nu este vorba numai despre o simplă sponsorizare, ci despre o schimbare în comunitate, despre realizarea lucrurilor bune în folosul comunității, de care este responsabil. Dându-și banii, sponsorul este responsabil de efectul creat de proiectul care se va realiza.” – a declarat directorul executiv al Fundației, Bereczki Kinga.

Aceasta a amintit că, prin programele sale, Fundația a încercat să ofere exemple pozitive privind solidaritatea, responsabilitatea, susținerea valorilor locale, printre programele organizate în acest sens numărându-se programul „Mai mult decât un loc pe hartă”, constând în finanțarea unor excursii școlare, de o zi, în județ; programul de susținere a talentelor și diverse acțiuni de strângere de fonduri în vederea susținerii unor inițiative locale.

„În fiecare an, în mod organizat, peste 1000 de elevi, tineri, participă la excursii în județ, de o zi durată, ca să cunoască mai bine locul în care trăiesc, în cadrul programului nostru – <<Mai mult decât un loc pe hartă>>. Din ce în ce mai mulți tineri pleacă din țară, din locurile natale și cred că acest program, cumva, contribuie la conștientizarea tinerilor asupra valorilor locale și că, astfel, putem să întărim rădăcinile tinerei generații. Un alt program este cel pentru susținerea talentelor, ce a avut, la rândul său, efecte. Oamenii au conștientizat că există exemple pozitive în comunitate (…). În general, consider că activitatea Fundației a conferit și conferă exemple pozitive despre solidaritate, despre ajutor, despre empatie, responsabilitate; care pot fi urmărite de către membrii comunității. Acesta consider eu că este principalul rezultat al activității Fundației noastre.” – a declarat directorul executiv al Fundației Comunitare Covasna.

Bilanț pe anul 2016

Bereczki Kinga a prezentat, în cadrul conferinței de presă, și bilanțul pe anul 2016. Potrivit acesteia, anul trecut, Fundația a colectat 265.511 de lei, prin diverse acțiuni de strângere de fonduri derulate la nivel local, din care 86% – adică 227.273 de lei au fost reinvestiți în comunitate.

„În anul 2016, Fundația a investit 227.273 de lei – adică 86% din fondurile strânse pe plan local, în scopuri comunitare. Acești bani au fost fie investiți în spații publice, fie acordați prin burse, fie acordați pentru susținerea de programe civile, fie ca granturi individuale. Precizez că nu sunt calculate sumele cheltuite în realizarea acestor investiții și nici orele lucrate. Luând în considerare și aceste costuri, probabil că suma s-ar tripla. Noi am prezentat acum doar suma investită în comunitate (…).” – a declarat Bereczki Kinga.

Aceasta a menționat că în 2016, Fundația a derulat 16 programe, dintre care: cinci programe de granturi („Un pom pentru generația următoare”- prin care a distribuit puieți de pomi autohtoni în localități din județ; „Nu numai un loc pe hartă”- prin care aproximativ 1.400 de elevi au participat la excursii derulate în județ și „au explorat valorile covăsnene”; „Fii activ pentru Covasna” – constând în finanțarea unor proiecte care contribuie la întărirea parteneriatelor locale; „Tineri pentru tineri”; programul de susținere a talentelor), 3 campanii (de susținere a diverse inițiative; de promovare a cardului comunitar); 5 acțiuni de strângere de fonduri (Programul „Youth Bank”; organizarea Balului comunitar; amplasarea unor cutii de donații) și inaugurarea unei pepiniere în cadrul programului „Un pom pentru generația următoare”, realizarea unor materiale video constând în promovarea meșteșugurilor tradiționale.

„2016 a fost un an foarte intens, bogat în activități. Am derulat 16 programe și dintre acestea, ceea ce mi-a plăcut cel mai mult a fost acțiunea constând în sprijinirea realizării muzeului <<Puskas Tivadar>>, (…). Cel mai frumos moment din anul 2016, pentru mine, personal, a fost acela în care am înmânat Marele premiu al publicului – suma de 21.000 lei – ansamblului de dansuri <<Haromszek>>, ansamblu care reprezintă, într-adevăr, o valoare pentru comunitatea noastră și prin acest gest am reușit să ne arătăm recunoștința și aprecierea față de munca acestora.” – a spus directorul executiv al Fundației comunitare Covasna.

Programe planificate pentru 2017

Fundaţia Comunitară Covasna îşi propune să continue programele ce au ca scop consolidarea comunităţii locale, conform directorului executiv Bereczki Kinga. În agenda pentru anul 2017 sunt cuprinse programe deja cunoscute, dar și un program nou – constând în strângere de fonduri pentru susținerea inițiativelor locale, prin promovarea înotului – și care va fi lansat în vară.

În data de 27 martie, la Târgu Secuiesc, va avea loc „Licitația civilă”, în cadrul căreia vor putea fi „licitate” trei proiecte. Manifestarea va fi organizată și la Sfântu Gheorghe, în septembrie. În luna aprilie va demara ediția a treia a programului „Un pom pentru generația următoare”, prin care Fundația va distribui, gratuit, în județ, aproximativ 2.000 de puieți de pomi fructiferi. Nu va lipsi acțiunea de strângere de fonduri „Pedalează pentru un scop bun”, aceasta fiind programată pentru luna septembrie.

Detalii despre activitatea Fundației pot fi aflate accesând site-ul acesteia, www.hka.ro.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail