Fundația Comunitară Covasna (HKA) a lansat înscrierile pentru ediția a IV-a a Licitației Civile pentru susținerea unor proiecte comunitare, pe care o va organiza în cursul lunii martie, în orașul Târgu Secuiesc, în parteneriat cu Fundația „Pro Sanitate”.

 

Directorul executiv al Fundației, Bereczki Kinga, a declarat vineri, pentru „Mesagerul de Covasna”, că manifestarea, care în anii anteriori a fost organizată la Sfântu Gheorghe, se va derula de această dată Târgu Secuiesc, ca urmare a interesului crescut al oamenilor de acolo.

„Licitația va avea loc în luna martie. Este pentru prima oară când organizăm evenimentul la Târgu Secuiesc. La ediția anterioară, am avut participanți de acolo și atât de mult le-a plăcut ideea evenimentului, încât ne-au solicitat să organizăm Licitația Civilă și în orașul lor. Noi am răspuns solicitării și astfel vom organiza ediția aceasta, la Târgu Secuiesc, împreună cu Fundația <<Pro Sanitate>> din localitate.” – a declarat Bereczki Kinga.

Licitația are ca scop atragerea de fonduri din sfera civilă pentru finanţarea unor proiecte comunitare și va fi organizată pe baza unei metodologii dezvoltate de o organizație din Marea Britanie.

„Prin această licitație ne dorim implicare civică, mobilizare, creșterea responsabilității față de probleme comunitare, deci, prin implicarea localnicilor, ne dorim să strângem fondurile necesare implementării proiectelor necesare comunității (…) și să le oferim oamenilor ocazia să facă parte dintr-un proces pozitiv în favoarea comunității locale.” – a spus Bereczki Kinga.

Cum și ce fel de proiecte pot fi înscrise?

Înscrierile se realizează până la finele acestei luni și pot veni din partea Organizațiilor Non –Guvernamentale (ONG), dar și din partea persoanelor fizice.

„Proiectele pot fi înscrise de către grupuri de inițiativă, ONG-uri sau de către persoane fizice. Oricine poate să vină cu propuneri de proiecte, numai că în cazul în care  propunerea va fi acceptată, va trebui să existe o organizație care să deruleze proiectul respectiv. Așteptăm propuneri de proiecte comunitare, oportune, actuale, utile comunității; proiecte mici, cu buget de până în 4.000 de lei, plus sau minus, ce vor trebui derulate pe parcursul a două luni. Dorim să fie adus și aportul comunității, prin implicarea oamenilor, voluntarilor, firmelor locale. ”- a spus directorul Fundației Comunitare Covasna, care a precizat  că: „ediția aceasta a Licitației Civile este adresată, în primul rând, celor din zona Târgu Secuiesc, deci așteptăm, în principal, proiecte care să vizeze acea zonă, având în vedere că ele se vor realiza și prin implicarea resurselor locale. Fundația Comunitară Covasna organizează acest cadru de strângere de fonduri, dar, de fapt, oamenii locului se vor implica în susținerea și implementarea proiectelor.”

Bereczki Kinga a menționat că propunerile de proiecte pot fi transmise la adresa [email protected], până în data de 28 februarie (a.c.).

 

Trei proiecte vor ajunge în finală și vor putea fi licitate

După centralizarea și evaluarea înscrierilor, vor fi selectate trei proiecte care vor putea fi licitate în cadrul festivității ce va avea loc în acest sens.

„Fiecare proiect va avea un <<ambasador>>, o persoană din rândul licitanților, care să susțină proiectul. Înainte de începerea licitației, acest <<ambasador>> va trebui să ia cuvântul și să explice de ce este importantă realizarea proiectului respectiv, și va trebui să propună suma de pornire a licitației. Suma de pornire nu este mare – 50 – 100 de lei și normal că nu există o limită superioară (…).” – a spus directorul Bereczki Kinga.

Aceasta a menționat că și-ar dori ca numărul celor care susțin Licitația Civilă, să crească:

„Numărul participanților variază, dar, de obicei, acesta nu este mai mare de 50. M-aș bucura să fie mai mulți implicați, dar după cum vedem, cam aceasta este situația la nivel național (…), deci am tras concluzia că accentul cade mai mult pe calitate, decât pe cantitate, adică avem un grup mic, calitativ, dar ne dorim ca acest grup să se lărgească în timp, să fie cât mai multe persoane care susțin proiecte comunitare, și să crească mai ales numărul tinerilor implicați.” – a spus Bereczki Kinga.

Fundația Comunitară Covasna (HKA) a fost înființată la inițiativa unor întreprinzători locali și reprezentanți ai unor organizații civile, din fonduri private, în scopul de a dezvolta comunitatea locală.

De-a lungul timpului, Fundația a organizat şi alte proiecte și activități, Programul „Card comunitar”, programul de finanțare a unor excursii școlare – „Mai mult decât un loc pe hartă”, acțiunea de strângere de fonduri „Pedalează pentru un scop bun”, campania „Un copac pentru generația următoare”, numărându-se printre acestea.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail