În cadrul unei conferințe de presă, susținută la sfârșitul săptămânii trecute, directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu a vorbit despre efectele programului „Casa Verde” în județ, dar și despre soluțiile pe care instituția pe care o conduce le-a propus ministerului de resort pentru ca în viitor sumele pentru acest program să fie alocate cu folos.

Anul trecut, peste 230 de persoane din judeţul Covasna s-au înscris pe o listă cu numere de ordine pentru a obţine finanţare prin programul „Casa Verde”, primele persoane prezentându-se chiar cu o noapte înainte de începerea programului de lucru (duminică), în faţa sediului APM pentru a-şi rezerva un loc în faţă, în ciuda faptului că afară erau minus patru grade Celsius.

„Casa verde a produs un taifun în judeţul Covasna şi în alte câteva din ţară. Îmi pare rău, am fost pus în situaţii ingrate şi eu şi colegii mei. Multă lume a înţeles, dar multă lume nu a înţeles că noi nu am avut nici o vină. Au fost mulţi care au vrut să acceseze aceste fonduri, ştiu că lumea e interesată, eu în 2010 m-am ocupat de acest program în mod direct. La început lumea a privit cu suspiciune programul, apoi au prins gust după ce au văzut ce efecte benefice are (…) Noi am fost băgaţi într-un joc care nu a fost al nostru, ci al Administraţiei Fondului de Mediu, care a declinat către noi preluarea dosarelor, şi să le trimitem la ei. S-a făcut o minimă instruire la telefon, cum se vor prelua dosarele şi cum se va derula cu sumele de bani, cu totul diferit faţă de 2010 şi 2011. Se încărca în calculator suma şi se scădea până la zero, când fondul se încheia. (…) Nu vreau să comentez ordinul, dar a fost făcut greşit, pentru că au fost judeţe în care nu s-au cheltuit sumele, şi judeţe ca noi, Harghita, sau Braşov care au suferit. Îmi era mie jenă de oamenii care stateau în curte şi făceau liste mai ceva ca pe vremea lui Ceauşescu la televizoare şi frigidere.”, a declarat directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu.

 

Agenția propune suplimentarea bugetului în județele în care cererile pentru programul „Casa Verde” sunt mari.

 

Potrivit conducerii APM Covasna, în cadrul sesiunii de anul trecut bugetele au fost alocate în funcţie de populaţia fiecărui judeţ, prin urmare, au existat judeţe în care banii nu au fost cheltuiți, iar în altele, printre care şi județul Covasna, fondurile s-au epuizat foarte rapid. Astfel, Gheorghe Neagu spune că în urma unei solicitări venite din partea ministerului de resort, instituția pe care o conduce a lansat o serie de propuneri menite să îmbunătățească programul.

 

„Am fost consultaţi zilele trecute cu privire la problemele apărute la <<Casa Verde>> şi noi am scris punctele noastre de vedere pentru ca pe viitor aceste sesiuni să se deruleze cu mai multă responsabilitate. Dacă în Covasna şi Harghita există solicitare mare să nu mai ţinem cont de numărul populaţiei. Noi nu ne putem compara niciodată cu județele Constanţa sau Cluj care au avut sume de bani extraordinar de mari, şi nu le-au cheltuit. (…) Propunerile noastre sunt: să fie suplimentat bugetul în judeţele în care sunt multe cereri şi se epuizează de la cele care nu au cheltuit banii; sesiunile de depunere să fie mai lungi, de 3-4 luni; programul electronic a fost benefic, a fost corect. Ordinul ministrului să nu mai conţină birocraţie, de exemplu extrasul de carte funciară să fie valabil mai mult timp – 6 luni sau un an. Să se facă o instruire cu oamenii care se ocupă de Casa Verde ca să nu mai apară greşeli în dosare”, a declarat Gheorghe Neagu, care a mai adăugat că la nivel național au rămas necheltuiți peste 9 milioane de lei, iar cifra ar putea crește în perioada următoare chiar și până la 12 milioane de lei, după ce comisia de evaluare va analiza dosarele și le va respinge pe cele neeligibile.

 

Acesta a mai menționat că programul „Casa Verde” a fost bine primit în judeţul Covasna, iar cererile au fost numeroase. Cu toate acestea, sumele alocate au fost suficiente numai pentru 168 de dosare, iar alte 200 de dosare nu au mai apucat să fie preluate: „Sper ca pe viitor să se ţină cont de propunerile noastre (…) şi ne cerem scuze faţă de cei care nu au reuşit să acceseze programul şi au cheltuit bani pentru dosare. Au rămas foarte multe dosare în afară, peste 200, şi nu ştim dacă va fi o nouă sesiune, acum se fac tatonări”.

 

Ioana Ardeleanu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail