Aproximativ 25 de persoane vor participa astăzi la o ședință de lucru pe tema susținerii independenței energetice a două sate covăsnene: Estelnic și Ghelința.

Ședința de lucru se derulează începând cu ora 11.00, la Balvanyos, în cadrul proiectului „Biovill”, în care clusterul inovativ al biomasei -„Green Energy”- este implicat. Proiectul este co-finanțat și sprijinit de Uniunea Europeană, prin programul de cercetare și inovare „Horizon 2020” și urmărește sprijinirea creării satelor independente energetic în Croația, Macedonia, România, Serbia și Slovenia.

„Avem două grupuri de lucru, la Estelnic, respectiv la Ghelința, iar acum, cu participarea acestor două grupuri,  vom organiza o ședință comună în care vom discuta despre următoarele direcții de acțiune în cadrul proiectului <<Biovill>>. Prin acest proiect, s-a realizat un schimb de experiență în Austria, la care au participat trei persoane de la Ghelința și patru persoane de la Estelnic și au văzut mai multe modele austriece de sate independente energetic.  De asemenea, în luna octombrie a anului trecut, cei doi primari – primarul comunei Estelnic și cel al comunei Ghelința – au fost într-o vizită similară, în Germania. Mâine (astăzi – n.r.), vom analiza informațiile acumulate în urma celor două vizite de lucru și vom vedea care sunt cele mai aplicabile soluții prin care din biomasă, prin implicarea comunității să obținem energie și să ajungem ca peste câțiva ani să asigurăm independența energetică a celor două sate  și nu numai. În urma acestui proiect, vom avea un plan de acțiune, care, ulterior va putea fi extins atât în județul nostru, cât și la nivel regional sau național.”- a explicat, ieri, Vajda Lajos, președintele clusterului „Green Energy”. Acesta a menționat că în cadrul proiectului au avut loc și alte întâlniri de lucru, la Estelnic și la Ghelința, urmând ca la sfârșitul acestei luni sau la începutul lunii viitoare să se desfășoare și o întâlnire cu localnicii celor două sate.

Vajda Lajos a declarat că „Biovill” a început în luna martie a anului trecut și se va derula pe perioada a trei ani.

„Obiectivul proiectului <<BioVill>> este acela de a transfera și de a adapta experiența acumulată în țările în care există deja sate bioenergetice (Germania și Austria) către țările cu mai puține exemple în acest sector (Slovenia, Serbia, Croația, Macedonia și România). Proiectul stimulează dezvoltarea sectorului bioenergiei în țările țintă selectate prin consolidarea rolului biomasei la nivel local ca un factor care contribuie în mod decisiv în aprovizionarea cu energie, luând în considerare oportunitățile de absorbție existente pe piață sau de expansiunea fermierilor locali, producătorii de lemn sau IMM-uri. Activitățile de bază ale <<BioVill>> includ evaluarea tehnologică și econcomică a satelor țintă, implicarea și participarea activă a părților interesate și a cetățenilor, dezvoltarea lanțurilor de tehnologii și de valoare bioenergetice locale, precum și consolidarea capacităților privind sistemele de finanțare și modelele de business („de afaceri” – n.r.). Rezultatul <<BioVill>> se va concretiza în deschiderea a cinci sate bioenergetice in Slovenia, Serbia, Croația, Macedonia și România până la stadiul de investiție.”- se arată și pe site-ul proiectului, http://www.biovill.eu/ro/despre-biovill/.

Vajda Lajos, a amintit că la nivelul clusterului pe care îl reprezintă se discută de mai mult timp despre utilizarea energiei din surse regenerabile și că în cursul anului 2016, clusterul a finalizat un proiect pilot, pe această temă, cu finanțare norvegiană. Acel proiect, intitulat „Biomasa – o afacere verde”, a avut ca scop dezvoltarea și promovarea unui sistem de încălzire la nivelul comunităţilor locale, bazat pe biomasă și încurajarea dezvoltării eco-întreprinderilor. În acest sens, în Estelnic a fost înființată o plantaţie de salcie energetică pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare, în scopul obţinerii biomasei, au fost achiziţionate utilajele necesare pentru colectarea şi măcinarea deşeurilor lemnoase și a fost instalată și pusă în funcțiune o centrală cu cazan pe biomasă, cu capacitatea de 150 kW, ce asigură încălzirea clădirii Centrului cultural și de tineret și sediului Primăriei.

„Sistemul de la Estelnic funcționează ireproșabil, și funcționează cu tocătură de salcie energetică!”- a spus Vajda Lajos.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail