Preotul paroh Cristian Groza îşi doreşte ca imediat după Paşti să înceapă lucrările de reparaţii necesare catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe.

În urmă cu câteva luni am prezentat pe larg, în paginile ziarului nostru, situaţia în care se află Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe. Spuneam atunci că lăcaşul de cult are nevoie urgentă de lucrări de reparaţii, prioritare fiind cele de la acoperiş dar şi altele precum repararea turlelor, a soclurilor, a deteriorărilor cauzate de infiltrarea apei.

Situaţia era încă de-atunci destul de gravă şi nu suporta amânare, însă, din lipsa banilor, lucrările de reparaţii nu au putut începe.

Am luat legătura ieri cu părintele Cristian Groza pentru a afla care este situaţia actuală. Acesta ne-a spus că deşi nu s-au strâns încă toţi banii necesari, din primăvară vor începe totuşi lucrările: „Am primit încă 300 de milioane de lei vechi de la Episcopie, am cumpărat încă 104 coli de tablă şi ne apucăm de treabă imediat după Paşti, cu cât avem. Vom începe cu acoperişul, dinspre altar”.

Preotul paroh ne-a mai spus că în momentul de faţă s-au adunat cam 135 000 de lei, însă ar mai fi nevoie de încă 200 000 de lei pentru a acoperi toate cheltuielile de reparaţii.

Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe are o istorie zbuciumată. Piatra de temelie a clădirii a fost pusă în anul 1939, iar la declararea Dictatului de la Viena, în 1940, când construcţia bisericii ajunsese până la cupolă, lucrările au fost sistate. Materialul de pe şantierul Catedralei a fost împărţit la cetăţeni pentru a-şi construi locuinţe, iar mare parte din el a fost furat. În subsolul Catedralei, armata maghiară a amenajat un adăpost antiaerian.

După terminarea celui de al doilea război mondial şi reintegrarea Ardealului de Nord în hotarele fireşti ale României, pentru salvarea Catedralei ortodoxe, reprezentanţii comunităţii româneşti locale au făcut numeroase demersuri la forurile ecleziastice şi laice. Ani de zile, autorităţile locale comuniste au făcut tot posibilul să împiedice reluarea lucrărilor de construcţie a Catedralei.

În toată această perioadă s-a încercat demolarea sfântului lăcaş sau transformarea sa în sală de concerte, iar pentru că aceste proiecte nu s-au materializat, s-a recurs la construirea blocurilor din imediata vecinătate, pentru îngrădirea impunătorului monument. Lucrările de construcţie ale Catedralei au fost reluate în 1972, iar în anul 1983 s-a reuşit finalizarea lor şi sfinţirea acesteia.

Cei ce doresc să sprijine reparaţiile Catedralei o pot face donând bani în contul deschis la BCR: RO29 RNCB 0124 0380 1873 0002.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail