Parlamentul a adoptat marți proiectele de lege privind bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale pe anul 2017.

Proiectul privind bugetul de stat a fost adoptat cu 208 voturi favorabile și 105 „împotrivă”, iar cel al asigurărilor sociale cu 208 „pentru” și 107 „împotrivă”.

Bugetul asigurărilor sociale de stat este programat pentru anul 2017 cu un excedent de 281,6 milioane de lei, care reprezintă rezultatul financiar al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, conform proiectului publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Pentru anul 2017, din totalul veniturilor bugetare estimate la 57,087 miliarde de lei, 75,1% urmează să se încaseze din contribuțiile pentru asigurări sociale ale sistemului public de pensii, 0,2% din venituri nefiscale și 24,7% subvenții primite de la bugetul de stat.

Din totalul veniturilor bugetare, 56,675 miliarde de lei sunt aferente sistemului public de pensii (99,3%) și 411,7 milioane lei aferente sistemului asigurărilor de accidente de muncă și boli profesionale (0,7%).

Veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017 sunt diminuate cu suma de 7,020 miliarde de lei aferentă Pilonului II de pensii.

Cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat au fost estimate la 57,3 miliarde de lei, din care 57,17 miliarde de lei pentru sistemul public de pensii (99,8%) și 130,1 milioane lei pentru sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale (0,2%).

Senatorul PNL Florin Cîțu a precizat că parlamentarii liberali au votat împotriva bugetului pe anul 2017.

„Este un buget care încalcă legea responsabilității fiscale, așa cum spune Consiliul Fiscal, este un buget care nu susține parteneriatul, nu susține economia de piață, este un buget pentru consum, este un buget care nu mai are bani pentru investiții, investițiile sunt finanțate din promisiuni din fonduri europene sau din credite de angajament”, a spus Cîțu.

Înainte de acordarea votului, reprezentanții PNL și UDMR au solicitat prezența în plen a membrilor Guvernului.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a prezentat, luni, în deschiderea dezbaterilor din plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, proiectul bugetului de stat propus de Guvern.

Bugetul pentru 2017 se va încadra în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, a declarat Grindeanu.

„Bugetul anual este, cu siguranță, un moment important pentru România, pentru Guvern și pentru Parlament, deoarece sunt prioritizate toate proiectele și toate programele publice pe termen scurt și mediu. Este poate singurul moment în care semnificația cuvintelor din declarațiile politice este înlocuită cu realismul rece al cifrelor din proiectul legii bugetului de stat și al asigurărilor sociale. Putem astfel contribui la îmbunătățirea calității vieții românilor în 2017 fără a pretinde însă că mulțumim pe toată lumea. Proiectul de buget pentru anul 2017 este configurat pe un cadru macroeconomic cu o valoare a PIB de 815,195 miliarde lei și pe o creștere economică de 5,2%. Deficitul bugetar cash este estimat la 2,96% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,98% din PIB cu încadrare în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB potrivit Tratatului de Maastricht”, a afirmat Grindeanu, în plenul reunit al Parlamentului.

Grindeanu: Bugetul pe 2017 – axat pe proiecte; s-a ieșit din filozofia bugetului de stat de tip contabil

Premierul Sorin Grindeanu a declarat marți că, pentru prima dată, bugetul adoptat de plenul Parlamentului este unul axat pe proiecte, depășindu-se astfel un tip de „filozofie contabilă”, respectiv „bugetul de stat de tip contabil”.

„Sunt extrem de bucuros că astăzi a fost aprobat bugetul de stat și că ăsta este un lucru pozitiv. (…) Nu a fost o muncă simplă, astfel încât în această perioadă, într-un calendar destul de strâns, să poți să ai un buget care să țină cont de programul de guvernare. Și ăsta este un lucru important, să schimbe filozofia prin care a fost construit acest buget, o filozofie care nu e doar contabilă sau cum a fost până acum privită — bugetul de stat de tip contabil. Și am să mă explic: de fiecare dată când exista creștere sau descreștere economică, fiecare instituție în parte, în general, i se creștea sau i se diminua bugetul cu acel procent. Noi, pentru prima dată, am finanțat prin acest proiect de buget programele cu care am venit în fața cetățenilor în programul de guvernare și ăsta a fost un lucru extrem de important pentru noi. Și, sigur, măsurile care sunt în continuare, care au fost aprobate și sunt măsuri de anul trecut și care continuă să fie finanțate și pe bugetul de anul acesta”, a afirmat Grindeanu la Parlament.

Prim-ministrul a adăugat că un alt mesaj important al adoptării bugetului este că s-a făcut „un pas către stabilitate”.

Sorin Grindeanu a spus, în context, că deși bugetul a fost adoptat un pic târziu se speră recuperarea pe parcurs a eventualelor întârzieri în implementare.

„Faptul că e un pic târziu, eu sper să recuperăm pe parcurs, totuși suntem la început de februarie. Au și fost programate alegerile destul de târziu, la început de decembrie, calendarul poate putea fi mai rapid, astfel încât să intrăm în pâine direct și anume să avem un nou buget mai repede”, a mai spus premierul.

Grindeanu: Transmit un mesaj de stabilitate pentru investitori și le confirm determinarea Guvernului de a sprijini mediul de afaceri

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, marți, după votul Parlamentului pe proiectul bugetului de stat pentru anul 2017, că dorește să transmită un mesaj de stabilitate pentru investitori și să le confirme determinarea Guvernului de a sprijini mediul de afaceri.

„Am ținut să fiu azi prezent la votul final din două considerente. În primul rând, să mulțumesc Parlamentului pentru că a adoptat în regim de urgență bugetul pentru anul 2017. Avem nevoie de acest buget cu toții. Era nevoie să fie poate votat mai demult, dacă lucrurile s-ar fi desfășurat într-un calendar normal și asta era bine pentru România. În același timp, aș vrea să transmit un mesaj de stabilitate pentru investitori și să le confirm determinarea Guvernului de a sprijini mediul de afaceri. Avem în vedere, în continuare, debirocratizarea, reducerea taxelor și facilitarea accesului la finanțare. Trebuie să menținem în continuare încrederea românilor și a investitorilor în economia noastră la fel de mult cum trebuie să realizăm toate investițiile pe care ni le-am propus în anul 2017 în infrastructură și să îndeplinim pe rând toate măsurile din programul de guvernare”, a afirmat Grindeanu, în plenul Parlamentului.

El a subliniat că bugetul pe anul 2017 este concentrat pe susținerea politicilor sociale și pe sprijinirea politicilor de dezvoltare.

„Este un buget echilibrat, concentrat atât pe susținerea politicilor sociale, cât și pe sprijinirea politicilor de dezvoltare. Ne încadrăm (…) într-un deficit de sub 3%. Am reușit pentru prima dată să alocăm, ca să dau doar un exemplu, 2% din PIB pentru Armată (…) și asta s-a întâmplat pentru prima dată în bugetul din anul acesta, 2017″, a adăugat Grindeanu.

Premierul le-a mulțumit parlamentarilor pentru rapiditatea dezbaterii bugetului.

„De asemenea, ultimul lucru, apropo de investiții și ceea ce s-a discutat, pe care vreau să-l menționez azi, înainte de a vă mulțumi încă o dată pentru votul dumneavoastră și pentru modul în care ați dezbătut și rapiditatea cu care ați dezbătut proiectul bugetului de stat, să menționez că pentru anul 2017, pentru investiții, sunt 10 miliarde de lei în plus față de anul 2016″, a arătat șeful Guvernului.

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail