Clusterul Regional al Lemnului „PRO WOOD” , cu sediul la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe este implicat într-un proiect finanțat de Uniunea Europeană, al cărui scop constă în sprijinirea transformării, consolidarea competitivității industriilor tradiționale forestiere.

Proiectul, intitulat „FORESDA” – „Lanțuri de valori trans-sectoriale, forestiere, care încurajează inovația și competitivitatea în Regiunea Dunării” este finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Transnațional Dunărea (Danube Transnational Programme), iar clusterul regional al Lemnului „Pro Wood” este implicat prin entitatea sa de management, asociația „KO-FA”, în calitate de partener, alături de organizații și entități din Germania, Slovenia, Austria, Ungaria, Croația, Bulgaria, Serbia, Bosnia și Herțegovina, România (Asociația de Dezvoltare Regională – ADR Centru) și Ungaria.

„Industriile forestiere au potențialul de a deveni motorul pentru o bioeconomie sustenabilă și competitivă în Regiunea Dunării, însă, din păcate suferă de disparități semnificative precum nivelul scăzut de internaționalizare, lipsa cooperării, potențial scăzut de inovare, ș.a.m.d. Prin urmare, proiectul <<FORESDA>> a fost gândit în așa fel încât să sprijine transformarea industriilor forestiere tradiționale.”- au transmis reprezentanți ai clusterului regional al lemnului „PRO WOOD”. Potrivit aceleiași surse, prin activitățile sale, „FORESDA” va transforma sectoarele forestiere în sectoare inovative, moderne; va crea ecosisteme de dezvoltare, bazate pe inovare, cu scopul de a îmbunătăți sau reconfigura lanțurile de valoare existente; a îmbunătăți ”cultura inovatoare” a IMM-urilor respectiv a întări colaborarea între sectorul educațional, autorități, sectorul economic și cel complementar.  Prin obiectivele propuse, va sprijini transferul de cunoștințe, cooperarea și inovarea pentru o Regiune a Dunării bazată pe resurse, eficiență energetică și durabilă.

„În vederea atingerii rezultatelor planificate, proiectul: va conecta sectorul forestier cu alte sectoare relevante; va ajunge la un număr mare de IMM-uri și alte organizații care vor acționa precum niște catalizatori pentru procesele de inovare; va conecta diferitele părți interesate în cadrul și între lanțurile de valoare trans-sectoriale; va genera idei și consolida capacitate; va implementa proiecte pilot, rețele de colaborare sustenabile. Datorită abordării sale transnaționale, „FORESDA” va avea o contribuție majoră în modernizarea sectorului forestier; dezvoltarea antreprenoriatului, făcând proiectele industriei forestiere mai competitive și relansând industria prelucrătoare în Europa, cu produse competitive, de bună calitate” – au transmis reprezentanții clusterului „PRO WOOD”.

Potrivit aceleiași surse, rezultatele majore spre care țintește proiectul constau în creșterea eficienței activităților de cercetare și inovare colaborative, ajungându-se la apariția de noi lanțuri de valoare trans-sectoriale mai ales în domeniul construcțiilor și mobilei inteligente, inovatoare; capacități sporite de gestionare a inovării în cadrul organizațiilor precum clusterele; eficiența energetică; o abordare transnațională durabilă și o strategie pentru dezvoltarea sectorului forestier.

Proiectul se va derula pe o perioadă de 30 de luni (între 1 ianuarie 2017 și 30 iunie 2019).

Clusterul regional al lemnului – „PRO WOOD”- cu sediul la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe, s-a înființat în anul 2010, cu sprijinul Programului cadru 7 – componenta de Regiuni ale Cunoașterii.

„Interreg – Danube  Transnational Programme” reprezintă un instrument financiar al Cooperării Teritoriale Europene (European Territorial Cooperation). Programul urmărește promovarea coeziunii economice, sociale și teritoriale în regiunea dunăreană, prin intermediul integrării politicilor din domeniile selectate (inovare şi responsabilitate socială, mediu şi cultură, conectivitate şi responsabilitate energetică, guvernanţă).

Ana Ciorici Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail