Un focar de gripă aviară, subtipul H5N8, a fost confirmat la finalul lunii trecute în judeţul Braşov, la o exploataţie non-profesională din apropierea comunei Ucea de Jos.

Conducerea Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna a declarat ieri, pentru „Mesaqgerul de Covasna” că situația este sub control și că deocamdată nu au fost confirmate focare ale virusului în județ.

„Sunt focare în Brașov, Bacău, Iași, Suceava, Constanța, Tulcea, Mureș, la noi încă nu este focar și să sperăm că nici nu va fi. Marea majoritate sunt la păsări sălbatice. (…) La Brașov, focarul este în partea către Sibiu. Centrul local de combatere a bolii este activat, așadar practic suntem prezenți 24 de ore din 24.”, a declarat directorul DSVSA Covasna, Siko Barabasi Sandor.

ANSVSA reia apelul către populație de a respecta măsurile necesare pentru a împiedica răspândirea virusului.

Potrivit Autorității Naționale Sanitar-Veterinare, proprietarii sunt sfătuiți să mențină păsările din gospodărie în adăposturi închise pentru a împiedica venirea acestora în contact cu păsările  salbatice; să nu permită mișcarea păsărilor din, sau în afara exploatațiilor, fără aprobarea autorității competente; să interzică accesul rațelor și gâștelor domestice la luciul de apă pentru a evita contactul cu păsările sălbatice; să nu permită adăparea păsărilor de curte cu apa de suprafață, provenită din lacuri sau bălți.

 

De asemenea, proprietarii au obligația de a informa medicii veterinari despre orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate înregistrat în gospodărie. În cazul identificării păsărilor moarte, sălbatice sau domestice, aceștia vor contacta în regim de urgență medicul veterinar de liberă practică sau Direcția Sanitar-Veterinară județeană pentru prelevarea cadavrelor și trimiterea lor pentru efectuarea examenului de laborator.

 

Este interzisă expedierea de: păsări, carne proaspătă, carne tocată, carne separată mecanic, preparate şi produse din carne provenite de la păsări domestice, originare din zonele de control şi de la vânat sălbatic cu pene din zona respectivă, din zonele de restricție sanitară veterinară, fără avizul autorității sanitare veterinare.

 

Ioana Ardeleanu

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail