Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna a efectuat în cursul anului trecut un număr total de 771 de controale, în urma cărora au fost aplicate 321 de sancțiuni contravenționale.

Potrivit conducerii instituției, în urma verificărilor efectuate de către inspectorii ITM Covasna, anul trecut au fost aplicate 83 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 435.400 lei. Dintre acestea, valoarea amenzilor achitate a fost de 28.850 lei.

„Au fost efectuate un număr de 771 controale, din care putem să fim mândri că numai două societăți au fost controlate de două ori, deci am făcut în așa fel încât controalele noastre să nu fie făcute de mai multe ori la același angajator, ca să nu hărțuim angajatorii. (…) În general am controlat unități pe care nu le-am verificat în ultimele 12 sau 24 de luni, sau care au avut sesizări, reclamații sau petiții. (…) Se poate observa o scădere a contravenționalității, din punct de vedere al angajatorului din județul Covasna, în sensul că aplică legislația muncii în vigoare, conform prevederilor legale. Putem spune că avem un patronat care se repliază cu toate modificările legislative.”, a declarat inspectorul sef adjunct din cadrul ITM Covasna, Liliana Balmuș.

Amenzi de peste 250 de mii de lei, aplicate pentru munca la negru

Conform datelor prezentate de conducerea inspectoratului, în cursul anului trecut au fost identificate 27 de persoane care prestau diferite activități fără a avea contracte individuale de muncă încheiate cu angajatorii. Astfel, inspectorii din cadrul ITM Covasna au aplicat amenzi în valoare totală de 270.000 de lei.

„Munca la negru există în toate domeniile, numai că trebuie să îi găsim, pentru că în general când te duci să faci notă de identificare ei nu recunosc, spun că au venit în urmă cu cinci minute. (…) Recunosc după ce sunt dați afară, fac sesizare că au muncit fără forme legale. (…) Însă a scăzut numărul lor, le e frică pentru că sunt foarte mari amenzile. (…) În general am căutat recuperarea drepturilor salariale, a plății orelor suplimentare, a repausului săptămânal și a muncii de noapte. (…) Pe Codul Muncii am avut 88 de sancțiuni aplicate și 37 de amenzi. Valoarea amenzilor aplicate a fost de 365.500 lei. Pe HG 500/2011, adică Revisal, avem controlați 771 angajatori, sancționați 213, și 42 de amenzi aplicate, în valoare de 44.900 lei. S-a sesizat în general neplata salariilor, neacordarea concediului de odihnă, neplata orelor suplimentare, neplata repausului săptămânal și în general nerespectarea prevederilor privind munca de noapte.”, a mai explicat Liliana Balmuș.

Anul trecut au fost încheiate și înregistrate în Revisal un număr de 14 contracte de muncă individuale pentru persaonele depistate că lucrau fără forme legale.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail